La Róna Bisztró és Borbár – Fejes Zalán séf

La Róna Bisztró és Borbár

“Szeretném, hogy Kiskőrösön egy felfelé ívelő, maradandó vendéglátást alkossunk.” – interjú Fejes Zalánnal, a kiskőrösi La Róna Bisztró és Borbár séfjével.

34 év- minden szempontból szép szám, főleg ebben a nagy elhivatást kívánó szakmában. Felszolgálóból lett séf, aki nem csak megmászta a ranglétrát, de belekóstolt a vendéglátás minden szegletébe. Talán ettől is működik ilyen jól, ha valamibe bele kezd. Egy biztos, nagy reményekkel jött a La Róna Bisztróba Fejes Zalán, aminek már most látszódik a gyümölcse.

 

 

 

GG: Mesélnél a pályafutásodról röviden?

FZ: 1990-ben kezdtem a pályafutásom, felszolgálóként, Kecelen a Fürtös Vendéglőben. Eközben pedig elvégeztem a vendéglátó tanfolyamot is.1998-ban költöztem Kiskőrösre, ekkor elhatároztam, hogy a vendéglátást szeretném megreformálni, magasabbra tenni a lécet. Az élet úgy hozta, hogy 8 év után, 2006-ban visszakerültem Kecelre a Fürtös Vendéglőbe és itt 14 évig party szerviz- és étteremvezető lettem. 2020-ban, a Covid beköszöntével új utat kellett keresnem. Az ezt követő 3 évben szereztem meg a szakács képesítésemet és innentől nem volt megállás: minden nap 3 fő fogással kedveskedtem a családomnak, mindeközben egyre több tapasztalatot gyűjtöttem. Megfordultam Kecskeméten, Budapesten, sőt Erasmus ösztöndíjjal Olaszországba is sikerült kijutnom. 2023 novemberében kerültem végül vissza Kiskőrösre ide, a La Rónába, pizza szakácsként és cukrász- desszert szakácsként.

 

 

 

GG: Mikor lettél itt séf, milyen céljaid vannak a közeljövőre nézve a Bisztróval?

FZ: 2024 áprilisában vettem át a konyha vezetését nagy örömmel. Egy olyan érthető és befogadható bisztró vonalat szeretnék vinni hosszútávon, ami abszolút megállja a helyét a környéken. Szeretnénk, ha betérnének sokan, hogy megismerjék a mi világunkat és át tudjuk adni azt, amiben hiszünk. Sok tervünk van a jövőre nézve, igyekszünk meg is valósítani. Az egyik legnagyobb célunk, hogy a lehető legtöbb alapanyagot közeli beszállítóktól szerezzük be, hogy büszkén fel kerülhessenek az étlapra. Természetesen a szezonalitásra is próbálunk nagy hangsúlyt fektetni. Kollaborációs esteket is szeretnénk, pl. helyi/ közeli borok és sajtok tematikában. A Magyar Éttermi Mesterklub elnökeként pedig nagyon fontosnak tartom, a fiatalok tanulásának segítését, hiszen a jó utánpótlás egy nagyon fontos dolog ebben a szakmában.

 

GG: Melyik a kedvenc ételed az étlapról?

Egyértelműen a Harcsapaprikás a befutó nálam, amit sós túrógombóccal tálalunk kapros morzsában, pirított baconnel. A másik pedig a Toszkán paradicsomleves, amit egy óriási buffala mozzarellával tálalunk.

 

 

GG: Milyen ételekkel készültök az őszi idényre, lesz étlapváltás?

Természetesen minden évszakban van étlapváltás, hogy fenn tudjuk tartani a szezonalitást, de persze vannak állandó elemek az étlapon. Az őszi étlapból elárulok két ételt is: az egyik egy fogas kárpáti módra, a másik pedig egy különlegesebb szarvasgerinc lesz, vadasan elkészítve. Nem titkolt szándékom pedig, hogy a kiskőrösi sajtokat is feltegyük majd rá.

 

GG: Milyen terveid vannak még, miben látod a lehetőséget itt?

Ahogy a beszélgetésünk elején említettem, szeretném és szeretnénk, ha Kiskőrös egy olyan állomás lenne az itt elhaladóknak is, ahol szívesen megállnak az emberek. Kiadó szobák is tartoznak az étteremhez, úgyhogy tökéletes helyszín lehet egy hétvégi kikapcsolódásra. Célunk, hogy felkerüljünk Magyarország gasztrotérképére, szeretnénk mi is bekerülnek abba a vidéki körforgásba és fellendülésbe, amibe mostanában egyre több hely csatlakozik, országszerte. Úgy gondolom, ehhez minden lehetőség adott.

 

cím: Petőfi Sándor út 8., Kiskoros

Facebook: La’Róna Bisztró 

étel fotók: Petyánszki Kriszián 

Írjon véleményt