A távol-kelet még sosem volt ilyen közel – teszteltük a Japanikát

Japanika Belváros

Bár úgy gondolom, hogy aki szereti az ázsiai konyhát, az már biztosan vendégeskedett legalább egyszer a Bazilikánál található Japanikában, a jó helyekről nem lehet eleget írni. Pláne nem, ha olyan régóta tartják magukat az élvolban, ahogy ők teszik, nem is véletlenül…

 

Az ötödik kerületi Japanika éppen 7 éve kínál igazi japán élményt az erre fogékony vendégek számára. Az étterem a japán konyha klasszikus ételeit és italait kínálja, melyek minőségi alapanyagokból készülnek, tradícionális receptek alapján, mégis bárki számára értelmezhetőek – amit az étlapon található kisokos is igyekszik megkönnyíteni. Az étterem belső kialakítása is hűen tükrözi a japán dizájnt, így a vendégek valóban úgy érezhetik magukat, mintha csak Oszakában lennének. A külföldön egész más koncepcióval, frenchise-ként működő étterem itthon azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy közvetlen kiszolgálással, laza környezetben hozza közelebb a magyarokhoz az autentikus távol-keleti fogásokat.

 

A Japanikában tényleg minden a vendégért van

Eredményességüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a turisták által az egyik legfrekventáltabb helyen is 85%-ban magyar vendégek fordulnak meg náluk, akiknek nagyrészével az évek során szinte baráti viszonyt alakítottak ki. Az étteremben nemcsak sushi, hanem más tradicionális ázsiaiételek is megtalálhatók, mint az ízletes ramen levesek, udon tészták és donburi (rizses) ételek is, melyek kielégítik azoknak a vendégeknek az ízlését, akik inkább meleg ételre vágynak. Nagyon figyelnek rá, hogy tőlük senki ne távozzon éhesen, a menüben találhatóak vegetáriánus és vegán opciók is, valamint az ételintolerancia sem lehet akadály. A vendégek mellett a környezetre is különös hangsúlyt fektetnek, a kiszállításhoz használt dobozok és evőeszközök mind újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból készülnek, amik grafikája ráadásul a szezonalitásnak megfelelően változnak, melyeket teljesen ők terveznek.

Az étterem egyik fő vonzereje nyilvánvalóan a sushi, amelyet különböző módon készítenek el, hogy megfeleljenek az ízlésüknek és étkezési igényeiknek. Az étteremben széles választék áll rendelkezésre, beleértve a hagyományos nigiri, maki, sashimi és temaki variációkat, valamint a kreatív és modern sushi ötleteket is, melyre az egyik legjobb példa a gyümölcsökkel készült, illetve a melegen tálalt tekercsek. Amiben pedig tudomásom szerint teljesen egyedülállóak, hogy kérésre a rendelkezésre álló alapanyagokból BÁRMILYEN sushit elkészítenek. Teszem hozzá olyan színes az étlap, hogy a meglévő dolgokból is kihívás választani, nemhogy még én találjak ki újat, így mi meg sem álltunk a sushinál!

 

 

Levesfront

Mivel is kezdhettük volna, ha nem a japán konyha ikoniukus levesével, a ramennel. Ennek a szupergazdag, egytálételnek is megfelelő csodának az egyik legnagyobb előnye, hogy ezer módon variálható szinte bármilyen betéttel, hússal, tengeri ketyerével vagy mentesen. Itt egy húsos verzió fut udon tésztával, csirkével, simeji gombával, salátával, répával, újhagymával és tojással. Már a leves színén is látszik, hogy nagyon mély, komplex sztori, amivel ráadásul simán jól lehet lakni. A tészta kellemesen ruganyos, a zöldségek nincsenek túlfűzve a csirke viszont pont olyan puha, amilyennek lennie kell. Az őszi-téli időszakban az egyik legjobb, amit a testeddel tehetsz.

 

 

A legjobb pedig amit tavasszal-nyáron (t)ehetsz, az a hideg mangóleves. Az mangó intenzív ízén a kókusztej lágyít, de pont annyira, hogy egyszerre legyen kicsit édeskés, kicsit fanyar, a ropogós textúráért pedig a karamellizált kesudió felel, egyszerűen mennyei! Én már jól megjegyeztem magamnak arra az időre, amikor árnyékban is 50 fok lesz, mert ez pont az a hűsítő finomság, amire ilyenkor vágyik az ember (lánya).

