A 115 éves arborétum fáinak kéregmintázata köszön vissza a Folly borok új címkéin

Tíz év után megújítja arculatát a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat, többek között a borok is új külsőt kapnak. A címkéken a családi gyökerek, a 115 éve alapított arborétum és a négy generáción átívelő borkészítés hagyományafonódik össze hangsúlyosabban és jelenik meg vizuálisan.

 

A mostantól palackozott borfajták üvegének címkéin már olyan fa kéregmintázatokat fedezhetünk fel, amelyekkel az arborétum területén sétálva találkozhat a látogató. Az új arculattal elsőként debütáló citrusos illatú Kéknyelűn az arizónai ciprus (Cupressus arizonica) kérge köszön vissza. A fát a 70-es években ültette Folly Gyula, Folly Réka édesapja.

A Folly története 115 évre nyúlik vissza, 1905-ig, amikor Folly Gyula dédnagyapa még szabadidős tevékenységként kezdte el a különleges fenyők, cédrusok, ciprusok betelepítését a családi szőlőbirtok szomszédságában. A világháborús időszakok és az államosítás nem kímélte a kertet sem, de a négy generáció felelősségtudatának, erős kötődésének és hitének hála az arborétumot még mindig a család gondozza, vigyázza, folyamatosan növelve a növényállományt, és felügyelve a mostanra már 8 hektáros szőlőterületen a szőlő- és bortermelést.

Soha nem felejthetjük el a családi gyökereinket, hogy honnan jöttünk, milyen értékeket kaptunk, ebből mit viszünk tovább, és ezzel milyen hatást gyakorolunk a következő generációra. Nem lenne Folly bor, ha nem lenne az arborétum, a családtagok 115 éves kitartó munkája, ezért is szeretnénk tisztelegni a múlt előtt, megjelenítve a kert kincseit a borászat termékein, az ikonikus fák kérgeit a borok címkéin” – magyarázta Folly Réka tulajdonos az arculatfrissítés kapcsán.

Arizóniai ciprus

Az Arizónai ciprus (Cupressus arizonica) egy magas, oszlopos, szárazságtűrő és napot szerető fenyő. Lombozata szürke, szürkés zöld, enyhén illatos. Az északi féltekéről származó nemzettség a ciprusfélék (Cupressaceae) családjának névadó nemzettsége. A simatörzsű változat kérge bőrszerű lemezekben válik le, a leválásuk koruk szerint sárga, zöld, vörösbarna végül szürke foltokat formálnak. A Folly Kéknyelű címkéjének “képadója” az arborétum nádasháza mellett található, a kút mögött. A fát a 70-es években ültette Folly Gyula, Folly Réka édesapja.

Folly – A Balaton édenkertje

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi továbbvitték. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 fenyőfajta és 200 lombos fa- és cserjeféle virul. A Folly család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található öt világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat, mi több, az érdeklődök a helyszínen Folly teákat, szörpöket és borokat is kóstolhatnak, az étteremben pedig bőséges választékkal, szezonális ajánlatokkal, badacsonyi ínyencségekkel várják a vendégeket.

Írjon véleményt