Hátborzongató receptek Halloweenra az egész családnak

Elő a hátborzongató formákkal, a liszttel és a margarinnal! Itt az idő, hogy meglepjük a családtagokat és a barátokat „szörnyű” falatokkal és süteményekkel. A Rama most rémesen finom recepteket gyűjtött össze az esős őszi délutánokra.   A kevert tészták a legalkalmasabbak arra, hogy a kisebbeknek is megtanítsuk a sütés alapjait. A közös időtöltés közben barátainkat

Bicsár Attila konyhája – Lecsó

Bicsár Attila receptje – Lecsó  videós recept!    Hozzávalók (4 személyre) 10 db tv.paprika 4 db paradicsom 2 nagyobb fej vöröshagyma 4 nagyobb gerezd fokhagyma 4 tk fűszerpaprika 1 kk őrölt kömény 1 szál kolbász 100 g szalonna 1 db hegyes erős paprika ( opcionális ) Só     Elkészítés :  A paprikákat kicsumázzuk, alaposan

Agáta Köménymagos Házi Kenyere

Ez a kenyér recept egy régi családi receptúránk. Én anyukámtól tanultam, ő pedig a nagymamámtól. Rajongunk érte. Ha nem is készítem napi szinten, de hetente legalább egyszer nekiállok! Simán eláll négy napig is. Nylon zacskóba nem szabad beletenni. Viszont egy tiszta konyharuhába tekerve, simán eláll 4 napig is. Pontosabban csak “elállna”. Ugyanis rendszerint két nap

Szabolcsi Töltött Káposzta – Agáta konyhája

A mi családunk a Szabolcsi Töltött Káposztát készítette mindig is. Nagyon szeretjük. Különösen finom tavasszal, amikor már kapható újkáposzta. Háztartásonként változik, hogy tesznek-e rá tejfölt. Mi azok közé tartozunk, akik rengeteg tejföllel eszik. De bort is szoktunk kortyolgatni hozzá. Testesebb rozéval az igazi. A dél-balatoni Rubin Pince Guerilla Rozéja fantasztikusan illik hozzá!     Hozzávalók

A Cukorborsó pizzája hódító útjára indult

Amikor hat évvel ezelőtt Balázs Attila és Rákóczi Feri fejében megszületett a Cukorborsó ötlete, elsőként azt határozták el, hogy legyen egy fatüzelésű pizzakemence, hiszen a környéken még nem volt ilyen, ahogyan igazán jó nápolyi pizza sem. Szerették volna megmutatni a pátyiaknak és a törzsvendégeiknek ezt a csodát, amely azonban már szélesebb körben is elvarázsolta a

Rebarbarás – Epres Pite – Agáta Konyhája

A gasztronómiában, a rebarbara a tavasz egyik első hírnöke. Pikánsan fanyar ízével, félelmetesen sokoldalúan lehet kombinálni, számos alapanyaggal a konyhában.   Készíthetünk belőle lekvárt, kompótot, szörpöt, vagy akár mártást, de tehetjük süteményekbe is. Arra viszont ügyelni kell, hogy ugyan savanykás az íze, de azért ne cukrozzuk meg túlságosan, mert pont ellenkező hatást érhetünk el, mint

Rákóczi Feri, a kísérletező konyhafelelős

– Emlékszel, mikor csöngetett be a gasztronómia az életedbe? – Egészen korán, szerintem már akkor, amikor azt a hülye krumplit kellett pucolni anyámnak nyolcévesen, meg felverni a tojáshabot. (nevet) Mondjuk azt szerettem, mert abból mindig sütemény lett. Nálunk az volt a „divat”, úgy nőttem fel, hogy segítünk a konyhában, de akkor még nem tett rám

Harmonikus egyensúly és ízutazás Szarvasról Ázsiába

A szarvasi Újváros Bisztró egy még komplexebb, de annál ismerősebb tavaszi étlappal rukkolt elő, melyet harmonikus egyensúly mentén épített fel a séfcsapat Várvízi Péter és Piltz Zoltán vezetésével. A precíz megkomponáltság a menü egészén és az egyes ételek szintjén is visszaköszön, illetve frissítő és ujjongva üdvözölt újításként megérkezett a degusztációs menü is. A koncepció gerincét

Flava Kitchen & More

Könnyen kedvenc helyünkké vált a Flava, ahol az ételek mellett a lokáció is több, mint rendben van. A Szabadság téren, az Október 6. utca sarkán nem nehéz „belebotlani” a belvárosi dzsungel hangulatba, amit az étterem fő koncepciójának tűzött ki. Ha egy társaságban nem tudjátok, hogy melyik konyhát válasszátok, a Flava legyen az első, ami közös

Agáta konyhája – Karácsonyi Halkrémleves

Világszerte rengeteg féle halleves készül, de amelyik hozzánk – a halászlé mellett – nagyon közel áll, a Csehországból származó verzió. Fűszerezése kifejezetten diszkrét, így jobban érvényre jut benne a hal karaktere. Annyira megszerettük, hogy az utóbbi években már kizálólag ezt a receptet készítem a családnak a karácsonyi asztalra. Az ünnepi hangulatot fokozandó, idén a Zichy

