Ez egy nagyon finom, kellően tartalmas, házias krémleves, ami akár egytálételnek is simán beillik. Nálunk az egész család imádja. Rendszeresen készítek itthon húslevest, s bizony nem ritkán fordul elő, hogy másnap már kevésbé kívánjuk. Leginkább ilyenkor készítem el ezt a fogást. Elsősorban nyári ételként tekintünk rá, de nyugodtan mondhatom, hogy a téli hideg időszakban sem fog csalódást okozni senkinek!
Hozzávalók:
2 db egész csirkecomb
50 g kolozsvári szalonna
200 g megtisztított egész krumpli
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
¼ zeller
2 db vöröshagyma
3 db babérlevél
10 db szegfűbors
1 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
100 g angol zeller (szárzeller)
3 ek finomliszt
1 ek vaj
100 ml főzőtejszín
100 g főtt kukorica
1 ek friss vágott petrezselyem
1 szál újhagyma
1.5 l víz
csípős fűszerpaprika
teáskanálnyi egész bors
mogyorónyi friss gyömbér
só
Elkészítés:
Először is elkészítjük a csirkehúslevest, ami levesünk alapja lesz. Ennek legelső lépése, hogy egy hirtelen forralással megtisztítjuk a csirkecombokat. A combokat beletesszük egy lábasba, nyakon öntjük vízzel és nagy lángon felforraljuk. Ezáltal a húson lévő szennyeződések nagy részét eltávolítjuk. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, a combokat folyóvíz alatt leöblítjük, a lábast elmossuk. Ezután a combok mehetnek vissza a lábasba, hozzáadjuk a felvágott répákat, 1 db egész vöröshagymát, a zellert, a babérlevelet, a gyömbért és az egész borsot. Felöntjük vízzel és mehet a tűzhelyre. Közepes lángon főzzük, míg a hús megpuhul és a levesnek szép aranysárga színe lesz. Ez nagyjából két órát vesz igénybe. Közben egy kanállal kb. 20-30 percenként leszedjük a tetejéről az éppen keletkezett habot, s mindig sózunk rajta egy keveset. Fél órával a leves elkészülte előtt beletesszük az egész krumplikat. Amikor a leves elkészült, óvatosan kivesszük belőle a combokat és a krumplikat. A többi zöldségre már nem lesz szükségünk, ezeket saját belátásunk szerint használjuk fel. A leves leszűrjük, s az így kapott “alaplét” újból felforraljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd lábasban megpirítjuk, egy evőkanálnyi vajjal. Amikor megpirult, szűrő kanállal kivesszük az edényből és papírszalvétára tesszük pihenni. A szalonna pirítása után megmarat vajas zsiradékon megdinszteljük a másik – apróra vágott – vöröshagymát, a fokhagymát és kis kockákra vágott szárzellert. Amikor kezdenek pirulni, megszórjuk a három evőkanálnyi liszttel. Alaposan átkeverjük, majd kisebb adagokban hozzá öntjük a forró alaplevet. Közben folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen. Néhány percig főzzük, majd mehet bele a főzőtejszín, s 1-2 csipetnyi fűszerpaprika. Tovább főzzük néhány percig. Közben kézzel leszedegetjük a combokról a húst, a főtt krumplikat pedig nagyobb darabokra vágjuk. Mindkettő mehet a levesbe, a főtt kukoricaszemek társaságában. Pár perc alatt rottyantunk rajta még egy utolsót a tűzhelyen és el is készült a levesünk!
Tálaláskor két-három merőkanállal szedek belőle mindenkinek, majd meghintem a tetejét pirított szalonnakockákkal, frissen vágott petrezselyemmel és a szépen felkarikázott újhagymával. Nem csak finom, de a megjelenése is étvágygerjesztő!
Instagram: Agáta Konyhája
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra