Füstölt Húsos Ceruzabab Leves – Agáta Konyhája

Agáta Konyhája

Imádom ezt a levest, ami egy régi családi receptünk alapján készül. Elkészítése nagyon egyszerű, ugyanakkor hihetetlenül finom. Eredetileg nagymamám receptje, tőle tanulta anyukám, én pedig anyukámtól. Az adott kornak megfelelően, apró módosításokat ejtettünk csak rajta, de a lényeg sosem változott.

 

Mivel ez egy meglehetősen tartalmas leves, egytálételnek is beillik. Klasszikus főételt jellemzően nem kínálok utána, ellenben valami édességet, szinte mindig készítek hozzá. Általában tarkedlit vagy palacsintát. De ha inkább a sós ízeket kívánjuk, akkor tejfölös lapcsánkát, vagy lángost. Igazi békebeli fogás, amit télen-nyáron egyaránt szeretünk. Ha nyáron kerül az asztalunkra, akkor hidegen, vagy langyosan szoktuk fogyasztani. Borral remekül kísérhető. Mi általában rozét bontunk hozzá. A Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot Rosé például telitalálat hozzá!

 

Hozzávalók:

300 g főtt füstölt tarja, 2 cm-es kockákra vágva

800 g ceruzabab (lehet mirelit is)

140 g sűrített paradicsom

3 darab közepes méretű burgonya

1,5 liter hús- vagy zöldségalaplé

2 dl főzőtejszín

4-5 ek olívaolaj

2-3 ek finomliszt

bors

 

 

Elkészítés:

Az olívaolajat magas falú leveses edényben felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Az alaplét elkeverjük a sűrített paradicsommal, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzáöntjük a rántáshoz. Beletesszük a füstölt húst és körülbelül fél órán át főzzük. Most jöhet bele a zöldbab, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg a bab félig megpuhul. Ekkor beletesszük a megpucolt, kockára vágott burgonyát és ízlés szerint jöhet még egy kis só és bors. Kis lángon készre főzzük. Amikor a leves elkészült, beleöntjük a tejszínt és nagyon lassú tűzön – ne forrjon fel – további 5-6 percig főzzük.

 

Jó étvágyat!

 

 

Instagram: Agáta Konyhája 

Írjon véleményt