Egzotikumot csempésztek az újvárosi tányérokra

Teljes mértékben megújult a szarvasi Újváros Bisztró étlapja, az állandó bárfalatokon kívül gyakorlatilag mindent lecseréltek. Főszerepben a gumós zöldségek, a keleties, ázsiai-arab ízvilág és a komfortzónán belüli meglepetés. A személyzet is végigkóstolta, és egyöntetűen arra a véleményre jutottak, hogy ez az eddigi legerősebb menü.   Cékla, zeller, krumpli, földes jegyek jelennek meg az őszi tányérokon,

Agáta konyhája – Tarkedli, avagy a híres cseh fánk

A múlt század elején, a legtöbb háztartásban megtalálható volt a tarkedli serpenyő. Lényegében úgy néz ki, mint egy palacsintasütő, ám félgömb formájú mélyedésekkel – jellemzően 4-6 darabbal – van ellátva. Elengedhetetlen eszköze a tarkedli készítésnek, de más célra is nagyszerűen használható; pl. tükörtojást is süthetünk benne. Mi nagyon szeretjük ezt az édességet. Van, hogy egy

Parádés esemény két nagyágyúval

Titkos vacsora gombákból!  Két nagyágyú egy célért: Bicsár Attila, a napokban Michelin ajánlást kapott Sauska 48 étterem executive chefje és Kovács Antal, örökös sommelier bajnok hamarosan exkluzív vacsorát tart, hogy népszerűsítsék az egyik legkiválóbb alapanyagot, a gombát.? Egy páratlan és különleges estére, különleges helyszínen várják az ínyenceket, akik nyitottak a meglepetésekre. Azonban nem érdemes sokáig

Villámlátogatás a Michelin Guide által ajánlott Sauska 48 étteremben

Villányban tettünk egy villámlátogatást, hogy gratuláljunk Bicsár Attila séfnek a Sauska 48 étterem sikeréhez.   – Attila, hadd tegyem fel az álnaiv kérdést: mi történt veled mostanában? – Szerencsére attól függetlenül, hogy milyen nehéz időszakot élünk a világban, nagyon sok pozitív dolog történik velem. Kezdve azzal, hogy nemrég jött a hír: bekerültünk a Michelin Guide

Füstölt Húsos Ceruzabab Leves – Agáta Konyhája

Imádom ezt a levest, ami egy régi családi receptünk alapján készül. Elkészítése nagyon egyszerű, ugyanakkor hihetetlenül finom. Eredetileg nagymamám receptje, tőle tanulta anyukám, én pedig anyukámtól. Az adott kornak megfelelően, apró módosításokat ejtettünk csak rajta, de a lényeg sosem változott.   Mivel ez egy meglehetősen tartalmas leves, egytálételnek is beillik. Klasszikus főételt jellemzően nem kínálok

Bicsár Attila tervezte az OMV legújabb gourmet kínálatát

Új gasztronómiai nagykövettel dolgozik együtt az OMV: Bicsár Attila, a Sauska48 kreatív séfje állította össze a töltőállomás-hálózat exkluzív kínálatát. Az új gourmet szendvics- és salátaajánlatban egyaránt megtalálhatjuk a húsos és vegetáriánus opciókat. Bicsár Attila gourmet kínálata szeptember 1-től országszerte 72 töltőállomáson érhető el.   A gourmet választéknak komoly hagyománya van az OMV töltőállomásokon Magyarországon: az első

Agáta konyhája – Szilvás pite ropogós cukormorzsával

Meglepően egyszerű elkészíteni és félelmetesen finom! Mi rendszerint reggelire, vagy tízóraiként szoktuk fogyasztani. Az igazán jó hír pedig az, hogy ízlésünknek, vagy éppen a szezonnak megfelelően, a szilva rengeteg gyümölccsel helyettesíthető. Tehát nyugodtan használhatunk helyette sárgabarackot, nektarint, körtét, meggyet, áfonyát, ribizlit, vagy amit szeretünk, illetve eszünkbe jut. Sokan frissen szeretik a legjobban, s vannak, akik

Vacsora váratlan fordulatokkal

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar két évvel ezelőtti nyitása óta többször változtatott már gasztrokoncepcióján. Fine dining stílusban készülő ételeiket a tálalás és a szerviz szempontjából is emeltebb módon prezentálják, nyár közepe óta kizárólag vacsoraidőben. A séf, Barna Ádám szerint most érett össze igazán a gondolat és a tartalom, mit tud igazán nyújtani a hely

Agáta konyhája – Kukoricás csirkeleves

Ez egy nagyon finom, kellően tartalmas, házias krémleves, ami akár egytálételnek is simán beillik. Nálunk az egész család imádja. Rendszeresen készítek itthon húslevest, s bizony nem ritkán fordul elő, hogy másnap már kevésbé kívánjuk. Leginkább ilyenkor készítem el ezt a fogást. Elsősorban nyári ételként tekintünk rá, de nyugodtan mondhatom, hogy a téli hideg időszakban sem

