Hogyan legyünk igazi brit úriemberek?

Ahány ország és kultúra, annyiféle szokás és etikett. A britek mégis világszerte híresek jó modorukról és kifogásttalan megjelenésükről. Kezdő úriembereknek elegendő lehet az olyan alaplépések begyakorlása, mint hogy adjuk át a helyünket a buszon, ne szemeteljünk, vagy tiszteljük a sor szentségét. A haladó gentleman számára viszont íme néhány tipp, amit érdemes ellesni Nagy-Britannia férfiúitól.  

A talpig úriember

tudja, mikor kell kikapcsolnia a telefonját

Bármilyen elfoglalt vagy népszerű is, baráti beszélgetések és vacsora közben nem a telefonja kijelzőjére, hanem a partnerére koncentrál. Ugyanis udvariatlanság azt érzékeltetni a velünk szemben ülővel, hogy a következő sörözés tervezése vagy a meccs eredménye fontosabb az ő társaságánál.

ismeri a város legjobb virágboltját

Azaz nem feledkezik meg a jeles dátumokról, évfordulókról, és akár alkalom nélkül is emlékezteti szeretteit arra, hogy fontosak a számára. A vérbeli úr nem csak partnerét igyekszik apróságokkal lenyűgözni, de nagymamájának is virággal köszöni meg a vasárnapi ebédet – természetesen kizárólag cserepessel, mivel a vérbeli úr környezettudatos is.

tisztán issza a kedvenc scotch-át

Az Egyesült Királyság északi gentlemanjai, vagyis a skótok a whiskyfogyasztás fortélyainak mesterei. Az ország több mint száz lepárlójában készülő arany nedűk készítésének és élvezetének is szigorú szabályai vannak. Biztos, hogy kedvenc whiskyjüket, a The Famous Grouse-t még csak jégkockákkal sem szentségtelenítik meg: maximum egy csepp vizet adnak hozzá, ami kiemeli a gyümölcsös ital aromáját.

sosem káromkodik

Az igazán edzett urak tudják, hogy hangoskodással nem illik megzavarni a környezetük nyugalmát, a káromkodás azonban teljességgel megengedhetetlen – főleg hölgyek és gyerekek társaságában. Bár a magyar nyelv híres a kreatív és ízes szitkozódás nyújtotta végtelen lehetőségekről, ha betyárok helyett gentlemanek kívánunk lenni, „A manóba!” legyen a legdurvább kifejezés, amit megengedünk magunknak.

 

öt perccel a többiek előtt érkezik

Ki látott már olyat, hogy egy angol gentleman lekési az ötórai teát? Mások idejének tiszteletben tartása az első lépések között szerepel az úriemberré válás útján. Nem csak a szeretteit vagy a kollégáit, de a mosógépszerelőt sem várakoztatja meg!

Fotók: Shutterstock 

Írjon véleményt