Utazás az európai kondér körül 2. rész – Varsó, az új Berlin

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget, de emlékezetessé téve az utat, szívesen kipróbálna egy vendéglőt is. Ugye, hogy ismerős? Szerzőink föltérképezték a lehetőségeket, kalauzukkal bátran nekivághatunk Pozsonynak, Bécsnek, Genfnek és ezúttal Varsónak.

Ahol tényleg volt gasztroforradalom

Aki utoljára legalább öt-tíz éve járt Lengyelországban, hatalmas meglepetésekkel szembesülhet a fővárosban. Varsó gasztronómiai élete dübörög, a vendéglátóhelyek hétfőn is tele vannak, a modern reggelizőkben reggel kilenckor már a második turnus lát hozzá a lágy tojáshoz és a bagelhez, a KGST-időkből megmentett önkiszolgálókban, a tejbárokban fillérekért lehet tisztességeset enni, és – nem mellesleg – a csúcskategória is egyre szebb éttermeket produkál. Varsó kifejezetten vonzó gasztronómiai úticél lett. 2012-ben a világ legjobb séfjeit fölvonultató különleges eseménysorozat, a Cook It Raw is Lengyelországban zajlott, René Redzepi, Albert Adria, Inaki Aizpitarte, Pascal Barbot, Claude Bosi csak néhány név a sztárséfek listájáról, akik az oszág egyik kevéssé ismert régiójában igyekeztek a természetben talált alapanyagokból (gyűjtögetéstől a vadászatig terjed a lista) izgalmas megoldásokat keresve, a hight-tech konyhákat elhagyva, hagyományos módszereket felélesztve – például szabad tűzön –, a lehető legjobb ételeket elkészíteni. Olyan gasztronagyhatalmak közé került be ezáltal Lengyelország, mint Japán, Olaszország, Dánia. De a mindennapokban ennek maximum a kedvező következményeit tapasztalhatjuk.

Tejbárok tündöklése

A városban egyre szaporodnak a nagyon kellemes reggelizőhelyek, a terasz szinte kötelező, és a kisebb asztalok mellett gyakori elem a közösségi asztal is, ahol egyszerre 10-14 vendég is helyet foglalhat, persze leggyakrabban idegenekkel közösen. A választékban sokszor saját sütésű kenyerek, kreatív gyümölcskoktélok, tojásételek és nemzetközi fogások is megtalálhatók. A ‘mozgalom’ egyik élharcosa a Charlotte volt (pl. Zbawiciela 18.), hangulatában és kínálatában pedig a Bulke Bibulke (ul. Pulaeska 24.) a kedvencünk. Mindkettő remek kínálattal és nagyon hangulatos belterekkel, vagy – jó idő esetén – terasszal várja a vendégeket. A Charlotte specialitása, a kiváló házi lekvárok, dzsemek mellett, hogy estére teljesen átalakul, és gyakorlatilag bárként üzemel tovább, a helyiek által csak Hipszternek becézett téren ilyenkor még nagyobb a népsűrűség, mint a reggeli órákban és ez nem csak a teret átívelő, hatalmas, színes, műanyag szivárványnak köszönhető. A Bulke nagyszerű körtés, gorgonzolás, spenótos salátája remek választás, de napindítónak van, akinek egy banános-kávés turmix is megteszi, vagy aki még egészségesebben akar indítani, annak egy különlegesebb petrezselymes limonádé ajánlott. A városban óriási népszerűségnek örvendenek a tejbárok, ahol fillérekért jól lehet lakni, még ha nem is a legmagasabb színvonalon persze. A kommunizmusban a közétkeztetést szolgálták ezek a nagyon egyszerű önkiszolgáló éttermek, vagy inkább büfék, nekünk is ismerős a műfaj, viszont itt valamiért ragaszkodtak hozzá a helyi lakosok, és megmentették a pusztulás elől. Azóta is nagy sikerrel üzemelnek, esetenként egy-két rettentő olcsó étellel, és nagyon stílusosan retró, mégis modern berendezéssel. A közösségi asztal itt sem maradhat el, és hogy ne digitális legyen a közösség, arra még a wifi hiánya, és egy ehhez kapcsolódó tábla is felhívja a figyelmet: „internet nincs, beszélgessetek!”.

Bułkę przez Bibułkę
(Fotó: Facebook)

Vonzó éttermek

De Varsó tele van vonzó éttermekkel is, amik általában tele vannak vendéggel, és ez még vonzóbbá teszi őket. Laza, fesztelen hangulat, jól kitalált enteriőr jellemzi a többséget, a város egyik legjobb terasza, a zöld parkra néző Na Lato (ul. Rozbrat 44.) is csalogatóan egyszerű, de mégis nagyon kifinomult ételeivel. Ahogy sok más vendéglátóhelyre, ide is erőteljes angliai tapasztalatszerzés után tért haza a séf, hogy saját városában is alkosson valami jót. Húsevőknek a legjobb úti cél a Butchery & Wine (ul. Zurawia 22.), ahol nem csak import, hanem lengyel steakhúsok is választhatók sokféle napi meglepetéssel, mint például a báránypacal vagy a sült velős csont előételként. Eggyel magasabb szintet képvisel a Brasserie Warszawska (ul. Gornoslaska 24.), aminek új piaci szereplőként is sikerült hamar nagy közönségsikert elérnie, ami érthető is a friss, szezonális és nagyon átgondolt kínálatot látva és kóstolva. A csúcs természetesen itt is a fine dining: a Michelin-csillagos Atelier Amaro (ul. Agrykola 1.) fiatal séfje 3, 5 vagy 8 pillanatképben, azaz fogásban meséli el, mit is gondol a konyhaművészetről. Annyit elárulhatunk, hogy nagyon izgalmasak és kitűnő minőségűek a gondolatai, amihez nagyszerű technológiai érzék is párosul. A hely különlegessége a likőrpárosítás az ételekhez, a díjnyertes sommelier itt borok helyett lengyel ital specialitásokkal kíséri az ételsort, kiválóan.

Atelier Amaro
(Fotó: Facebook)

Írjon véleményt