Idén nyáron is tudjuk mit kóstolsz és hol! – N28 Wine & Kitchen

A mediterrán ízvilág ma már világszerte ismert gasztronómiai fogalom. Ha becsukjuk a szemünket azonnal a szánkban érezzük a tenger gyümölcseinek ízét, a könnyed, egészséges hozzávalók roppanós textúráját. Ez az ízvilág magában hordozza a szabadság érzését, a gondtalan időtöltés esélyét és a pillanat megélésének lehetőségét. Budapest szívében az N28 Wine & Kitchen ezen a nyáron két emblematikus

Csőben sült paradicsomos lazac – Agáta konyhája

Egy végtelenül egyszerűen elkészíthető “Eintopf” (egytálétel), amihez még csak alapszintű szakácstudományra sincs szükség. Ráadásul a maga egyszerűségében is egy nagyszerű fogás. Hihetetlenül finom és egészséges. Főleg a nyári kánikulában szoktam készíteni, amikor nincs kedvem órákat tölteni a konyhában. De – tapasztalatból mondom – télen is jólesik. Nálunk az egész család imádja, túlzás nélkül mondhatom, hogy

Végre 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál

Nagyerdőbe költözik a magyar gasztro–világ legjava július első hétvégéjén. A fesztivál ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával jött létre. A SVÉT szervezete fogja össze a magyarországi nívós vidéki gasztronómiát, éttermeket és bisztrókat, továbbá a stílusos vidéki szállodákat, vendégházakat, de cukrászatok, kisüzemi sörfőzdék és pékségek is a szervezet részei, hogy teljes legyen a

Felvidéki paradicsomos töltött paprika – Agáta konyhája

A töltött paprika egy igazi nyári egytálétel. Feljegyzések szerint a törökök által jutott el hozzánk, de gyorsan a nevünkre vettük. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Sok töltött paprika recept kering az országban, sőt, tájegységenként is mutatkoznak eltérések a készítésében. A felvidéki verzió jellemzően tejszínnel készül, egy kis fahéjjal bolondítják, s szinte mindig knédlit

Kacsamáj zsírjában – Bicsár Attila séf rovata

Így lesz tökéletes a kacsamájad!  Nehézségi fok: 3/5 Elkészítési idő: 25 perc     Hozzávalók: •1 db hízott kacsamáj ( kb.500 gr ) •500 g kacsazsír •1 fej vöröshagyma •2 gerezd fokhagyma •3-4 szál friss kakukkfű •Só, frissen őrölt bors •Kenyér a pirítóshoz     Előkészítés: – Meghámozzuk a hagymákat. A zsírt felolvasztjuk.    

Agáta konyhája – Túrós bukta

Ki ne szeretné, a finom kelt tésztából készülő buktát? Ami ráadásul – a látszat ellenére – szinte légiesen könnyed érzetű finomság, ha jól készítjük el a tésztáját. S most jön ami a legfontosabb. Gyönyörű külleme alapján, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy óriási tudás kell az elkészítéséhez. Pedig ez nem igaz. Először én is féltem tőle

Agáta konyhája – Húsvéti sárgatúró

Húsvéti sárgatúró   A sárgatúró egy hagyományos Kárpát-medencei étel, amit főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Hajdúságban, a Csereháton és Felvidéken készítenek. Fogyasztása szinte kizárólag a húsvéti ünnepekhez kötődik. Elkészítésében lehetnek apró eltérések, de a lényegi lépések ettől függetlenül sosem változnak. Vannak például akik csak egyszer főzik fel, s vannak akik akár 3-4-szer is. Édesanyám tanítása alapján,

Agáta konyhája – Savanyú káposztás haluska

Gyakori jelenség, hogy tájegységenként más-más névvel illetjük ugyanazt az ételt.   Hasonló a helyzet a felvidékről származó haluskával, amit mi leginkább sztrapacskaként ismerünk. A receptúra, még ha oly egyszerű is, nem teljesen egyértelmű. Van ahol tesznek bele tojást, s van ahol nem. Ez ma már egyéni ízlés dolga. Azonban szeretném megjegyezni, hogy a haluska eredeti

Füstölt húsos burgonyagombóc lilakáposztával – Agáta konyhája

A jelenlegi gombóc forma meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki. Eredeti összetételük teljesen más volt, és kezdetben főételként szolgálták fel. A ma ismert gombócok a 19. század közepén jelentek meg először a tányéron, és számos változatukat a cseh háziasszonyok találták ki. Csehországban, Morvaországban és Sziléziában tölthetik sült hagymával, tepertővel, füstölt hússal, lekvárral, szilvával, de még

A tányéron: Tökfőzelék – Bicsár Attila rovata

Ha egyszer elkészíted, ezután csak így akarod majd enni!:)   Nehézségi fok: 2/5 Elkészítési idő: 35 perc     Hozzávalók : •1 kg zsenge tök •1 közepes fej vöröshagyma •1 csomag kapor •4 ek görög joghurt •só, bors, cukor, ecet •olaj     Előkészítés: 1.A tök két végét levágjuk. Meghámozzuk, félbevágjuk, belsejét kikaparjuk. 2.A tök husát

A fánk mindenkié

A FÁNK, így csupa nagybetűvel sokunknak az, amit nagymamánk sütött nekünk gyerekként! A kézzel tépett lyukacsos könnyű tésztát a sárgabarack lekvárba mártogatva egyszerűen másik dimenzióba léptünk. A fánknak pedig most van itt az ideje, hiszen megkezdődött a farsangi szezon, vele a mulatságok és a nagy lakomák.   A fánk mindenkié! Bizony a fánknak sok “úrinép” is rajongója

Rib Eye steak friss salátával Bicsár Attila séftől

A grill partyk slágere. Lepd meg vendégeidet egy ízletes steakkel!     Nehézségi fok: 2/5 Elkészítési idő: 20 perc     Hozzávalók (4 személyre) •4 szelet Rib Eye (rostélyos) kb. 250 g-os/db •8 gerezd fokhagyma •8-10 szál friss kakukkfű •4 ek vaj •Tengeri só, frissen őrölt bors •Olaj a sütéshez   •400 g koktélparadicsom •200

BBQ mázas oldalas sült kukoricával

BBQ érzés otthoni sütőben!  Nehézségi fok: 2/5 Elkészítési idő: 180 perc   Hozzávalók 1 kg sertés oldalas 4 ek. fűszerkeverék 2 ek. mustár 4 ek. BBQ szósz 4 db kukorica 2 db lime só, cayenne bors étolaj Fűszerkeverék 130 g barnacukor 30 g fokhagymaporú 5 g gyömbérpor 1 g rozmaringpor BBQ szósz 200 g ketchup

Kukoricaleves garnélával-recept+videó

Megmutatjuk Bicsár Attila séf segítségével, hogy milyen könnyen el lehet készíteni a Kukoricalevest!     Nehézségi fok: 2/5 Elkészítési idő : 60 perc   Hozzávalók:  6 db kukorica 250 g garnéla farok, tisztított 1 fej vöröshagyma 2 db paradicsom 1 kisebb fej lilahagyma 1 db lime só, frissen őrölt bors, chiliszósz 5-6 friss bazsalikomlevél étolaj

Görögdinnyeleves-recept+videó

Jéghideg gazpacho görögdinnyéből! Nehézségi fok: 1/5 Elkészítési idő: 50 perc Hozzávalók 250g hámozott kígyóuborka + 100 g a tálaláshoz 400g paradicsom 500 g görögdinnye belső része, ha lehet mag nélkül + 300 g a tálaláshoz 200g kápia 10g fokhagyma 50g olívaolaj + pár csepp a tálaláshoz 100g jég Só, hosszúbors, chili szósz, sherry ecet  

Tedd fel a koronát a nyárra, készíts egy parádés lecsót!

Nyár, paprika, paradicsom, akkor pedig lecsó, jöjjön Bicsár Attila receptje!  Nehézségi fok: 2/5 Elkészítési idő: 40 perc Hozzávalók (4 személyre) 10 db tv.paprika 4 db paradicsom 2 nagyobb fej vöröshagyma 4 nagyobb gerezd fokhagyma 4 tk fűszerpaprika 1 kk őrölt kömény 1 szál kolbász 100 g szalonna 1 db hegyes erős paprika ( opcionális )

Grillezett kecskesajt Bicsár Attila séftől

Grillezett kecskesajt ( 4 személyre ) 4 szelet kecskesajt 2 db őszibarack 2 db nektarin 4 db sárgabarack 1 db cékla 150 ml olívaolaj 50 ml citrom-lime lé vegyesen 1 kk mustár (dijoni vagy angol) 1 kk méz 4 ek tökmag só, bors 1 csokor fűszernövény (bazsalikom, menta, citromfű) olaj a sütéshez   Előkészítés :

Sztárséf receptek : Lecsó Bicsár Attila séftől

Hozzávalók:  10 db tv.paprika 4 db paradicsom 2 nagyobb fej vöröshagyma 4 nagyobb gerezd fokhagyma 4 tk fűszerpaprika 1 kk őrölt kömény 1 szál kolbász 100 g szalonna 1 db hegyes erős paprika ( opcionális ) Só Előkészítés: A paprikákat kicsumázzuk, alaposan átöblítjük. Először hosszában kettévágjuk. Az ereket kivágjuk, majd tovább daraboljuk. A paradicsomokat 10-15

Bélszínérmék szarvasgombával Rossini módra

Mi köze van a zeneszerzőnek a steakhez?   A Tournedos Rossini egy francia steak étel, amelyet talán a francia mester-séf Marie-Antoine Carême vagy Adolphe Dugléré vagy a Savoy Hotel séfje Auguste Escoffier készítette Rossininek, aki egyes állítások szerint mértéktelenül evett és ivott, a valóságban azonban igen kényes ízlése volt, és nagy örömét lelte étel- és

A tökéletes gyulyásleves / recept

Őszintén? Gulyásleves bármikor jöhet, de mégis jobban esik a hűvösebb napok beköszöntével. Elkészítését pedig mindenképpen hétvégére időzítsük, hogy legyen hozzá elég idő és jó kedv. Sőt szervezhetünk köré bulit is családdal, barátokkal, így kellemesebben telik az idő, míg a hús puhul a lábosban. Hozzávalók: 400 g marhalábszár 50 g csipetke 200 g burgonya 1 l

