Kacsamáj duó recept

Hozzávalók (4 személyre):

A májhoz:
fél kg kacsamáj
fél dl édes tokaji bor
2 cl konyak
6 g só
2 g cukor
1 dl almalé

A brióshoz:
20 g cukor
20 g élesztő
250 g liszt
80 ml tej
3 tojás
10 g só
50 g vaj (+ 1 ek a formák kivajazásához)
1 cl rum

2 db alma

Elkészítés:

Briós:

  1. A langyos tejet cukorral, kevés liszttel és élesztővel felfuttatjuk.
  2. Majd a többi alapanyaggal egynemű tésztává gyúrjuk.
  3. Fél órát szobahőmérsékleten kelesztjük.
  4. Ismét összegyúrjuk és újabb fél órát kelesztjük.
  5. Apró kivajazott formákba adagoljuk és 160 fokos sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.

Kacsamáj:

  1. A máj felét megtisztítjuk a hártyától és az erektől.
  2. A bort és a konyakot méz sűrűségűre elforraljuk és ízesítjük vele a megtisztított májat, sóval, cukorral.
  3. Megformázzuk és dupla folpack fóliába csavarjuk, gyöngyöző vízben pár percig hőkezeljük.
  4. Hagyjuk kihűlni. Majd ahogy kihűlt henger alakú formákat szúrunk belőle és almazselével átvonjuk.
  5. (Almazselé = 1 l almalé, 10 g zselatin)
  1. A máj másik felét felszeleteljük, két oldalát megpirítjuk és papírhüvelybe 180 fokos sütőben 4 perc alatt készre sütjük.
  2. A papírba kockára vágott almát is helyezünk, amivel aromatizáljuk a májat.

Almakrém:

  1. Az alma felét meghámozzuk, cukros, sós, citromos vízben puhára főzzük.
  2. Leszűrjük és lemixeljük.

Tálalás

  1. A képen látható módon tálaljuk.
  2. Hajszálvékonyra vágott almaszeletekkel díszítjük.
Keresőszavak:

Írjon véleményt