Magyar cukrász a világ legjobbjai között!

Menyhárt Attila -Kollázs

Menyhárt Attila nyerte a World Chocolate Masters közép-európai fordulóját

Döntőbe jutott Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza, a Debic magyarországi márkanagykövete a World Chocolate Masters 2022. február 9-én megrendezett közép-európai fordulóján. 2022 októberében először szurkolhatunk magyar cukrászért a legnagyobb nemzetközi cukrászverseny világdöntőjében,Párizsban.

 

Neves és elismert cukrászmesterek mutatták be tudásuk legjavát Kölnben, a World Chocolate Masters közép-európai regionális fordulóján. A versenyen Menyhárt Attila a Németországot képviselő Markus Weber és az Ausztriából érkező Johannes Warmuth elől magabiztosan nyerte el a megtisztelő, Közép-Európa Csokoládémestere címet. Attila 2022 áprilisában Barcelonában, a WCM Bootcampen készül fel a világdöntőre.

A hagyományosan Párizsban megrendezett World Chocolate Masters verseny hasonló színvonalat képvisel szakmai körökben mint a lyoni Coupe du Monde de la Pâtisserie(Pastry World Cup) cukrász-világbajnokság. A „holnap” (#TMRW _TASTES _LOOKS _FEELS _LIKE) tematikára épülő versenyen idén fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn, melyek együttesen hivatottak megformálni a jövő csokoládéját. A versenyzőknek többféle nézetből kellett bemutatniuk a csokoládét és a legmodernebb cukrász technikákat. A regionális fordulóban Attilának egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egymaximum 5 kg súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie mindössze 8,5 óra leforgása alatt.

Kellő magabiztosságot és egyfajta nyugalmat adott nekem az, hogy az elmúlt időszakban több fórumon is kipróbálhattam, milyen idegen környezetben, ismeretlen emberek előtt alkotni, teljesíteni. Mind a Debic szakmai bemutatók, mind a professzionális kurzusok, amiket tartottam, segítettek felkészülni a mostani megmérettetésre.”

Attila a kezdetek óta tudatosan dolgozott azon, hogy világszínvonalú, elismert cukrásszá váljon. Az innovatív, csúcstechnológiás cukrászat híveként soha nem adta alább a tökéletesnél. Francia alapokon nyugvó egyedi stílusa, a prémium kategóriát képviselő alkotásai és a szakmája iránti szenvedélye miatt számos rangos nemzetközi elismerést begyűjtött pályafutása során. 2019 januárjában a desszertek Michelin Guide-jának tartott angol nyelvű So Good évkönyvben, 2020-ban a spanyol nyelvű, nagy múltú Dulcypas magazinban szerepelt legújabb desszertkollekciójával.

Attila ezúttal sem bízta a véletlenre a végeredményt, a versenyre is vitte magával a magas minőségű, jól bevált alapanyagokat, például a Debic tejszínét, amelyet a növényi snacken kívül minden alkotáshoz felhasznált. A formavilágot a kakaó ihlette, melyekben egyaránt visszaköszönt a kakaófa, a kakaó virág és a kakaóbab megjelenése. Ízekben több csavart is vitt a receptúrákba, ahol olyan helyi hungarikumok is helyet kaptak, mint a tihanyi levendula, a szegedi fűszerpaprika vagy az őrségi tökmag – előbbi infúzió, utóbbi gianduja formájában. Az ízeken és a látványon túl a zsűri nagyra értékelte Attila profi és tiszta munkáját, és a végeredményben megtestesülő aprólékos tervezést,maximalizmust. Az első helyezés mellett Attila a közönségdíjat is megnyerte csokiszobrával.

„Kezdetektől fogva Párizs és a döntőbe kerülés volt a cél, és nagyon hálás vagyok a csapatomnak és a szponzoroknak, hogy támogattak ebben. Ha jól sikerül a döntő, az sem csak személyes győzelem, hiszen az egész magyar cukrász szakma felkerülhet a világtérképre.

Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza 14 évesen kezdte pályafutását. Közel 6 éven át a Seabourn és a Regent Seven Seas Cruise Lines óceánjáró hajóin tanulta a szakmát, majd évtizedeken át dolgozott a legnevesebb európai cukrászatokban. 2015. óta építi saját, önálló brandjét a Meinhart Patissiert, és 2017-ben fogadta el a nagy presztízsű Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest főcukrászi felkérését. A minőségi alapanyagok iránti elköteleződése okán 2021. február óta a Debic, a professzionális tejszínek, vajak gyártójának és forgalmazójának magyarországi márkanagykövete. Attila felkészülését a Debic, a professzionális tejszíneket előállító brand szponzorálta, de a munkahelye, a Four Seasons Hotel Budapest is beállt a cukrász mögé. A szakmai támogatást egy 11 főből álló profi csapat biztosította, a versenyt megelőző munkában formatervező, profi ételfotós, több cukrász, ételszobrász, PR-os, marketinges szakértő is részt vállalt.

 

 

Fotó: Menyhárt Attila

Írjon véleményt