Sütőtökkrémleves – Halloween

A Halloween-t a római időkig vezethetjük vissza, amikor is a rómaiak elfoglalták a brit szigetek nagy részét, melynek nyomán az integrálódott a Római Birodalomba, ünnepeivel együtt. Ezek egyike volt a samhain ünnep a kelta napisten tiszteletére. Ekkor köszöntötték az új évet, és adtak hálát a napistennek, hogy gazdag termést adott az embereknek. Azonkívül hitték, hogy

Hogy került a Medve a Bálnába?

Az ország egyik legnépszerűbb sajtmárkája egy pompás panorámájú, népszerű fővárosi étteremmel közösen tart tematikus heteket. Az április közepéig tartó akcióban a Bálna Terasz & Bisztró különleges menüjét a Medve „Gyorsan, finomat, egyszerűen”hitvallásának megfelelően alakították ki, olyan különleges fogásokkal, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini.   Magyarország közkedvelt

FÜSTÖLT PISZTRÁNG CÉKLÁVAL

Hozzávalók 4 főre 4 db friss vagy füstölt pisztráng filé füstölt lé vagy füstölt só 2 db közepes cékla 1 db cirmos cékla 1 db sárga cékla 0,5 l céklalé 2 db friss füge 125 g mascarpone krém 2,5 dl tejszín 200 g torma 50 g sós pisztácia Só, őröltbors, cukor Tormahab A tormát reszeljük

Így tedd tökéletessé a reggeli kávédat

  Mindenkinek más a reggel. Van, aki összekapja magát és siet a munkába, és van, aki például sportosan, reggeli edzéssel kezdi a napot. Akad, aki jó korán kel, így megengedheti magának, hogy egy kiadós reggelivel, akár többféle fogással és kreatív terítékkel, tálalással indítsa be a reggelt. Az azonban a legtöbbünk reggelében közös, hogy az ébredés

Kacsamáj duó recept

Hozzávalók (4 személyre): A májhoz: fél kg kacsamáj fél dl édes tokaji bor 2 cl konyak 6 g só 2 g cukor 1 dl almalé A brióshoz: 20 g cukor 20 g élesztő 250 g liszt 80 ml tej 3 tojás 10 g só 50 g vaj (+ 1 ek a formák kivajazásához) 1 cl

Így készül a japán soba tészta – videó

Japánban, a hajdinalisztből készült soba tészta az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyag. Nemcsak, mert olcsó, de kifejezetten egészséges is, hiszen majdnem az összes B-vitamint tartalmazza. Használják levesek, mártogatósok kísérőjeként is ezt a spagettihez hasonló vékony tésztát. Ryoya Takashima most megmutatja, hogyan készíthetjük el akár otthon is.  

Induljon ütősen a reggel!

A cold brew meg fogja változtatni a jegeskávéról alkotott képedet. Mágikus kávénak is nevezik, de mégis mitől olyan különleges? Ez a módszer Marokkóban és a Közel-Keleten a legnépszerűbb, fűszeres és összetett ízt ad a legolcsóbb kávénak is. A lényege, hogy néhány evőkanál barnacukorral bekeverve, egy egész éjszakán át állni hagyjuk a kávét a hűtőben, reggel

Affogato, a legfinomabb 5 perces olasz desszert

Az affogato valószínűleg a legegyszerűbben elkészíthető kávés édesség a világon. Csupán annyiról van itt szó, hogy egy gombóc vaníliafagyit elárasztunk egy adag jó erős eszpresszóval. Bizonyos változatokban és élethelyzetekben adhatunk hozzá amarettót vagy más likőrt is. Jamie Oliver például arra esküszik, ha csempészünk a kehely aljára süteményt (pl. pitét vagy karácsonyi pudingot) is. Arról, hogy

Így főznek ők – Rövid főzős videók a világ leghíresebb rendezőitől

Ha végiggörgetjük bármelyik közösségi oldalunkat, naponta százával futhatunk bele, pár perc alatt elkészíthető ételek videós receptjeibe. A pár perc, persze csak illúzió, mégis kell nekünk, hogy bátran nekiálljunk a vacsora elkészítésének, ami tuti, hogy minimum 40 percig eltart majd, de sebaj! És mindez most, David Ma ötletességének köszönhetően egy egészen új szintre emelkedett: híres rendezők

Az eredeti Bocuse-féle szarvasgombaleves receptje

Az eredeti Bocuse-féle szarvasgombaleves receptje, amit arra az alkalomra készített, amikor megkapta Valery Giscard d’Estaing, akkor köztársasági elnöktől a francia Becsületrendet. Ezt a levest szolgálták fel az Élysée Palotában 1975 február 25.-én Hozzávalók 4 főre 4 ek fehér vermut (Noilly Prat) 7,5 dl intenzív csirke alaplé 10 dkg fekete szarvasgomba 20 dkg hízott libamáj 10

Az indiai nagyi, aki 105 évesen indította főzőcsatornáját – videó

Főzés közben szinte alig szólal meg, konyhája sincs, a szabadban főz, mégis csodálatos nézni. Van olyan videója, amelyet már 3,5 millióan néztek meg. Mastanamma most 106 éves, a sorozatát pedig dédunokája indította egy éve. A dél-indiai Andhra Pradesh-ben él, és a mai napig főz, hagyományos indiai ételeket készít. 100 éve a tűzhely mellett Korábban szakácsként

Ezekkel a reggelikkel el leszel egész nap – Válogatás a legizgalmasabb Insta-oldalakból

Figyelem! A következő Insta-válogatás a reggelikről szól ugyan, de eszünkbe se jusson egy borongós szerda reggel nekiugrani az elkészítésüknek. Ilyenkor legjobb esetben is max. 15 percünk van, hogy gyorsan bekapjunk valamit reggelire. A következő finomságokat szombaton, de még jobb, ha vasárnap reggel készítjük el, hogy legyen idő komótosan elfogyasztani. Kötelező elemek: sonka, tojás, ropogós kenyér,

Egyél zabot! – Egészséges, és Havas Dóra receptjeivel még finom is

A legfontosabb étkezésünk a reggeli, ezt a kor előrehaladtával tudjuk majd igazán értelmezni. Fontos, hogy vitaminokban, tápanyagban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit varázsoljunk magunknak és a család többi tagjának is. Így esélyünk lesz energikusan, jó közérzettel nekivágni az előttünk álló napnak. Tudja ezt Havas Dóra is, a lilafuge.hu írója, akinek titkos fegyvere a zab, amit

Virágevés kezdőknek

Ehető virágokkal feldobhatjuk az ételeinket. Nem csak élénk színeket, de sajátos aromát is kölcsönözhetnek egy-egy fogásnak, emellett pedig jótékony egészségügyi hatásaik sem elhanyagolhatóak.  Virágokkal minden sokkal szebb Színesebbé tehetjük velük a salátákat, ha a szárakat eltávolítva megszórjuk egész virágokkal vagy szirmokkal. De kandírozhatjuk is őket, ehhez vékonyan kenjük be a virágokat tojásfehérjével és a száruknál

Így vedd le a lábáról villásreggelivel – 5+1 dekadens ötlet csábításhoz

Az étel és a szerelem közötti kapcsolat folyton aktuális a téma, de ilyenkor tavasztól őszig az ősi ösztönök még inkább elszabadulnak. Egy közös vacsora tökéletes randi lehet, de mi legyen a tányéron, ha akár először, akár sokadszorra, együtt ébredtek? A felvágottas kenyéren túl, jó lenne valami különlegeset villantani. Mutatunk reggeliket, ami után garantáltan vissza fogtok

5 ütős nyári koktél 2 hozzávalóból – Válogatás a legizgalmasabb Insta-oldalakból

A nyárestéken ki ne szeretne szabadtéren ücsörögni, esetleg otthon a kertben grillezni. A közös pont ezekben a programokban, hogy mindig akad egy kis fröccs vagy éppen sör. Azonban számtalan más opció létezik még italra. Ezek a szuper egyszerű, mégis különleges koktélok ütős alternatívát kínálnak, ha valami dögösebbre vágyunk.   Campari és IPA Az IPA egyre

A tökéletes nyári vendégváró: Fogas csicsókachipsszel és füstölt paradicsomszósszal

Hiába halljuk mindenfelől, hogy lassan vége a nyárnak, mi az ért ne engedjünk az ilyen rosszindulatú felhangoknak és rendezzünk nyáresti kerti partit. Hívjuk meg barátainkat, rokonainkat és töltsük kellemesen az estét. Ehhez pedig elengedhetetlen a behűtött rozéfröccs és persze egy könnyed vacsora. Ehhez mutatunk, most egy receptet. Hozzávalók (4 személyre): 1 db közepes (1,5 kg-os)

Ennél egyszerűbben lehetetlen házi fagyit készíteni! – videó

Nyáron fagyiból sohasem elég, ilyenkor a szokásos két gombócnál is többet engedélyezhetünk magunknak, és persze a gyerekeknek is. Készítsük el otthon kedvenc fagylaltunkat nagyjából három hozzávalóból: az alap a habtejszín és a cukrozott sűrített tej, s ezt variálhatjuk ízlésünk szerint csokival, gyümölcsökkel vagy éppenséggel sós karamellel. A nyitóképet  ian dooley  készítette.

