Mindenkinek más a reggel. Van, aki összekapja magát és siet a munkába, és van, aki például sportosan, reggeli edzéssel kezdi a napot. Akad, aki jó korán kel, így megengedheti magának, hogy egy kiadós reggelivel, akár többféle fogással és kreatív terítékkel, tálalással indítsa be a reggelt. Az azonban a legtöbbünk reggelében közös, hogy az ébredés elmaradhatatlan kelléke a kávé. A Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs összegyűjtött néhány érdekességet, tanácsot és reggeli kávéreceptet, ami segíthet abban, hogy kihozzuk a maximumot az első csészénkből.
Mikor igyuk meg az első kávét?
Hazánkban tízből kilenc ember kávézik, közel felük reggel, rögtön ébredés után vagy a reggeli rituálé részeként fogyasztja el az italt. Érdemes azonban néhány szempontot figyelembe venni. Fontos, hogy soha ne igyunk kávét éhgyomorra, már néhány falat péksütemény is segíthet „megágyazni” a koffeinben gazdag italnak. A kávéban lévő csersavak nagyban hozzájárulnak az ital ízének, élvezeti értékének kialakításához, ugyanakkor éhgyomorra fogyasztva irritáló hatással lehetnek a gyomor nyálkahártyájára. Ha komolyabb reggelivel indítjuk a napot, az étkezés befejezése és a kávé elfogyasztása között érdemes várni 15-20 percet, hogy az emésztés beinduljon, és a kávéélénkítő hatása segítsen leküzdeni az ezt kísérő fáradtságérzést.
A közhiedelemmel ellentétben, a hosszúkávéban több koffein található, mint a rövidebb kávékban, hiszen a hosszabb ideig lefolyó forró víz több koffeint old ki az őrleményből. Ha nehezen ébredünk, érdemes tehát egy hosszú kávéval, vagy ha jobban szeretjük az intenzívebb kávéízt, akkor dupla espressóval kezdeni a napot.
Tejjel vagy anélkül?
Alapvetően saját ízlésünk dönt. Olasz, széles körben elterjedt kávéfogyasztási szokás, hogy a cappuccino, lattemacchiato és egyéb tejes italok a délelőtti napszakban kívánatosak. Ez a felfogás a mai napig szerves része az olasz kávékultúrának, magyarázatuk szerint a tejes italok kiválóan passzolnak az édes reggeli péksüteményekhez. Ezt a véleményt francia barátaik is osztják, ettől függetlenül a világ egyéb tájain gyakorlatilag a nap bármely szakában fogyasztanak tejeskávékat.
A tej lágyítja a kávé ízét, és kímélően hathat a szervezetre, a gyomorra. Azonban egyes becslések szerint a Föld felnőtt lakosságának közel 70 százaléka kisebb-nagyobb mértékben érzékeny a tejcukorra. Emiatt akár már egy enyhe intolerancia esetén is éppen az ellenkező hatást válthatja ki a tejes kávénk elfogyasztása a szervezetben. Érdemes tudatosan figyelni a szervezetünk jelzéseit, és ha szükséges, laktózmentes vagy növényi tejre váltani, esetleg „feketét” inni.
Milyen reggelihez milyen kávé illik?
Ahogy minden reggel más, úgy a reggeli étkezések sem egyformák. Az egyéni ízlés persze sokat számít, de a gondosan megválasztott kávé még tökéletesebbé tehet egy már amúgy is kiváló reggelit.
A Nespresso kávészakértőjének kávépárosításaisegíthetnek a menü összeállításában.
Reggeli kávékülönlegességek
Siciliano:
A nádcukrot és a narancshéjat a csészénkbe tesszük, összenyomkodjuk. Ezután elkészítjük a tetejére a kávét.
Hong Kong-i Yuanyang:
Üvegpohárban keverjük össze a fekete teát, a hosszú kávét és a sűrített tejet.
Kaiser melange:
A lefőzött espressóra óvatosan ráengedjük a mézzel elkevert tojássárgáját, majd tejszínhabbal díszítjük. Alternatív receptként alulra mézet, rá 25ml tej és 100ml tojáslikőr keverékét töltjük, majd a tetejére jön az espresso.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra