Így tedd tökéletessé a reggeli kávédat

 

Mindenkinek más a reggel. Van, aki összekapja magát és siet a munkába, és van, aki például sportosan, reggeli edzéssel kezdi a napot. Akad, aki jó korán kel, így megengedheti magának, hogy egy kiadós reggelivel, akár többféle fogással és kreatív terítékkel, tálalással indítsa be a reggelt. Az azonban a legtöbbünk reggelében közös, hogy az ébredés elmaradhatatlan kelléke a kávé. A Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs összegyűjtött néhány érdekességet, tanácsot és reggeli kávéreceptet, ami segíthet abban, hogy kihozzuk a maximumot az első csészénkből.

Mikor igyuk meg az első kávét?

 

Hazánkban tízből kilenc ember kávézik, közel felük reggel, rögtön ébredés után vagy a reggeli rituálé részeként fogyasztja el az italt. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni. Fontos, hogy soha ne igyunk kávét éhgyomorra, már néhány falat péksütemény is segíthet „megágyazni” a koffeinben gazdag italnak. A kávéban lévő csersavak nagyban hozzájárulnak az ital ízének, élvezeti értékének kialakításához, ugyanakkor éhgyomorra fogyasztva irritáló hatással lehetnek a gyomor nyálkahártyájára. Ha komolyabb reggelivel indítjuk a napot, az étkezés befejezése és a kávé elfogyasztása között érdemes várni 15-20 percet, hogy az emésztés beinduljon, és a kávéélénkítő hatása segítsen leküzdeni az ezt kísérő fáradtságérzést.

A közhiedelemmel ellentétben, a hosszúkávéban több koffein található, mint a rövidebb kávékban, hiszen a hosszabb ideig lefolyó forró víz több koffeint old ki az őrleményből. Ha nehezen ébredünk, érdemes tehát egy hosszú kávéval, vagy ha jobban szeretjük az intenzívebb kávéízt, akkor dupla espressóval kezdeni a napot.

Tejjel vagy anélkül?

Alapvetően saját ízlésünk dönt. Olasz, széles körben elterjedt kávéfogyasztási szokás, hogy a cappuccino, lattemacchiato és egyéb tejes italok a délelőtti napszakban kívánatosak. Ez a felfogás a mai napig szerves része az olasz kávékultúrának, magyarázatuk szerint a tejes italok kiválóan passzolnak az édes reggeli péksüteményekhez. Ezt a véleményt francia barátaik is osztják, ettől függetlenül a világ egyéb tájain gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztanak tejeskávékat.

A tej lágyítja a kávé ízét, és kímélően hathat a szervezetre, a gyomorra. Azonban egyes becslések szerint a Föld felnőtt lakosságának közel 70 százaléka kisebb-nagyobb mértékben érzékeny a tejcukorra. Emiatt akár már egy enyhe intolerancia esetén is éppen az ellenkező hatást válthatja ki a tejes kávénk elfogyasztása a szervezetben. Érdemes tudatosan figyelni a szervezetünk jelzéseit, és ha szükséges, laktózmentes vagy növényi tejre váltani, esetleg feketét” inni.

Milyen reggelihez milyen kávé illik?

Ahogy minden reggel más, úgy a reggeli étkezések sem egyformák. Az egyéni ízlés persze sokat számít, de a gondosan megválasztott kávé még tökéletesebbé tehet egy már amúgy is kiváló reggelit.

A Nespresso kávészakértőjének kávépárosításaisegíthetnek a menü összeállításában.

Gyümölcsös zabkása és Rosabaya de Colombia kávé: A gyümölcsökkel készítettzabkása mellé gyümölcsös kávét kínáljunk, melyben a pirosbogyós ízjegyek kerülnek előtérbe.

 

Vajas croissant sajttal és Cosi kávé: Egy finom reggeli vajas croissant mellé remekül illik a gyümölcsös és enyhén kekszes ízvilágú latte macchiato Cosi kávénkból.

Avokádókrémes piritós és FortissioLungo kávé: Egy szuper egészséges, ugyanakkor kissé semleges ízvilágúavokádókrémes pirítóst tökéletesen kiegészít egy karakteresebb, intenzív izvilágú Fortissio Lungo latte.

Tojásos reggeli zöldségekkel és EnvivoLungo kávéval: Válasszunk egy intenzív pörkölésű, karakteres, testes hosszúkávét, így ellensúlyozva és egyben kiegészítve a kissé nehezebb fogás ízeit.
 
Csokoládés fánk és Dharkan kávé: A csokis desszertekhez érdemes olyan kávét választani, amelyben a kakaó íze szintén megjelenik. Válasszunk egy karakteres pörkölésű espressót, aminek az ízét tej hozzáadásával lágyíthatjuk.

Reggeli kávékülönlegességek

Siciliano:

1 kiskanál nádcukor
1 evőkanál összevágott narancshéj
25 ml Nespresso Ristretto kávé

A nádcukrot és a narancshéjat a csészénkbe tesszük, összenyomkodjuk. Ezután elkészítjük a tetejére a kávét.

Hong Kong-i Yuanyang:

180 ml ízesítetlen fekete tea
110 ml Nespresso Envivo Lungo kávé
1-2 evőkanál sűrített tej

Üvegpohárban keverjük össze a fekete teát, a hosszú kávét és a sűrített tejet.

Kaiser melange:

40 ml Nespresso Roma kávé
1 tojássárgája
1 evőkanál méz
tejszínhab

A lefőzött espressóra óvatosan ráengedjük a mézzel elkevert tojássárgáját, majd tejszínhabbal díszítjük. Alternatív receptként alulra mézet, rá 25ml tej és 100ml tojáslikőr keverékét töltjük, majd a tetejére jön az espresso.

 

Írjon véleményt