Nyári melegben: gazpacho forever

A nyár leghűsítőbb levesének, a gazpachónak megannyi változatával találkozhatunk, de elkészítésének igazi titka a jó minőségű zöldségek felhasználásában és a spanyol éghajlatban rejlik. Leves született Sokan hihetik azt, hogy a gazpacho akkor született, mikor Columbus az új világból hazatérve, olyan kincseket hozott magával, mint a paprika és a paradicsom. A spanyol zöldségleves igazából Andalúziában született

A tíz legtutibb mártogatós nyári sütögetéshez

Érdemes kihasználni a grillszezon utolsó napjait, de a hús és a sült zöldségek mellé bizony jól jön egy izgalmas mártás. Ezekkel a szószokkal biztos sikert arathatsz a vendégeknél! Kétperces aioli Hozzávalók: 1 egész tojás 4 gerezd fokhagyma (felaprítva) 2 teáskanál citromlé ½ csésze olaj (lehet repce-, olívaolaj) ½ csésze extra szűz olívaolaj só és bors

A valódi palesztin konyha a szívekben él – receptek

Gázára is érvényes a valódi turisták 1.számú szabálya: ha meg akarsz ismerni egy vidéket és az ott élő embereket, akkor először a konyhájukat ismerd meg. Kóstold meg ételeiket, hogy milyen helyi alapanyagokból, és hogyan készítik el őket. Mindent megtudsz róluk. Két olyan palesztin receptet mutatunk, amit az utcai kifőzdékben ritkán lehet kapni, ezeket otthon készítik

Vouge, bárány, rap – videó a legtrágárabb szájú séffel

Arian Asllani, művésznevén Action Bronson, amerikai rapper, aki szakácsként kezdte pályafutását. Bronson tiszteletreméltó séf volt New Yorkban. Saját online főzőműsora (Action in the Kitchen) mellett szívesen vállal gasztrofelkéréseket is, a Munchies videórovatának pedig állandó szereplője. Most a Bon Appétit konyhájában tanítja a Vogue szerkesztőjét, Chloe Malle-t, hogyan kell bárányköftét elkészíteni hummusszal a végén egy kis csavarral.  

A legtutibb snackek szurkoláshoz

Túlzás nélkül a nyár legjelentősebb hazai eseménye a FINA Világbajnokság, a számos versenyszám közül mindenki megtalálja a szívéhez közelállót, persze az állandó favorit a vízilabda. A közös szurkoláshoz pedig mindenképpen dukál valami nassolnivaló is, íme, 5 szuper ötlet popcorn helyett. Kolbászos tekercsek Igazi megúszós csoda, sosem lehet megunni. Leveses tésztába szinte bármit becsomagolhatunk, legyen az

Legjobb alkoholmentes megoldások a nyári hőségben – Hűsítő koktélok

Családbarát piknik, kerti grillezés, a gyerek szülinapja vagy csendes nyáreste rekkenő hőséggel? Tökéletes frissítők következnek, az alkalom és az apropó mindenkinek a fantáziájára van bízva. Ajánlható bárkinek, aki vezet, aki nincs még tizennyolc vagy csak nem szeretné enyhe kábulatban tölteni a délutánt. Frissek, fűszeresek, és alkohol nélküliek, sőt, otthon is könnyűszerrel reprodukálhatók. A sörkedvelők szerencsés

Roppanós barátunk: a sárga rókagomba

Nyáron érik a sárga rókagomba, az egyik leghálásabb faj a hazai gombák között. Gyümölcsös illata, sütésálló, roppanós textúrája a gombákkal ismerkedőknek is könnyű sikert ígér. Lehet főzni, de nem muszáj A sárga róka a gombák között szinte egyedülállóan jól tűri a hőkezelést. Többségük 20 perc főzés után örökre gumivá keményedik, de a rókával nem kell

Kezed alatt bogrács – Éjszaka a konyhában

Már évek óta adódnak oly alkalmak, amikor nem egyszerűen egy baráti társaságnak kell tartalmas vacsorával szolgálni, hanem komoly létszámú vendéghadnak. Mikor a töltött káposzta cuvée-t követtem el karácsony előtt, az húszemberes mennyiség volt. Az szinte semmi volt ahhoz képest, hogy harmadik éve főzhetek rézbográcsban több mint száz embernek, ami igazi csellendzs. Ha június, akkor Tilos

Ezekkel a whiskykoktélokkal te lehetsz a nyáresti bulik sztárja!

A nagy melegben nem igazán vágyunk tömény italokra, inkább valami könnyed, bohókás nedűre, ami már látványra is laza és pörgős.  Legyen az kerti parti, vagy egy várva várt balatoni bulika, esetleg egy teraszos estérehangolódás a barátokkal: jöhetnek a színes koktélok, sok-sok jéggel, pezsgéssel és ezúttal whiskyvel. Elő a shakerekkel, szívószálakkal és citruskarikákkal! Szombati Zsolt bartender longdrinkjei

Így készíts igazi olasz gnocchit, egyszerűen!- videó

 A Peaceful Cuisine  minimalista szellemben mutatja be, hogyan gondolkodik Ryoya Takashima vegán szakács a főzésről és a fenntartható életmódról. Kisfilmjei azért különlegesek, mert semmi nem vonja el a figyelmet a lényegről, a főzésről. Nincsenek kommentárok, nincs zene csak a folyamat, amivel elkészíthetjük az ételeket, italokat. Mi kedvet kaptunk egy tál, igazi olasz gnocchi elkészítéséhez! Íme

