Szabadság Bisztró

A Szabadság Kávéház helyén a XIX. Században laktanya állt. Falai között végezték ki Battyhány Lajost, amire a tér közepén a Battyhány-örökmécses emlékeztet.

 

A rosszemlékű épületet lebontották, az újonnan emelt ház földszintjén a Strausz család 1902-ben megnyitotta kávéházát, mely az 1849-es szabadságharc emlékére a Szabadság nevet kapta. A szecessziós jegyeket mutató grandiózus tér hamarosan kedvelt lett a budapesti értelmiség körében, Ady Endre itt írta a Harc a Nagyúrral (1906) című versét. A fénykornak, a szecessziós pompának a kommunizmus vetett véget, a grandiózus részleteket elfalazták. A Spartacus Presszóra átkeresztelt hely az eredeti funkciót tovább vitte, így akadályozva meg azt, hogy a rendszerváltást követően bankfiók vagy más egyébnyíljon a történelmi falak között. Mindez azt jelenti, hogy a hely 117 éve arról szól, aminek szánták, vagyis a vendéglátásról.

A Szabadság Bisztró napszakoként változó hangulattal várja vendégeit. A reggeli méltatlanul mellőzött műfaj, így ennek az étkezésnek a rangját szeretné visszaállítani a gasztrokoncepció megújításáért felelő séf Kovács Levente. A Quick Lunch rendszert a Szabadság Bisztró testvérétterme, a ZONA évek óta sikerrel alkalmazza, ezért itt is megjelenik, így 12.00-tól15.30-ig lehet élni a gyors ebédelés lehetőségével. Akinek erre sincs ideje, az „elviteles pultból előre dobozolt, mutatós és minőségi fogásokkal térhet vissza a munkahelyére vagy töltheti fel otthoni éléskamráját házi péksüteményekkel, kistermelői tejtermékekkel, illetve joghurt alapú pohárdesszertekkel. Az este az á la carte étkezések ideje, ami mellé minden nap élőzenét kínálunk célközönségünknek: abelváros lakosainak, a gyermekes családoknak és a turistáknak egyaránt.

„Modern, fiatalos, letisztult és nem túl bonyolultbisztrókonyha megvalósítására kaptam felkérést a Szabadság falai között, ami a magyar gasztronómiát hangsúlyosan képviseli és teszi mindezt kortárs felfogásban – mondja Kovács levente. Míg a ZONA-ban fine dining konyhát viszek, a Szabadság Bisztróban azt élvezem, hogy közérthetőbb, hétköznapibb ételeket készíthetek. A Quick lunch rendszertazért szeretem különösen, mert heti megújulásra ad lehetőséget, ami kiváló terepe annak, hogy a magyar gasztronómia klasszikus ételeit és alapanyagait rendszeresen szerepeltessem a menüben egy olyan bisztró esetén, amely elhelyezkedése okán rengeteg turistát és expatot vonz.Munkámat remekül egészíti ki Andrási Beáta cukrász, Mihályi László-tanítvány, aki 10 hónapot töltött a modern hazai cukrászművészet legismertebb műhelyében, a Váci Desszert Szalonban majd a Buddha-Bar cukrászatát vezette mielőtt a Szabadág Bisztrót választotta.

 

fotó kredit: Sárosi Zoltán 

Írjon véleményt