Utazás az európai kondér körül 3. rész-Bécs sokféle arca

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget, de emlékezetessé téve az utat, szívesen kipróbálna egy vendéglőt is. Ugye, hogy ismerős? Szerzőink föltérképezték a lehetőségeket, kalauzukkal bátran nekivághatunk Pozsonynak, Genfnek, Varsónak és ezúttal Bécsnek.

Nem csak klasszikusok

Bécsben világszínvonalú éttermeket is találunk, közülük a Steirereck rendszeresen előkelő helyen végez a Restaurant magazin világ legjobb éttermeinek listáján. A kilátogató magyar turisták többsége mégis a Figlmüllerhez és a Plachuttába igyekszik. Pedig sokkal jobbak is vannak. A Figlmüller és Plachutta  egyre szaporodó éttermei  természetesen szintén korrekt helyek, senkit sem ér majd kellemetlen meglepetés, naponta éhes turisták ezreit lakatják jól bécsi klasszikusokkal. Hihetetlen mennyiségben fogy a marhahúsleves tényérhússal, vagy a Wiener Schnitzel, amivel kapcsolatban még azt is megbocsátjuk Figlmülleréknek, hogy az előírásszerű borjú helyett sertéshez nyúlnak a készítésénél, így is finom. De van finomabb is, és ráadásul szebb környezetben, kevesebb japán fotóművésszel kell érte leskelődni, inkább a helyiek tartják nagy becsben a fent említett Steirereck társintézményét, a Meierei ( III., Am Heumarkt 2A, a Stadtparkban), ami szigorúan véve egy tejbár, vagy menza, valójában azonban egy elég magas színvonalú étterem, ahol a reggelitől (hétvégére hónapokkal korábban érdemes foglalni) az ebéden keresztül a vacsoráig mindent kínálnak, ráadásul a nagytestvérrel közös konyha garancia a technológiai és alapanyagbeli magabiztosságra. Reggelinél kihagyhatatlan a tanyasi lágytojás libamájjal, parasztkenyérrel, de még rengeteg érdekesség van az étlapon, akár azt is érdemes kipróbálni, hogy milyen is egy minőségi virsli, az egész nap elérhető, hihetetlenül gazdag sajtkínálat mellett. És persze a műfaj kötelez, különböző különleges tejitalok, például tonkababos tej is szerepelnek a kínálatban. És nem mellesleg Bécs egyik legjobb sniclijét is a Meierei kínálja. A tökéletes, vajban sült, ropogós aranyló bunda és a zsenge borjúhús után soha többet nem akarjuk majd megkóstolni az ócska helyek mikrózott, kiszárított rántott húsait.

Egészségesen és jól

A város egyik újdonsága a bécsi Józsi, a pék, azaz Joseph Genuss (III., Landstrasser Hauptstrasse 4), aki saját készítésű kenyerei és egyéb péktermékei, valamint mesés cukrászsüteményei miatt is megérne egy látogatást. A Meyer citromkrémes, csokoládés tarte például akár önmagában is megér egy utat, de kenyerekből is érdemes felpakolni a látogatás végén. A letisztult, egyszerű pékség egyben egy bisztró is, ahol akár reggelizni is lehet, a kézi készítésű zsömle, mézes-levendulás rozskenyér, vajas croissant mellé wachaui sárgabaracklekvár, pesztós túró és sok egyéb finomság is tartozik. De az ebéd/vacsora étlap is tele van érdekességekkel, nagyon erősen szezonális és egészségtudatos ételek, sok kreativitással és ötlettel elkészítve, megfizethető áron. És a különböző gyümölcslevek és limonádék is bőven többet nyújtanak az átlagos kínálatnál.

Bármelyik belvárosi ebéd végén ‘kötelező’ program a fagyizás, különösen amióta az Eis Greissler (Rotenturmstrasse 14 és VI., Mariahilfer Strasse 33) megnyitotta a második üzletét is a városban. Előtte ugyanis garantált fél órás utcai sorbanállással kombinálva voltak csak elérhetők a szintén nagyon egészséges, kiváló alapanyagokból, adalékanyagok nélkül készülő fagylaltjaik, köztük sok vegetáriánus vagy akár vegán verzióban is. A sztori egyszerű és szerethető, a túl sok tejet produkáló karintiai tehénfarm adta az ötletet, és ennek mi nagyon örülünk, nem nagyon létezik máshol ennyire tiszta ízekkel dolgozó fagyis, ahol ráadásul ilyen kevés cukrot tesznek bele.

Eis Greissler
(Fotó: Facebook)

Talponálló de lux

És még egy klasszikus kedvenc a Naschmarktról, Bécs leghíresebb piacáról, ahol nem csak bevásárolni, de enni is lehet. Vannak kellemes beülős helyek is, mint például az ázsiai Kim kocht Studio vagy az Umar, ami halban a legjobb, de a Naschmarkt hangulatának legfontosabb elemeit a legendás Urbaneknél (46. stand) lehet megtapasztalni. Az életvidám tulajdonos maga is a pultban áll nap mint nap, és kiszolgálja a vevőket a fantasztikus felvágott és sajtkínálatból. De helyben evésre van még jobb is: a naponta frissen készülő roastbeef, amit hajszálvékony szeletekre vágva, barna kenyérrel és mustárral adnak, hozzá érdemes a mester által javasolt fehérborból inni egy-két pohárral.

Urbanek
(Fotó: Facebook)

 

Írjon véleményt