Az olimpia konyhai bajnokai – Sztárséfek főznek hajléktalanoknak

Fotó: Refettorio Gastromotiva

250 tonna – ekkora mennyiségű alapanyagból készül a riói olimpia 18 000 résztvevőjének (a sportolóknak, az edzőiknek és a különböző tisztviselőknek) egyetlen étkezése az olimpiai faluban. Ezt szorozzuk meg hárommal, hiszen mindennap kapnak reggelit, ebédet és vacsorát. 750 tonna élelmiszer naponta – de vajon mi lesz a maradékkal? Az olasz sztárséf Massimo Bottura előállt egy ötlettel, ami az óriási pazarlás elkerülését szolgálja – miközben a rászorulókon is segít. Létrehozta a Refettorio Gastromotivát, egy közösségi ebédlőt Rio belvárosában, ahol naponta 70 hajléktalan lakhat jól a világhírű séfek által mindenféle, esetleg kissé hibás, de teljes mértékben fogyasztható, maradékokból előállított vacsorával. A Kaliforniából, Németországból vagy épp Japánból ideérkező séfek önkéntesek segítségével készítik el a menüt – olyan alapanyagokból, amiket az olimpiai faluba ételt szállító cégektől szereznek be. A Refettorio Gastromotiva létrehozói (a refettorio szó olaszul ebédlőt jelent) azt remélik, ez a létesítmény megváltoztatja a brazilok – és úgy általában a világ – gondolkodásmódját az éhezéssel és az étel pocsékolásával kapcsolatban. „Itt nem csak arról van szó, hogy jótékonykodunk és, hogy megetetjük az embereket” – mondta Bottura a New York Times-nak – „ez a társadalmi befogadásról szól, a pazarlás csökkentéséről és arról, hogy reményt adunk azoknak, akik már régóta nem reménykednek.” Az olasz séfnek, akinek modenai éttermét idén a világ legjobbjának választották, nem ez az első ilyen projektje. A tavaly Milánóban megrendezett Világkiállításon egy elhagyatott színházban nyitott hasonló refettoriót, ami azóta is üzemel.

Szupersztárok, ha hívják egymást

 

Abertura Refettorio com Chefs Massimo Bottura e Alex Atala #gastromotiva @massimobottura @alexatala @davidhertz

A photo posted by c_troisgros (@c_troisgros) on

Ennek az új az étkezőnek a megnyitásában a brazil séf, David Hertz volt a segítségére, aki az utóbbi tíz évben hátrányos helyzetű férfiak és nők konyhai képzésével foglalkozott, nonprofit szervezete, a Gastromotiva keretein belül. Négy iskolát üzemeltet az országban, amikben eddig 2500 ember végzett, akik közül a legtöbben gyorsan el is tudtak helyezkedni különböző éttermekben. Nemrég kezdődött meg a munka a legújabb, Mexico Cityben nyílt iskolában , és hamarosan újabb kettő nyitja majd meg kapuit Dél-Afrikában. Kilenc hónappal az olimpiai Játékok kezdete előtt Hertznek sikerült meggyőznie a város polgármesterét, hogy ajánljon fel az étkező számára egy üres területet, Bottura pedig hozzákezdett a szükséges adományok összegyűjtéséhez, ami a vártnál nehezebben ment. Túl is lépték a költségvetésüket 190 000 dollárral, amit adományokkal próbálnak kipótolni. Végül hozzájutottak egy seregnyi fagyasztóhoz, sütőhöz és egy fagylaltgéphez. Az ebédlő  – egy ipari stílusú csarnok furnérlemezekből készült bútorokkal berendezve – pedig mindössze 55 nap alatt épült fel. Gondok azért akadnak  most is bőven, például a gázzal és az elektromossággal, ami miatt már a második napon kisebb káosz alakul ki a konyhán, ugyanis nem tudják az olajsütőt, a sütőket és fagyasztókat egyszerre működtetni. Botturának pedig még azt is ki kell találnia, mit is kezdjenek pontosan az olimpiai faluba el nem juttatott élelmiszerekkel: a kissé hibás paradicsomokkal és az egynapos kenyérrel. A kérdésre, hogy mi készül a hatalmas edényben, ami előtt áll, csak annyit felel, széttárt karral, hogy „Minden!”. Ahogy később elmagyarázza, a világ nagymamáinak főzési stílusát igyekeznek utánozni. „Ők tudják, hogyan lehet ínycsiklandozó fogásokat készíteni olyan alapanyagokból, amiket egyébként eldobnánk.”

A boldog vendégek

Hat órakor az étkező megnyitja kapuit a vacsorájukat csillogó szemmel váró vendégei előtt. A séf ismerteti a menüt, majd taps és ujjongás zaja tölti be a termet. Az ételek egyszerű, fehér porcelántálakon érkeznek a nyitott konyhából. Az egyik vendég, Rene da Conceição, aki feleségével együtt kilenc éve él az utcán, azt állítja, negyven éve nem evett ilyen jót. A New York Times-nak azt is elmondta, hogy általában azon élnek, amit a szemetesekben találnak, és, hogy az olimpia idejére a rendőrök lezárták a Copacabanát, ahol rengeteg kidobott élelmiszerhez lehetett hozzájutni. De a férfi úgy érzi, többet kapott a Refettorio Gastromotivában egy egyszerű étkezésnél. „Ezek a fickók kezet fognak veled, és úgy kezelnek, mint valami nagymenőt. Azt hittem, álmodom, és mondtam a feleségemnek, hogy csípjen meg. De nem álom volt.” Az alapító Bottura azt tervezi, hogy az olimpia után is működteti majd a közösségi menzát. Ehhez arra lesz szükség, hogy fizető vendégeknek is főzzenek, így teremtve elő a szükséges forrásokat, amiből minden este megvendégelhetnek majd 108 rászorulót.

Írjon véleményt