Időtálló, kozmopolita mozaik a small plate jegyében: a Fleischer Restobar

Fleisher Restobar 2022

Egy igazán izgalmas ingatlan-puzzle eredménye a Fleischer Restobar, mely hangulatában is keresztezi a bisztrót, a bárt és a fine diningot. Bebizonyítják, hogy nem kell kétfélével degeszre enni magunkat ahhoz, hogy emlékezeteset és jótegyünk, ezért választották a small plate stílust.

 

Kereszty Gábor nem ma kezdte. Közel negyed évszázadaálmodta meg a Nagymező utca sarkán a Két Szerecsent, amely a folyamatos fejlődésnek, építkezésnek köszönhetően mára szerves része a környéknek. Beépült és behálózta egyszerre: így lett a brand alatt egy könyvesbolt-kávézó, a túloldalon a Jókenyér pékség és a Fleischer Restobar.

 

– Évek óta gondoltuk rá, hogy jó volna a szemközti sarkon csinálni valamit, de sokáig ötletszinten rekedt, hiszen nagyon picike, összesen harmincegynéhány négyzetméteres az üzlet. A szomszédságában volt a Radnóti Színház díszletfelújító raktára, Fleischer néni inges üzlete, mögötte pedig Budapest első falafelezője, ami sajnos huszonpár év után elfáradt, így megkerestek bennünket, hogy eladnák a boltot, mi pedig kaptunk az alkalmon. Emellett sokat beszélgettem Fleischer nénivel, aki azt mondta, hogy ha majd egyszer eladja a boltot, biztos, hogy nekem szeretné. Egy nap felhívott, hogy itt az idő, mi pedig megvettük. Akkor kialakult egy furcsa puzzle, aminek a darabkái nem illeszkedtek egymáshoz. Hosszasantörtük a fejünket, hogyan lehetne összenyitni az egészet. Sokéves ügylet volt, igazi ingatlanmozaik, és ez volt a maximum, amit ki lehetett hozni. Már csak az volt a kérdés, hogy mi legyen belőle – mesélte az izgalmas kezdetekről Kereszty Gábor.

 

Kézenfekvő volt, hogy a roppant népszerű Két Szerecsen kistestvére legyen, hiszen ott vannak olyan napok, amikor gyakorlatilag kifolynak a vendégek. A közös gondolkodás végül egy hiánypótlást szült. A Szerecsen hétköznapi, szinte casual feelingű hely, ami a klasszikus francia bisztrókat idézi meg az egész napos kínálattal. De milyen jó is lenne, ha a „nagytestvér” égisze alatt egy picit ünnepibb, emelkedettebb hely is működne, gondolták.

 

– Arra jutottunk, hogy csináljunk egy olyan bisztrót, ami követi kicsit a modernista irányt, a neobisztó jelleget. Argentínában divatosak a bár-étterem keverékéből született helyek. Mivel a háború előttig a helységben mindig is működött a vendéglátós funkció, az volt a kérésünk a tervezőhöz, hogy teremtsünk időtálló hangulatot. Úgy legyen klasszikus, hogy azt sugallja, ez a hely nagyon régóta itt van, mégse legyen túl mai vagy jövőbeli. Így jött ez a csempés, bisztrós, fekete mennyezetes, arannyal-rézzel tarkított dizájn. Egy kozmopolita, 21. századi helyet képzeltünk a maga klasszikusságával, ami úgy illeszkedik a Szerecsen világába, hogy egy kicsit továbbviszi azt – mondja Gábor.

 

 

Hozzátette, amolyan tapas bár jellegű helyet akartak, ahol az emberek együtt rendelnek, közösen falatoznak. Krasznai Norbert séf hatalmas fine dining tapasztalattal a háta mögött, felvértezve az összes technológiai tudással uralja a konyhát. Noha nem vallják fine diningnak, és nem is akarják átlépni ezt a határt, mindenképpen modernista felfogással állnak hozzá az ételekhez, ami abban is megmutatkozik, hogy nem kategorizálják magunkat magyaros vagy olaszos étteremként, hanem mindenből merítenek egy kicsit és próbálnak kreatívak lenni.

 

– Amikor megláttam a helyet, egyetlen koncepció jöhetett csak szóba az ételek tekintetében: a small plate. Mivel kicsi a hely, az asztalok, a hangulatából is adta magát, nem tudtam ittelképzelni egy klasszikus éttermet. A csapattal évek óta együtt vagyunk, nekik is tetszett az ötlet, bár mindannyian még csak most tanuljuk, mindenkinek teljesen új dolog – árulta el Krasznai Norbert a „konyhatitkokat”. – Itt minden étel egy külön kis fogás, de akkor az igazi, ha minél több ételt választ a vendég az étlapról és azokat kombinálja. Ha az összes ételt kikéri, akkor is összeillenek a tányérok. Minden mindennel összefügg, egyedül a desszertek vannak külön. Nagyon sűrűn, heti alkalommal szeretnénk cserélni az ételeket, ha valami elfogy, nem pótoljuk, hanem készítünk helyette valami mást.Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy ne legyen unalmas, és legyenek olyan törzsvendégek, akik kifejezetten erre a változatosságra, folyamatos újdonságra vágynak. Arra is külön odafigyelek egy jó ideje, hogy sok vegán étel legyen az étlapon. Egyrészt trend, másrészt még mindig piaci rés. A vegán étrendet követők a legtöbb étteremben csak két-háromféléből tudnak választani, tehát nincs túl sok olyan hely, ahol ilyen gyakran változtatják a vegánok számára is sokszínű kínálatot. Természetesen szezonális alapanyagokkal dolgozunk, azokat minél több formában igyekszünk megmutatni.

 

A Fleischerben minden az ízekről szól, a vibráló, izgalmas, színes tányérokon több textúrát mutatnak meg. Az étkezés élményét szeretnék átnyújtani a folyamatosan változó kínálattal, mindezt megfizethetően.

 

 

Facebook: Fleischer Restobar

Instagram : Fleischer Restobar

Fleischer Restobar Címe: 1065 Budapest, Nagymező utca 7. 

 

Írjon véleményt