„A kávékészítés egyfajta művészet, szabad alkotás egy korlátozott műfajban”

Újváros Bisztró Szarvas

Anna koffeinérzékeny kíváncsiskodóból lett a szarvasi Újváros Bisztró ambiciózus baristája. Egy kecskeméti kávézóban kezdte pályafutását, ahová először vendégként járt. Ő épp munkát keresett, a kávézó meg új munkatársat, Annát pedig hamar megragadta a hely hangulata, úgy döntött, szívesen dolgozna ott, mert jó volt a légkör, az emberek mosolygósak. Négy évet töltött el ott, és az alapoktól tanult meg mindent.

 

 

– Vicces volt, mert régebben soha nem kávéztam, koffeinérzékeny voltam, ha megittam egy csészével, remegtem, izzadtam, de szerettem az ízét. Aztán lassan hozzászoktam, és elkezdett teljesen elvarázsolni. Amikor a kávézóban dolgoztam, eleinte azt sem tudtam, hogy kell tejhabot készíteni, de meg akartam tanulni, úgyhogy mosogatószerrel gyakoroltam. Nem is tudtam, hogy pont úgy viselkedik, mint a tej, mikor habosítod – meséli nevetve. – Emiatt is kezdett érdekelni a kávékészítés. Aztán hazaköltöztem Szarvasra, és éppen azon morfondíroztam, hogy mihez kezdjek, mert itthon nem nagyon van lehetőség, amikor megkerestek ezzel a lehetőséggel. Meglepődtem, hogy ők kerestek engem. Hallották, hogy hazaköltöztem, és megkérdezték, mi lenne, ha leülnénk beszélgetni, mivel hamarosan nyit a bisztró és keresik a jó szakembereket. Amikor megkaptam ezt a lehetőséget, rögtön tudtam, hogy nagy kihívás lesz, mert hiába foglalkoztam már azelőtt is kávéval, a specialty kávékat csak hallomásból ismertem.

 

 

 

Példaértékűen tanulékony

Időközben az egyik tulajdonos is csatlakozott a beszélgetéshez, és elárulta, hogy amikor kutatták a leendő kollégákat, két lehetőségük volt. Vagy olyan embert keresnek, aki teljesen profi, ától cettig érti és ismeri a specialty kávézás összes csínját-bínját, vagy egy olyan lelkes kezdőt találnak, aki tiszta lappal indul, és zsigerekig szívja magába azt a határozott elképzelést, a szellemiséget, a technológiákat, amit ők a kávézóban képviselni szeretnének. Ez az ő esetükben pedig az, hogy a legjobbat akarják kihozni a mezőnyből, a kínálatból és a rendelkezésre álló kávékülönlegességekből, azt a maximumot, amit csak lehet, tisztelve az alapanyagot, de feszegetve a határokat.

– Mivel a környéken nem tobzódnak a képzett baristák, maradt az a verzió, hogy Annát képezzük tovább és hozzuk fel egy szintre, egy barista bajnok tanító szárnyai alatt. Így történt, hogy felépítettük a nulláról a pultot, a kínálatot, a folyamatokat, hogy a leggyorsabban és a legprecízebben tudjon elkészülni a kávé. Azt láttuk Annán, hogy kimagaslóan ügyes, tanulékony, fejlődőképes és példaértékű módon szívja magába a tudást. Nagyon gyorsan ráérzett a nüansznyi különbségekre, ösztönösen remek érzéke van hozzá, hogy kihozza a maximumot a kávékból, a gépekből, ezzel pedig kiemelkedett a többiek közül, és azonnal tudtuk, hogy ő lesz a mi baristánk – árulta el a kezdeti célokat, és méltatta Annát a tulajdonos.

 

 

A hanyagság megengedhetetlen

A tehetséges barista ennél azonban még továbbmegy, úgy tűnik, annyira magával ragadta ez a világ, hogy nem ismer kompromisszumot.

