A legfontosabb étkezésünk a reggeli, ezt a kor előrehaladtával tudjuk majd igazán értelmezni. Fontos, hogy vitaminokban, tápanyagban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit varázsoljunk magunknak és a család többi tagjának is. Így esélyünk lesz energikusan, jó közérzettel nekivágni az előttünk álló napnak.
Tudja ezt Havas Dóra is, a lilafuge.hu írója, akinek titkos fegyvere a zab, amit a legkreatívabb módon képes az asztalra varázsolni és a gyerekek étrendjébe is becsempészni. Íme néhány egyszerű receptje, amelyet már előző nap könnyedén elkészíthetünk, így még csak korábban sem kell kelnünk ahhoz, hogy valami igazán finommal indítsuk a napot.
Málnás zabszelet
A recepthez használt málnát bátran helyettesíthetjük az adott szezonban éppen elérhető gyümölcsökkel.
Hozzávalók:
A morzsához:
20 dkg liszt
15 dkg barna cukor
15 dkg zabpehely
1 tk só
1 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/2 tk őrölt fahéj
18 dkg puha vaj
A töltelékhez:
50 dkg málna vagy vegyes erdeigyümölcs (lehet fagyasztott)
2 ek liszt
50 g barna cukor
1 ek frissen reszelt citromhéj
1/2 citrom frissen facsart leve
Elkészítés:
A morzsához a vaj kivételével az összes hozzávalót tegyük egy késes robotgépbe, és alaposan dolgozzuk össze. A vajat a végén adagoljuk hozzá, amíg morzsás állagú masszát kapunk. Tegyünk félre másfél csészényit, a többit nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt, körülbelül 20×30 centis tepsi aljára. 175 fokon 15 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A töltelék hozzávalóit keverjük össze egy tálban. Öntsük a lehűlt morzsarétegre, és oszlassuk el rajta. A tetejét szórjuk meg a félretett morzsával, és tegyük vissza 35 percre a sütőbe. Ha teljesen kihűlt, lehet szeletelni.
Másnapos zabkása
A zabpelyhet előző este tejbe áztatjuk és a toppingot, elég másnap reggel elkészíteni. Ez annyira egyszerű, hogy ovis gyerekeink is simán bekeverik. Íme 3 tipp Dórától:
- Juharszirup, görög joghurt, almakockák és dió, esetenként egészen kevés őrölt fahéj.
- Citromos vaníliás krémtúró (2 ek túró és 1/2 ek tejföl), szeder, nektarin.
- Mogyoróvaj, datolya, körte, felnőtteknek egy kevés mozsárban összetört kávé a tetejére
Sült zabkása körtével és áfonyával
Ez a serpenyős finomság, nem csak a reggelt menti meg, de az uzsonnás dobozokba is nyugodtan pakoljuk tele belőle.
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg szeletelt mandula
50 g nádcukor
1 tk őrölt fahéj
½ tk só
1 tk sütőpor
2 közepes körte
10 dkg áfonya
2 ek vaj + a forma kikenéséhez
1 kisebb tojás
2 dl tej
Elkészítés:
A zabpelyhet, a szeletelt mandulát, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálba tesszük. Az körtéket meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A puha vajjal együtt a keverőtálba tesszük és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tojást kissé felverjük, kikeverjük a tejjel és ezt is a tálba öntjük, jól összedolgozzuk, a végén az áfonyát is óvatosan hozzákeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze. Egy hőálló tálat kivajazunk és megtöltjük a masszával. 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd légmentesen záró dobozba tesszük vagy felszeleteljük és fogyasztjuk.
További kreatív és a sulikezdéshez is kiváló receptekért látogass el a lilafuge.hu oldalra!
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra