Top 10 bakancslistás pizza Budapesten

Top 10 pizza

A nagy hamburger-bumm után az utóbbi 4-5 évben egyértelműen a pizza éli legnagyobb reneszánszát. Szinte hihetetlen hány valóban minőségi, nápolyi pizzát kínáló hely várja az olasz konyha szerelmeseit, de listánkban találtok több, kevésbé ismert pizzafélét is. Ha azt hitted, ismered a pizzát, gondold újra! Merülj el velünk Budapest pizzakínálatának színes világában, ahol a nápolyi klasszikusoktól kezdve a legújabb gasztroőrültségekig mindent megtalálsz.

 

Neverland Pizzeria 

 

 

A Dohány utcai pizzázó nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy Budapest legjobb nápolyi pizzáját készítsék, amihez kétségkívül mindent meg is tesznek. Itt a tészta művészet, a kemence mágia, és minden falatban érezni az olasz hagyományok tiszteletét, miközben az ételrendelésed gyorsabb, mint egy Netflix epizód kezdete. A kovászuk Altamura szívéből érkezik, ahol az emberek évszázadok óta rajonganak a kenyér minőségéért. Ők ezt a hagyományt viszik tovább, de modern köntösben. A tészta mindössze néhány alapvető összetevőből áll, mégis, a végeredmény magáért beszél: könnyű, lazán emészthető, és minden egyes harapás egyízorgia. Ha már itt tartunk, náluk a szénhidrát és glutén csak statisztaszerepet játszik – választhatsz alternatív, rostban gazdag tésztát, úgyhogy bűntudat nélkül eheted meg az utolsó szeletet is. A pizzáikat ultra tiszta vízzel, minimális mechanikai beavatkozással dagasztják, hogy megőrizzék az alapanyagok erejét. A kövön sütés gyors és brutális – ez adja meg azt a tökéletes, ropogós szélt, ami mellett a belseje puha és levegős marad. A hosszú érlelésű tészta pedig a titok, aminek köszönhetően minden egyes szelet hibátlan lesz. A látványkonyha lehetővé teszi, hogy szemtanúi legyetek a pizzakészítés minden lépésének, a bárpultnál pedig egy gyors italra is leülhetsz, miközben várakozol. Mindezt pedig még egy élmény lehetőséggel megfejelték, ugyanis a Neverland egyben szabadulószoba is, így, ha netán nem jutottak ki, a nagy ijedségre ott lesz egy minden falatban felejthetetlen pizza!

Cím: 1074 Budapest, Dohány utca 22-24

Facebook: Neverland 

 

Pizzabar Pomo D’oro 

 

 

Az Arany János utca maga az olasz életérzés, hiszen itt található Gianni és csapatának nem kevesebb, mint 4 egysége, mely magába foglal egy fagylaltozót, a város talán legjobb trattóriáját, egy bisztrót, mely egyben delikáteszként is üzemel, valamint egy pizzabárt, ami teljesen egyedülálló koncepcióval büszkélkedhet. Ők ugyanis olyan kevésbé elterjedt pizzatípusokat készítenek, melyeket máshol garantáltan nem kóstolhatsz. Ilyen a Pinsa Romana, a Padellino, a Pizza Sorriso, illetve a Pizza al Forno a Legna. Ezek esetében más a tészta hidtratáltsága, nyújtási technikája, textúrája, de még a sütés hőfoka is. A hagyományos nápolyi pizzákat minden esetben fatüzelésű kemencében, nagyon magas hőfokon, az élő tésztát a feltétekkel együtt sütik készre. Ezzel ellentétben a pinsa romana már formájában is eltér, inkább ovális, mint kerek és egy jóval magasabb víztartalmú alaptészta. Ezt először félkészre sütik, majd a rendelés pillanatában kerülnek rá a feltétek, végül alacsonyabb hőfokon, elektromos sütőben készül el. A magasabb hidratáltság miatt a textúrája sokkal levegősebb és buborékosabb, ennél fogva magasabb is. Én magam is ezt kóstoltam és teljesen megdöbbentett, hogy micsoda különbséget ad ízben ez az eljárási folyamat a tészta szó szerint habkönnyű. A feltétek sokszínűsége ennél a típusnál is jól érzékelhető, mert a klasszikus ízek mellett megjelenik különlegesebb feltétek is mint a szarvasgomba és a mesés carbonara szósz.  A Padelllino lényege, hogy a tészta egy tégelyben sül, szintén félkészre, ami egy oldalról megfogja kicsit a hőt, másrészt a nem engedi elfolyni a lágy tésztát. Ennek eredménye egy szép, laza, habos szerkezetű tészta. Feltétezés után szintén 300 fokon sütik készre, végül impozáns ollóval vágják fel, hogy megóvják a nagy gonddal készült gluténhálós szerkezetet, ami a hagyományos kerek pizzaszeletelő használatával ne sikerülne. A Padellino a kísérletező gasztrokalandorok kedvence lehet, mert a hagyományos fehér tészta mellett a pizza mesterek többféle alapanyaggal (zöldborsókrém, édes szárított pirosparika) hozzáadásával színesítik az alaptésztát egy-egy havi ajánlatos típusnál.  Ezek a padellinok tényleg egyedivé teszik a helyet érezhető a magasfokú szakértelem és kísérletező vágy, ami igazi műhely szagot az egésznek.  Jómagam is belekóstoltam a zöldborsóval készült változatba és csak szuperlatívuszokban beszélhetek róla, muszáj megkóstolnotok! Szintén különleges náluk a pizza sorriso, ami lényegében egy töltött, nyitott calzone. Ebből 4-féle vár rátok, a többihez hasonlóan egyaránt találtok vega és húsos verziót, a hagyományos pizzákat, pedig gluténmentes tésztából is kérhetitek. Itt azonban még mindig nem áll meg a Pizzabar egyedisége, ugyanis az ételek mellett nagy hangsúlyt fektetnek az aperitivo-kultúra népszerűsítésére, ami az olaszoknak legalább olyan természetes, mint levegővétel. Az étlapon ez úgy valósul meg, hogy az egyes pizzák mellett találtok egy hozzá ízben, savakban, édességben leginkább passzoló koktélt. Én túlzás nélkül életem egyik negróniját ittam itt, melyhez egy fantasztikus Silvio Carta wermutot használtak,ami egy kis, szardíniai családi vállalkozásból származik, szóval, ha szeretitek ezt az italt, vessétek rá magatokat. Aki pedig pizzarajongónak vallja magát, az vagy már törzsvendég, vagy most böngészi a Facebook-oldalukat, hiszen egyértelműen olyat mutatnak, amit új a budapesti nap alatt!  

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 9.

Facebook: Pizzabar Pomo D’oro 

 

Forni di Napoli

 

 

A Forni di Napoli a főváros egyik legkedveltebb pizzériájává nőtte ki magát, ahol valódi nápolyi ízeket élvezhetünk. A Szent István körúti étterem nemrégiben új testvérrel bővült az Október 6. utcában, a Bazilika közelében. Az eredeti helyszín azóta is töretlen népszerűségnek örvend, míg az új hely már több mint 2000 értékelés alapján is kimagasló, 4.9-es Google-értékelést szerzett.

A Forni di Napoli pizzái igazi ínyencségek, amelyeket Damu László pizzaséf gondosan összeállított receptjei alapján készítenek. Az étterem különlegességei közé tartozik az Alla Nonna, egy gorgonzolás, pisztáciás, pesztós, körtés, pármai sonkás remekmű, valamint a Maradona pizza, amely narancslekvárral bolondítva különleges ízélményt kínál. Az olasz nemzeti színekben pompázó Forni di Napoli pizza pedig egy valódi látványbomba, ricottaalappal, mozzarellával, salsiccia kolbásszal és friss zöldségekkel.

A pizzéria a hagyományos nápolyi pizzák mellett vegán és gluténmentes opciókat is kínál, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes ízvilágot. A hamarosan bővülő Szent István körúti étterem pedig a jövőben frissen készült házi tésztaételekkel is várja vendégeit. Ha igazán autentikus nápolyi pizzát szeretnél kóstolni Budapesten, a Forni di Napoli a tökéletes választás!
 
Cím: Budapest Szent István körút 9., Budapest V. kerület
 
Facebook: Forni di Napoli 
 
 

Pizza Me

 

 

Aki nem egy budapesti pincében élt az elmúlt 10 évben, annak valószínűleg nem kell bemutatni a város legjobb minőségű pizzáját kínáló hálózatot. Csak Budapesten közel 30 egységükkel mentik meg naponta többszáz, ha nem több ezer bulizó fiatal és/vagy rohanásban lévő ember életét a finom ropogós pizzákkal.  Pár évvel ezelőtt pedig berobbantak az egyetemvárosok életébe is így már több vidéki nagy városban is elérhetők a friss pizza szeletek , a sikerük tehát aligha megkérdőjelezhető. Igaz ugyan, hogy természetesen egészben is kérhető pizza így akár az otthonodba is rendelheted a finom pizzákat , de mint az köztudott, ők a szeletelt pizza koronázatlan királyai. Ez egyébként azért is szuper, mert sokan vannak, akik nem tudnak (vagy nem akarnak) megenni egy egész pizzát, az viszont tök jó, hogy egy barátoddal összeválogattok fejenként 2-2 szeletet egy dobozba és kiülhettek vele egy közeli parkba vagy padra, és még várni sem kell rá. Arról nem is beszélve, hogy így többféle ízű pizzát élvezhetsz egyszerre. Az én válogatásom visszatérő kedvencei a szarvasgombás és a négysajtos, amivel a magam részéről bőven jól lakom, pláne ebben a melegben. Az pedig  már tényleg csak hab a tortán – vagy nutella a tésztán – hogy a legtöbb egységük éjszaka is nyitvatart, emellett pedig teljes kiőrlésű tésztával és vegán opciókkal is készülnek

Facebook: Pizza Me 

web: Pizza Me 

 
 

Tasty Pizza

 

 

2021-ben rengette meg a 11. kerületet a Tasty pizza, olyannyira, hogy nyitásuk után alig két héttel az ’Én Budapestem’ csapata egyből beválogatta őket a város legjobbjai közé. Azóta megszámlálhatatlan mennyiségű pizza készült és ugyanennyi elégedett vendég távozott tőlük, márciusban pedig új mérföldkőhöz értek. A Bartók Béla útról a Bikás parkhoz költöztek egy sokkal nagyobb helyre, így még nagyobb sebességre kapcsoltak. Ebben hű társuk AVPN minősítésű kemencéjük, mely Magyarországon jelenleg teljesen egyedülálló, így garantálva mindig tökéletes végeredményt. A tésztáikat 72 órán át kelesztik, és bár alapvetően nápolyi stílusban utaznak a feltétek inkább a magyar népléleknek kedveznek, mind alapanyagokban, mind mennyiségben. Természtesen megtalálhatóak náluk az olyan örök klasszikusok, mint a Prosciutto Cotto, vagy a QuattroFormaggi, de emellett kínálnak jól megpakolt, paprikás szalámis, bacönös változatot, az édesszájúak pedig valószínűleg párás szemmel fogyasztják a nutellás-banános verziót. Nekem a gourmet pizzák közül nagy kedvencem a Tartufo, ami négy, azaz NÉGYFÉLE formában tartalmaz szarvasgombát, így aki szereti, az ne is gondolkozzon másban. (Egyetlen probléma vele, hogy teljesen addiktív, de ne mondjátok, hogy nem szóltam előre!) A vegetáriánus vendégek szintén tobzódhatnak a kínálatban, mind a klasszikus, mind a gourmet pizzák között találhatnak kedvükre valót. A pizza mellett egyébként stílusosan a kávé is nápolyi, de tartanak még brutálisan jó, hazai kézműves söröket, aki viszont a teljes olasz élményre vágyik, az kortyolhat peronit vagy Aperolt is. Ha vannak köztetek olyanok, akikre szúrós szemmel néztek már azért, mert gyerekkel érkezett étterembe, itt biztos, hogy nem lesz része hasonlóban. A tulajdonos házaspárnak is van egy kislánya, a pultban pedig az egyikük testvére köszönti a vendégeket, így ez egy minden szegletében szuperkedves, családias hely. Azért, hogy a szülők zavartalanul ehessenek a kicsiket többféle korosztályt kielégítő játéksarok várja, ahol többek között pizzát is lehet színezni – vagy újat tervezni! Érkezzetek tehát egyedül vagy több generációval, itt mindenki jól fogja magát érezni!

cím: Etele út 57., Budapest,

Facebook: Tasty Pizza 

 

 

Ristorante Impasto

 

 

Néha érdemes eltévedni a belvárostól, főleg, ha az út a Ristorante Impasto felé vezet. Itt a 4-6-os villamosmegálló közelében a nápolyi pizza és a helyi fagyi szerelmesei egy kis darabka Itáliát találnak. Renato Barile, a tulajdonos, Rómáig utazott azért, hogy nekünk, budapestieknek is megmutathassa, milyen az igazi olasz pizza. Az étlap 20-féle nápolyi pizzát sorakoztat, amelyek tökéletes tésztából és autentikus feltétekből készülnek. Ezek közül jó szívvel ajánlom a Pizza Perfettát, ami ígérem, hű marad majd a nevéhez. A mindig ropogós szélű pizzán paradicsomszósz, fiori di latte, olasz kolbász, karamellizált lilhagymalekvár, pepperoni és parmezánforgács található. Most mondjátok azt, hogy nem futott össze máris a nyál a szátékban… Ha pedig már végig ettétek a teljes pizzakínálatot, akkor itt jegyeznénk meg halkan, hogy nemrégiben újult meg bisztró étlapjuk, ahol olyan fogásokat találhattok, mint a minden képzeletet felülmúlóan lilaszínű, céklás rizottó parmezánhabbal, vagy a kecskesajtos házi ravioli.

Cím: 1095 Budapest, Mester utca 38.

Facebook : Ristorante Impasto 

 

 

Cukorborsó

 

 

Mindenki nyugodjon meg, a fővároson kívül élőkről sem feledkezünk meg! Hét évvel ezelőtt, amikor Balázs Attila és Rákóczi Feri megálmodták a Cukorborsó pizzériát, céljuk egyértelmű volt: egy fatüzelésű pizzakemencével megmutatni Páty lakóinak, mi teszi az igazán jó nápolyi pizzát különlegessé. Ezen az úton végigjárva, Attila több mint egy évtizedes tapasztalatával a tésztadagasztás és a feltétkreáció művészetét vitte magasabb szintre, amit Feri és a csapata azóta is szenvedélyesen követ.

A Cukorborsóban azonban nem csak pizzát sütnek: itt folyamatos kísérletezést és innovációt láthatsz. Legyen szó a lecsószezon ihlette új kreációkról vagy egy különleges, nutellás-epres, robbanó cukorral megbolondított pizzáról, a meglepetések sosem érnek véget. A pandémia idején is a tudásukat kamatoztatva váltak a régió egyik legelismertebb pizzériájává, melynek híre azóta szárnyra kapott. Az igazi áttörést azonban a mobil kemencék bevetése jelentette. Beszereztek egy mobil kemencét, amivel nem csak a helyszínen, hanem rendezvényeken is képesek a tökéletes pizza elkészítésére. Az első próbálkozások nehézségei ellenére a mobil kemence ugyanolyan minőségű pizzát képes sütni, mint a nagy testvére, és bár csak egy tésztát süt egyszerre, a gyorsasága mindenért kárpótol. A kemencét akácfával fűtik, így az ízvilága egy új dimenziót nyer, a következő lépés hogy Idén tavasszal beérett a sok-sok munka gyümölcse és Attila megkapta a GPN minősítést is. Ezáltal nem csak nápolyi jellegű hanem valódi nápolyi pizzàt kóstolhattok ti is a Cukorborsó Kertvendéglőben.

Cím: 2071 Páty, Somogyi Béla út 131.

Facebook: Cukorborsó Kertvendéglő 

 

 

Riso Ristorante

 

 

Ha a Budai Várnegyed felfedezése közben megéheznél, a legjobb választás a Riso Ristorante, ahol nem csak a környezet, hanem a házi kemencében sült pizzák is garantáltan királyi élményt biztosítanak. A zöldellő környezet és a nyugodt, árnyékos helyek ideálisak egy hűs nyári ebédhez vagy vacsorához, főleg a jelen időjárási körülmények között…Kiemelten ajánljuk a helyben készült pizzáikat, melyek közül kiemelkedik a klasszikus Margherita, a gazdag ízvilágú Secco, vagy a különleges, friss Spinachi is. Azoknak, akik valami igazán autentikus ízélményre vágynak, A Diavolát ajánljuk, melynek különleges ízharmóniája a nápolyi csípőskolbásznak köszönhető. A Riso egyébként nem csak a pizzáiról híres; a rizottók és a friss tészták is igazi ínyencségek, amiket érdemes kipróbálni. A törzsvendégeknek és a környékbelieknek pedig heti menüvel és séfajánlattal is kedveskednek, most pl. hideg szilvakrémlevessel és fügekrém rizottóval várnak. Ismétlem: fügekrém rizottó, mindez grillezett kacsamájjal. Szerintem ez kimeríti a „kihagyhatatlan” fogalmát!

Cím: 1012 Budapest, Lovas út 41.

Facebook: Riso Ristorante 

 

 

Ciuri Ciuri

 

 

Fedezd fel a Máriaremetei út rejtett kincsét, ahol a Ciuri Ciuri Bistro vár rád, hogy bevezessen a hagyományos olasz ízek világába. Nunzio La Monica és csapata szeretettel fogad mindenkit, aki valódi gasztronómiai élményre vágyik. A pizzák Nunzio családi receptjei alapján készülnek, így minden falatban érezheted a szicíliai napfény ízét. Az étlapon 13-féle pizza mellett kétféle calzone és egy focaccia is helyet kapott. Fedezd fel az olyan különleges ízkombinációkat, mint a mortadellás-pisztáciás, vagy a gazdag articsókás, de a klasszikusok kedvelői sem maradnak választék nélkül. Ha te sem tudod elképzelni az étkezést desszert nélkül, jó hírünk van: kézműves desszertjeink bármelyike megállná a helyét egy olasz nonna konyhájában is. Kóstold meg a tiramisut, vagy a személyes kedvencemet, a panna cottát. A teraszunkon, egy pohár olasz bor vagy prosecco mellett élvezheted a nyugodt, családias légkört, miközben a gyerekek a játszótéren szórakoznak. A Ciuri Ciuri Bistro egy kis szicíliai oázis a budai hegyek között. Látogass el és hagyd, hogy elvarázsoljanak az autentikus olasz pizzák és a mediterrán vendégszeretet!

Cím: 1028 Bp Máriaremetei út 116.

Facebook: Ciuri Ciuri Bistro

 

 

Sport Bisztró

 

 

A BVSC-hez tartozó Sport Bisztró szintén egy hiánypótló hely, melynek tulajdonosai nagyon ügyesen megtalálták a rést a pajzson. Lássuk be, a sportbárok többsége közepesen igényes mind a kényelem, mind kiszolgálás tekintetében – tisztelet persze a kivételnek. Emellé többnyire mélyfagyasztott áru kerül az étlapra, többnyire street food fogásokkal, amivel alapvetően nincs gond, ha az jó minőségű. Ezzel szemben azonban itt gyönyörű környezetben, kifogástalan szerviz mellett készítenek valódi bisztró fogásokat. Vagyis az ételek nem állnak rendelkezésre végtelen mennyiségben, ami a garancia arra, hogy a felhasznált alapanyagok valóban frissek. Az étlap kialakításában ráadásul segítségükre van Mészáros-Farkas Kata vizilabdázó, aki dietetikusként hasznos tanácsokkal segíti a séf munkáját. Étlapjukon 16-féle pizza található, melyet természetesen külön pizzaszakács készít. Ehhez még hozzátartozik 27-féle feltét, amit extrában tudtok kérni, így a variációk száma mindenféle igényt kielégít – kétszer. A bisztró étlapon egymást váltják a magyar klasszikusok és a nemzetközi konyha kedvencei, tehát ha te egy poké bowl fölött szeretnél drukkolni a nagypapáddal, akinek a rántott sertésszeletnél nincs jobb, akkor ez lesz a ti helyetek!

Cím: 1142 Budapest, Szőnyi út 2

Facebook: Sport Bisztró 

 

 

Zsiráf Buda

 

 

A Zsiráf már a pesti egységével is azonnal belopta magát a környékbeliek szívébe, főleg mert a magyarok pizzáját, a lángost tűzték zászlajukra főszereplőként. Ez olyan jól sikerült, hogy szinte minden gasztronómiai toplistára felkerültek, ám úgy döntöttek, hogy a budai egységükben az olaszok verzióját fejlesztik hibátlanra. Aki nem éri be, a minden sarkon megtalálható verziókkal, annak szíves figyelmébe ajánlom a nyár két legjobbját. A Pizza Speck e Melone igazi augusztusi kedvenc, amin olasz sonkát, gorgonzolát, bazsalikomot és – itt jön a sárgadinnyét találtok. A még beválalósabbaknak pedig ott a Pizza Melone, amin zöldalma mellé került 4(!!)-féle sajt, aszalt paradicsom és pikáns szalámi is, ilyennel tehát aligha találkozhattok máshol! Ha lehet, a hangulat itt ráadásul még jobb, hiszen az Eiffel térhez képest, jóval kényelmesebbek a bútorok, a teraszon pedig bármeddig elkoktélozgatna az ember, annyira szép az egész környezet. Ha már itt tartunk, a bárkínálatuk legalább olyan említésre méltó, mint a pizza, van többféle szuperfrissítő Spritz, ginek és igazán jófajta borok. Ami tehát egy 10/10-es balzsamos budapesti éjszakához kellhet, azért elég a Millenárishoz menni!

Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus utca 2-4.

Facebook: Zsiráf Buda 

Írjon véleményt