– A kávékészítés során abba szerettem bele, hogy ez egyfajta művészet. Korlátozott a műfaj, mégis szabad alkotás. Imádom, hogy ami a csészébe kerül, az valójában maga a barista lénye, de amit a vendég kiérez belőle, az már ő. Az Újváros Bisztróban mindig arra törekszünk, és én is azt vallom, hogy mivel zseniális pörkölők zseniális termékeivel dolgozunk, egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak semmiféle hanyagságot, és hogy bármilyen pongyolaság, oda nem figyelés miatt esetleg rossz kávét tegyünk az asztalra. Minden csészét a magaménak érzek, ezért érdekesnek és különlegesnek kell lennie. Folyton színesítjük a palettát, ezáltal igyekszünk az emberek kávézási szokásait is alakítani. Megmutatni nekik, hogy az a csésze gőzölgő ital ne csak egy reggeli ébresztő löket legyen, hanem egy élmény. Fontos segíteni, felmérni az igényeket és elmesélni a hátteret. Fel kell világosítani őket, mik azok az ízjegyek, amiket megkaphat egy csészétől. Tájékoztatni őket, hogy mi az a specialty kávé, mert sokan nem is hallottak róla vagy nem kóstolták még – mondja hatalmas szenvedéllyel az ifjú hölgy. – Az újabb tételek kiválasztásakor vakkóstolunk, ez az egyik kedvenc részem, néha jobban szeretem, mint magát a készítést. Nagyon izgalmas, hogy mit hoz ki belőlünk, kit mit érez benne.

– Egyetértek Annával abban, hogy ezt lehet művészi szinten is űzni. A mennyiségek, az adagolások, az időzítés, a kísérletezés, a gép beállításai és megannyi más apróság összjátéka teszi nem mindennapi feladattá, és igényel kiemelkedő rátermettséget, affinitást. Tiszteletben tartjuk a határokat, de szabadon mozgunk közöttük, így válik művészetté. A korlátok és a szabadság harmóniája, mint az élet esszenciája is – teszi hozzá a tulajdonos.

 

 

A végtelenbe és tovább

– Érdemes a specialty kávé szerelmeseinek is gyakran ellátogatni hozzánk, mert folyton vadásszuk a lebilincselő újdonságokat. Egyébként hétvégente sokan jönnek kifejezetten a kávé miatt Budapestről is, illetve olyanok is, akik specialty kávézóban dolgoznak. Csodájára járnak a kávégépnek, néha kicsit irigykednek, és hál’ istennek csupa jó visszajelzéseket kapunk tőlük is – mondja Anna büszkén.

Azonban ez még nem ok arra Annának, hogy elégedetten hátradőljön. A kitűzött céloknak nincs vége, sőt.

– Jövőre szeretnék részt venni latte art versenyeken, fejlődni benne, most pedig nagyon elkezdett érdekelni a filter kávé. Kissé még szokatlan, de azt mondom, merni kell változtatni,és kimaxolni egy kávé határát, mert nincsenek bevált receptúráink, hanem összetetten kísérletezünk. Nem könnyű ez a munka, hiszen nemcsak a tökéletességet kell megtalálni, hanem precízen hozni minden alkalommal ugyanazt a színvonalat. Egy kávéállítás türelemre tanít, és tiszteletet vív ki, mert gyakran az istennek nem jön össze az, amit szeretnék kihozni egy-egy tételből. Ez koncentrált finomhangolás felér egy személyiségfejlesztéssel is – kuncog. – Szeretnék tanulni másoktól is, hatalmas ambícióim vannak, és hatalmas szerencse, hogy itt minden támogatást megkapok ehhez. Megyünk előre ebben is, mindenben. Várom, hogy mit hoz ki belőlem a szakma, és én mit hozok ki a szakmából.

 

 

Kiváló kávék lelőhelye: Szarvas, Arborétum u. 2. 

 

Írjon véleményt