Peri-peri, a csípős mennyország

A Nando’s étteremláncot Dél-Afrikában alapították, de ma már a világ 30 országában megtalálható – és nem kis népszerűségnek örvend. Megfordulnak itt minden generáció, társadalmi osztály és etnikum tagjai, és jó pár híresség is, köztük Jay-Z, Oprah Winfrey és David Beckham, is odáig van érte. Beyoncé egyszer közel 500 ezer forintnak megfelelő összeget költött el egy Nando’s-ban, de Harry herceget és David Cameront is lencse végre kapták már itt közösen, Nelson Mandela pedig állítólag egyenesen rajongott az étteremért. De vajon mi a siker titka? A választ sokak szerint a híres peri-peri szószuk jelent.

Mi is az a Nando’s?

Minden egy johannesburgi étteremben, a Chickenlandben, kezdődött 1987-ben, amikor Robbie Brozin megkóstolta az itt feltálalt peri-peri csirkét. Annyira ízlett neki, hogy ő és partnere, Fernando Duarte felvásárolták az étkezdét, a peri-peri és a csirke duója pedig elindult világhódító útján. A szószt néhány évvel az étterem megnyitása után kissé átalakították, de azóta szinte változatlan maradt. Az alapja egy afrikai chili-fajta, amit 1400 gazda termel csak a Nando’s számára. Az úgynevezett madárszem chili íze gyümölcsös és kissé földes, először az ízét érezni, és csak utána az erejét. A csípősséget mérő Scoville-skálán magasabb pontszámot ért el, mint például a jalapeño vagy az árbol paprika, azonban jóval enyhébb, mint a habanero vagy mondjuk a carolina reaper.

Az étteremben a vendégek először kiválasztják, a csirke melyik részét szeretnék megenni (egész csirkét, combot, szárnyat vagy mellet), majd azt, hogy milyen ízesítéssel kérik azt (citromos-fűszeres, mangós-lime-os, csípős vagy extra-csípős). Aztán pedig jöhet a híres peri-peri szósz. Ennek eredete a 15. századra nyúlik vissza, amikor a portugál telepesek megérkeztek Mozambikba, és a helyi chilit citrommal grillezett csirkével kezdték fogyasztani. Ez a szokás idővel egész Dél-Afrika-szerte elterjedt – persze mindenhol kissé másképp alkalmazzák. Mozambik északi részén például a kókusz játssza a főszerepet, míg délen a citrom és a fokhagyma dominál a szószban.

Fotó: Facebook

Miért szeretjük a csípőset?

A chili nem csak az ízlelőbimbóinkra képes jelentős hatást gyakorolni: evolúciós szempontból is fontos szerepe van. Az erőteljes ízű ételek, mint a chili vagy a fokhagyma, ugyanis tartósítószerként hatnak, ami a hűtő elterjedése előtt nem volt éppen elhanyagolható szempont. Az őseink közül, azok, akik ilyen ételeket fogyasztottak, nagy valószínűséggel tovább éltek, így több gyerekük születhetett, akik aztán ugyanilyen erőteljes fűszerezésű koszton éltek – magyarázza Sarah Lohman gasztrotörténész. Manapság a chili fogyasztása már nem az életben maradás kérdése, de a Nando’s népszerűsége mégis töretlen. Ennek egyik oka, hogy a chili fogyasztása hasonló hatással bír a szervezetünkre, mint egy horrorfilm megnézése: a csípős ízek hatására a testünk riadót fúj, endorfin szabadul fel, de miután rájövünk, hogy biztonságban vagyunk, már kifejezetten élvezzük a helyzetet. Sőt, újra és újra át akarjuk élni.

Függésben?

A chili mellett azonban a húsnak is köszönhető a siker. A csirke remek választás: talán a leghétköznapibb húsféle, amit szinte mindenki szeret, a legtöbb vallás sem tiltja a fogyasztását, ráadásul a fűszerezést is jól viseli. A kissé szokatlan peri-peri szósz a mindenki által ismert csirkehússal kombinálva pedig éppen megfelelő mértékben különleges az átlag vendég számára. És, ha valakinek elsőre nem is jön be annyira, néhány próbálkozás után még ő is könnyen rákattanhat. Az emberek ugyanis kb. 15 kóstolás után általában megszeretik az először szokatlan ízeket. Főleg a gyerekek rugalmasak ilyen téren, ők hajlamosak követni a társaikat, átvenni az ő étkezési szokásaikat. Így, ha egy kisgyerek barátai rendszeresen esznek a Nando’s-ban, valószínűleg egy idő után ő is meg fogja kedvelni azt. Ha ez mégsem következik be kisgyermekkorban, még mindig ott a serdülőkor. Az az életszakasz, amikor a tinédzserek fokozatosan szoktatják magukat a felnőttek körében népszerű ételekhez és italokhoz, például a kávéhoz vagy alkoholhoz, illetve a különféle fűszerekhez is. A peri-peri szósz pedig egy viszonylag egyszerű íz, nincs túl nehéz dolguk vele.

Küzdj meg a sárkánnyal!

Nagy-Britanniában és Ausztráliában ráadásul rengeteg bevándorló él, akik természetesen magukkal hozták a hazai ízeket is, ezek az ételek pedig nagy népszerűségnek örvendenek mindkét országban. Viszont kifejezetten bonyolultnak számítanak: egy indiai vagy thai ételt igazi ízkavalkád jellemez, amit a kulináris értelemben kevésbé tapasztaltak néha nehezen fogadnak be. Aki viszont a Nando’s peri-peris csirkéjével kezdi gasztronómiai felfedezőútját, az nehezen foghat mellé. Az éttermekben többféle erősségű ízesítés közül válogathatnak a vendégek, így szépen fokozatosan szoktathatják magukat a chilihez, amíg el nem érik az extra erős fokozatot, amelyet egy tűzokádó sárkánnyal való küzdelemhez szokás hasonlítani.

Fotó: Facebook

Forrás: 1843

Írjon véleményt