Érdemes kihasználni a grillszezon utolsó napjait, de a hús és a sült zöldségek mellé bizony jól jön egy izgalmas mártás. Ezekkel a szószokkal biztos sikert arathatsz a vendégeknél!
Kétperces aioli
Hozzávalók:
1 egész tojás
4 gerezd fokhagyma (felaprítva)
2 teáskanál citromlé
½ csésze olaj (lehet repce-, olívaolaj)
½ csésze extra szűz olívaolaj
só és bors
Elkészítés:
Az extra szűz olívaolaj kivételével minden összetevőt tegyünk a botmixer táljába (az olajat utolsóként csepegtessük rá), és hagyjuk pihenni pár másodpercig, mielőtt összekevernénk. Botmixerrel dolgozzuk össze, majd öntsük át egy közepes méretű tálba. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá szép lassan az olívaolajat is. Sózzuk, borsozzuk, és már kész is!
Chimichurri szósz
Hozzávalók:
1 csésze friss petrezselyem
5 gerezd fokhagyma (meghámozva)
2 evőkanál oregánó
½ csésze extra szűz olívaolaj
¼ csésze vörösborecet
1 teáskanál só
¼ teáskanál csilipehely
Elkészítés:
Robotgépben dolgozzuk össze a fokhagymát, az oregánót és a petrezselymet, tegyük egy közepes méretű tálba, majd adjuk hozzá a többi összetevőt is.
Mentás mojo (Puerto ricói fokhagymás szósz mentával)
Hozzávalók:
½ csésze friss mentalevél
1 csésze friss petrezselyem
2 gerezd fokhagyma (felaprítva)
¼ csésze kapribogyó
2 és ½ evőkanál citromlé
1 teáskanál citromhéj
1 evőkanál narancslé
1 kis fej mogyoróhagyma (felaprítva)
1 kisebb csilipaprika
só és bors
Elkészítés:
Robot- vagy turmixgépben keverjük össze a hozzávalókat, amíg kissé darabos pürés állagú szószt nem kapunk. Ezután sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Az igazi pesto
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet durva szemű tengeri só
1/3 csésze bazsalikom
2 evőkanál (30 g) fenyőmag
2 és ½ evőkanál reszelt parmezán
2 és ½ evőkanál Pecorino Fiore Sardo (olasz juhsajt)
150 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Egy mozsárban dolgozzuk össze a fokhagymát a sóval és a bazsalikommal, amíg a levelek zöld folyadékot nem eresztenek. Adjuk hozzá a fenyőmagot, majd a sajtokat is. Végül a masszát egy fakanállal folyamatosan kevergetve, lassan öntsük hozzá az olívaolajat. A pestót használhatjuk tésztához, de grillezett zöldségekhez is nagyszerűen illik.
Édesköményes pesto mandulával és fokhagymával
Hozzávalók:
1 csésze aprított édeskömény-gubó
1 csésze extra szűz olívaolaj
½ csésze mandulaforgács
¾ csésze édeskömény levél
2 közepes gerezd fokhagyma
egy kevés olívaolaj az édesköményre sütés előtt
só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, tedjük egy tepsire az édesköményt és locsoljuk meg olívaolajjal. Süssük világosbarnára úgy 12 perc alatt, időnként megforgatva. A mandulát egy másik tepsiben süssük kb. 5 percig. Miután lehűltek a sütőből kivett alapanyagok, egy botmixerrel, trumixgéppel vagy robotgéppel dolgozzuk össze őket az édeskömény levelével, a fokhagymával és fél csésze olívaolajjal, amíg pürés állagot nem kapunk. Ezután jöhet a mandula és még egy negyed csésze olaj, végül pedig a maradék is és egy kis só. Egyből fel is használhatojuk, de hűtőben három napig eláll.
Fűszeres vegán pesto miso-val
Hozzávalók:
30 g koriander
30 g bazsalikom
20 g petrezselyem
10 g mentalevél
35 g hámozott pisztácia vagy dió
1 kisebb gerezd fokhagyma (durvára aprtíva)
1 és ½ teáskanál miso
120 ml extra szűz olívaolaj (ízlés szerint lehet több is)
2 teáskanál friss citromlé
só és bors
Elkészítés:
A citromlé, az olívaolaj, a só és bors kivételével tegyünk minden hozzávalót a robotgépbe. Ha összeállt a szósz, folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá olívaolajat és citromlevet, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Guasacaca (avokádó salsa)
Hozzávalók:
2 db nyers avokádó (kimagozva, felkockázva)
1 kis fej hagyma (negyedekre vágva)
1 db kisebb zöld kaliforniai paprika (kicsumázva, kimagozva, durvára aprítva)
1 közepes méretű jalapeño paprika (kicsumázva, kimagozva, durvára aprítva – elhagyható)
2 közepes gerezd fokhagyma
½ csésze durvára aprított koriander
¼ csésze durvára aprított petrezselyem
¼ csésze fehér ecet
1 evőkanál limelé
1/3 csésze olívaolaj
só és bors
Elkészítés:
Az olívaoljon kívül minden hozzávalót keverjünk össze a robotgéppel, majd továbbra is kevergetve, lassan adjuk hozzá az olajat, végül sózzuk és borsozzul. Már tálalhatjuk is!
Édes szójás-fokhagymás mártogatós
Hozzávalók:
½ csésze szójaszósz
½ csésze cukor
¼ csésze rozsecet
3 közepes gerezd fokhagyma lereszelve
¼ csésze vékonyra szeletelt mogyoróhagyma
¼ csésze durvára aprított koriander
2 teáskanál szezámmagolaj
Elkészítés:
Egy habverővel addig dolgozzuk össze az összes hozzávalót, amíg a cukor fel nem oldódik. Legtöbbször olajban sült csirke mellé tálalják, de mindenféle grillezett baromfihoz remekül illik.
Thai stílusú édes-csilis szósz
Hozzávalók:
10-12 darab thai csili paprika (finomra aprítva)
4 gerezd fokhagyma (finomra aprítva)
¼ csésze ázsiai halszósz
½ csésze barnacukor
3 evőkanál fehér ecet
2 evőkanál friss limelé
Elkészítés:
Egy jól zárható dobozban/üvegben alaposan rázzuk össze az összes alapanyagot, majd tedjük félre, amíg a cukor feloldódik (tízpercenként rázzuk fel újra). Ha ez kész, már használhatjuk is, de a hűtőben akár három hétig is eláll.
Zhug (jemeni csípős szósz korianderrel és petrezselyemmel)
Hozzávalók:
¼ teáskanál koriandermag
½ teáskanál köménymag
¼ teáskanál frissen őrölt feketebors
3 hüvely kardamom pirított magjai (elhagyható)
4 közepes gerezd fokhagyma (durvára aprítva)
4-6 db thai csili paprika (durvára aprítva)
1 teáskanál só (vagy több – ízlés szerint)
1 csésze friss petrezselyem
1 csésze friss koriander
120 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A korinder-, kardamom – és köménymagokat a borssal együtt őröljük porrá egy mozsárban, határozott, körkörös mozdulatokkal. Adjuk hozzá a fokhagymát, a csilit és a sót, majd dolgozzuk össze. Jöhetnek a fűszernövények is, ha pedig már egységes a massza, adjuk hozzá lassan az olívaolajat is. Ízlés szerint adhatunk hozzá még sót.
Forrás: Serious Eats
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra