Heti Borajánló Kovács Antal Sommelier-vel 3. – Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017

Heti Borajánló Kovács Antal sommelier-vel!

Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017
 
“Amikor a Balaton partjáról köszön rád az ország egyik merlot-ja, az mekkora már?”
 
Így indítottam az egyik FB posztomat, s cserébe kaptam hideget-meleget a nyakamba, de rendesen. A félreértést valószínűleg az idézte elő, sokan “legjobbnak”, s nem az “egyik legjobbnak” olvasták a rövidke mondatot. Az előbbit nyilván nem írnám le, mert rendszerint tartózkodom a költői túlzásoktól, az utóbbit viszont tartom; szerintem a Peripheria az ország TOP5 merlot-ja között nevez!
 
A Rubin pince a Balaton déli partján – Somogy megye borparadicsomában -, egészen pontosan Balatonkeresztúr határában gondozza szőlőskertjeit, s szűri borait palackba. 2013-ban indultak útnak, akkor még hobbiból és a bor iránti szeretetből táplálkozva. Ez idővel oly módon fejlődött, hogy napjainkban már kereskedelmi mennyiségű palackozás folyik a náluk. Közel 5 hektár területen gazdálkodnak, melyek gondos felügyeletéért Subosits Tamás bioborász felel, s egyben irányítja társaival a működést. Nem titkolt céljuk, hogy minél több borfogyasztóhoz juttassák el palackba zárt kincseiket. Itt szeretném nyomatékosítani, hogy szerintem, máris a Dél-Balaton egyik presztízs pincéjévé váltak. 
 
Fontos tudnivaló a pincével kapcsolatban, hogy kizárólag bioborokat segítenek világra. A biobor a természet alapanyagainak 100%-os kihasználtságát jelenti, ez maga a természet íze. Fontos leszögezni, hogy a biobor születése, már az ültetési folyamatoknál megkezdődik, s ez a hozzáállás egészen a palackozásig töretlen.
 
S akkor lássuk magát, a címben beharangozott bort. A pince nagy formátumú merlot-ja, a 2017-ben termőre fordult ültetvényük első-, azaz szűz-terméséből készült. Kádon erjedt, kézi csömöszölést kapott, majd két évnyi időt kapott, hogy új tölgyfahordókban összeérjen, stabilizálódjon, letisztuljon, hogy mindezek után derítés és szűrés nélkül kerülhessen palacka. 
 
Intenzív rubinvörös szín. Illatában szőlő, fekete ribizli, szeder, meggy és málna aromái randevúznak, finom tölgyfűszeres háttér támogatással. Kóstolva száraz, gömbölyű savak, gazdagon jelentkező-, simogató tannin, finoman melegítő alkohol, jelentős test jellemzi a bort. Ízében zamatos szőlő, szilva és meggy bontakozik ki, izgalmas fűszeres aláfestéssel. Nagyszerű, testes vörösbor, ritkán megtapasztalható mélységekkel és magasságokkal. Fogyasztásra teljesen készen áll, ugyanakkor remek érlelési potenciállal rendelkezik. Igazi egyéniség. Minden kétséget kizáróan, az egyik legnagyobb formátumú merlot hazánkban. Különleges alkalmakra bombabiztos választás. Borjú, marha és vadsültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként!
 
– 2021 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém Bora – aranyérem

– XVIII. Balatoni Borok Versenye – aranyérem

Írjon véleményt