Agáta konyhája – Savanyú káposztás haluska

Agáta konyhája

Gyakori jelenség, hogy tájegységenként más-más névvel illetjük ugyanazt az ételt.

 

Hasonló a helyzet a felvidékről származó haluskával, amit mi leginkább sztrapacskaként ismerünk. A receptúra, még ha oly egyszerű is, nem teljesen egyértelmű. Van ahol tesznek bele tojást, s van ahol nem. Ez ma már egyéni ízlés dolga. Azonban szeretném megjegyezni, hogy a haluska eredeti receptjében nem szerepelt tojás. Ettől függetlenül, én beleteszem. S hogy miért? Mert így kevesebb lisztet kell használni és a tészta állaga is légiesebb lesz. Ez az étel természetesen nagyon jól kísérhető sörrel is, de mivel én inkább boros vagyok, ezért az AM-Tokaj Pince Absolutio elnevezésű furmint-hárslevelű házasításával kóstoltam össze. Az összhatás mennyei volt!

 

Hozzávalók 4 főre:

 

4 db nagyobb burgonya

30-40 dkg rétesliszt

2 ek finomliszt

2 db tojás

50 dkg savanyú káposzta

40 dkg felkockázott császárszalonna

1 db apróra vágott vöröshagyma

1-2 ek libazsír

őrölt köménymag

cukor

bors

 

Elkészítés:

 

A megpucolt burgonyát lereszeljük, majd kézzel alaposan összekeverjük a kétféle liszttel és a két tojással. A burgonya nedvessége határozza meg a liszt mennyiségét. Ha szükségesnek érezzük, adhatunk hozzá még lisztet a megadott mennyiségen felül. 10 percig pihenni hagyjuk. Közben felforralunk egy nagyobb lábasnyi vizet és hozzáadunk 3 teáskanál sót. Az elkészített masszából, nokedliszaggatóval a forrásban lévő vízbe szaggatjuk haluskákat. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrő kanállal kiszedjük a vízből, langyos folyó vízzel leöblítjük, majd szűrőben lecsepegtetjük. Egy mélyebb serpenyőben a zsíron megpirítjuk a császárszalonnát. Amikor a szalonna pirulni kezd, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Beletesszük az átmosott savanyú káposztát. Ha túl száraznak találjuk, tehetünk hozzá egy keveset a káposzta levéből. Sóval, borssal, köménnyel és egy teáskanálnyi cukorral ízesítjük, fedő alatt készre pároljuk. Amikor elkészült, alaposan összekeverjük a haluskával. Ízlés szerint, belekeverhetünk még egy mogyorónyi libazsírt. Tűzhelyen össze melegítjük az egészet. Tejföllel tálaljuk. Jó étvágyat!

 

Instagram: Agáta konyhája

 

Írjon véleményt