 

 

Hideg/meleg sushi

Biztos vagyok benne, hogy sokan nem tudják, hogy a sushi nem csak szobahőmérsékleten működik. Itt bizony meleg sushi is van, amit pankomorzsába forgatnak majd kisütnek, így egy őrületen crunchy végeredmény születik. Mi egy lazacos-vöröstonhalas-avokádós tekercset próbáltunk, ami az avokádótól finom puha, a pankótól pedig nagyon ropogós volt, de így is megmaradt a jól ismert sushi feeling. Ugyanezt egyébként a szintén kevésbé ismert sushi szendviccsel is megcsinálják, amit szintén érdemes kipróbálni – főleg, ha farkaséhesen érkezel, mert nagyon laktató.

A másik sushi amit kóstoltunk, a szezonális kínálat része és nálam toronymagasan nyerte a futamot. Ez nem más, mint a Delight Full Blossom maki, ami 6 db kifordított maki krémsajttal, tempurázott spárgával, uborkával, snidlinggel, csípős surimivel és sirachával, amit végül szezámmagba hempergetnek és OMG! Annyira friss, annyira jó balanszban van minden mindennel, hogy még 36-ot meg tudtam volna enni belőle. Ha csak egyvalamit ajánlhatnék a nyári kínálatból, ez lenne az!!

 

A bowl of health, please!

Mióta pár éve a hazai köztudatba is berobbant ez a hawaii finomság, hatalmas rajongója vagyok a témának, mert mindennel szembe megy, ami a salátával kapcsolatban a(z átlag magyar) fejekben létezik. 1) „Salátával nem lehet jól lakni!” Akkor kérem nézzük meg közelebbről ezt a mennyiségű hozzávalót – pláne, hogy van, ami nem is látszik, na meg ezt az adagot. Én sose voltam egy madárétkű csaj, nem véletlenül az a munkám, ami – de még így is csak két részletben tudtam megenni. 2) „A saláta unalmas.” Nos, ez talán a legnagyobb tévedés, ugyanis a saláta pont egy olyan műfaj, amiben a lehetőségek száma VÉG-TE-LEN. Mi a lazacosat próbáltuk, amiben volt mangó, avokádó, retek, uborka, újhagyma, mungóbab csíra, sárgarépa. Mindennek az alapját a sushi rizs adja, ezenfelül pedig négyféle szósz közül választhatuk, hogy azzal se lehessen vádolni, hogy száraz, szóval ez kérem egy valódi ízrobbanás. Aki nem szereti a lazacot, az két másik hasonlóan tartalmas és izgalmas bowl közül választhat.

 

 

Szomjoltás

A Japanika nem csak az ételeire, de az italválasztékára büszke, teljes joggal. Egy autentikus japán étteremhez képest különösen nagy hangsúlyt fektetnek a koktéljaikra, legyen az alkoholos vagy mentes. Az új étlapról a Japanika fizzt és a házi bodzás-mentás jegesteát kóstoltuk. Utóbbi nagyon frissítő, citrusos ital, ami biztos vagyok benne, hogy az állandó sofőrök/kismamák/absztinensek/diétázók nyári kedvence lesz, ugyanis cukormentes változatban kapható. Előbbi már egy alkoholban gazdagabb koktél, vodkával, prosecco-val, perzsarózsával, dinnyelikőrrel és almalével. Az én ízlésemnek ez bevallom nagyon édes volt, viszont aki pont ezt a vonalat szereti, azt biztosan imádni fogja! Amivel pedig tutira nem lehet melléfogni az az örök kedvenc signature italuk,a Japanika koktél amiben vodka, licsilé, licsilikőr és gránátalmalé keveredik.

 

 

A Japanika összességében tehát egy olyan hely, ahova bármikor betérhetsz legyen szó péntek esti bemelegítésről, vasárnapi recovery-ről vagy baráti ebédről, mindenki megtalálja a számításait.

 

 

Cím: 1051 Szent István tér 11.

szerző: Bercely Judit GastroGuide 

fotók: Juhász Gitta GastroGuide / GasztroCam 

Írjon véleményt