Jamie Oliver tökéletes csokitortája – videó

Csokitortával nagyon nem tévedhetünk, hiszen majd’ minden gyerek, de felnőtt is, bármikor szívesen bevállal egy szeletet belőle. Jamie Oliver videója alapján, most bárki elkészítheti a tökéletes csokoládés tortát, friss gyümölcsökkel extrázva, ráadásul mindezt játszi könnyedséggel. Néhány tipp, hogy biztosan szuper legyen a végeredmény: A tökéletes csokitorta, a tökéletes minőségű alapanyagokkal kezdődik: csokoládé, kakaópor, tojások, de

A legjobb nyári recept Balatonszemesről: hideg töltött káposzta kaporhabbal

A balatonszemesi Kistücsökben nagyon is értenek ahhoz, mi kell a nyári hőségben kitikkadt, éhes magyar gyomornak. Csodálatos, húsmentes, könnyed, töltött káposzta, őrületes kaporhabbal. Hozzávalók 4 személyre: 1 fej idei káposzta 100 g tört búza (bulgur) ½ dl repceolaj (hidegen sajtolt)  1 cs petrezselyem és koriander zöldje ½ dl almaecet ízlés szerint só és bors 1 csomag

Éjszaka a konyhában – Vallomások lecsóra

  Nagyon sokáig nem szerettem a lecsót. Az a paradicsomos lében úszó paprika-hagyma-keverék, amit ezen a néven kaptam, vagy köszönt vissza más ételekből, egyszerűen taszító volt. Ilyen viszonyban voltam a paradicsomos káposztával vagy a karalábé főzelékkel is. Aztán persze kiderült, hogy mindent lehet akár jól is csinálni, még a legegyszerűbb krumplifőzeléket is vonzóvá lehet varázsolni.

Ha kimegyek a piacra – Budai Zsani nyári konyhája

A nyár és az eperszezon külön-külön is kellő érv a boldogságra, azonban így, hogy szinte egyszerre következnek be, az év egyik leszerethetőbb időszakává teszik ezt a néhány hetet. A tökéletes nyári reggeli Lehet bonyolítani ezerféle módon, tökéletes pitékbe, egy kis mascarponéval piskóta tekercsbe, cobblerbe, azonban a kedvenc receptem az eperről mégis Váncsa Istvántól származik: „Az úgy

Szeretnivaló zöldek: csodálatos életünk a spenóttal és a sóskával

Azt mondod, utálod a spenótot, a sóskát meg még jobban? Én meg erre azt válaszolom, lépj túl az egykori menzás rossz emlékeiden, légy felnőtt, próbáld ki most bármelyiket a kettő közül! Jó esély van rá, hogy kiderüljön, időközben megváltozott az ízlésed, és beleszeretsz a zöld levelekbe. Nem szeretem a szót, hogy megosztó, mégis kénytelen vagyok

Nyári vendégvárók, sütés nélkül – Last-minute tippek

Hohó, még nincs vége, hiszen a ballagás utáni pót-fogadást is neked kell megszervezned, tehát jöjjenek a last-minute tuti tippek! Ha sajnálod az időt arra, hogy órákat tölts a konyhában a sütőt figyelve, ráadásul utálod, ha az amúgy is meleg helyiséget még a sütő is fűti, akkor megmutatjuk, hogyan készíts édességet anélkül, hogy azon kéne aggódnod,

Szuvenír Costa Ricából: Litauszki Zsolt ceviche recepttel tért haza

Itt búcsúztattuk Litauszki Zsoltot tavaly ősszel, ezen az oldalon, aki Costa Ricába szegődött séfnek, felfedezőnek és újítónak. Azért így ebben a sorrendben, mert már meglévő, létező étterembe ment dolgozni, de nem egy nagyvárosba, hanem egy óriási érintetlen tengerpart és dzsungel határán fekvő birtokra. Zsolt, aki mindig is szoros szimbiózisban élt a természettel, itt aztán tobzódhatott,

Edd magad! – Az eperszezon örömei

Az igazi tavasz-koranyár megérkezését az jelzi, amikor megjelennek az illatos, édes eprek a piacokon. A spanyol és görög importból származók más textúrájúak, mint amihez a magyar ízlés szokott, sokkal kevésbé lédúsak, mint a hazaiak, emiatt ajánljuk inkább a magyart, annak ellenére, hogy ilyenkor jóval drágább, mint a nagy mennyiségben beözönlő külföldi gyümölcs. A mi titkos

Szörpkorcsolya – zsúrok, partik sztárjai

Nincs az a hétvége, amin ne lenne valami ok a hirtelen vendégségre, májustól pedig szinte dupla eséllye, hiszen anyák napjától gyereknapig, ballagástól évzárókig végeláthatatlan a lista. Ha fontos, márpedig az, hogy adalékanyag és mindenféle teljesen felesleges hozzávaló nélkül készüljön a rágcsa, akkor mutatunk pár nagyszerű ötletet, ami ráadásul könnyedén össze is hozható egy szabad délutánon.

Mi ez az őrület? – Kirobbanóan friss koktélok zöldséggel

Bloody Mary? Felejtsük el! A paradicsom a reflektorfényben csinos ugyan, de akadnak bőven vetélytársai. Gyógy- és fűszernövények gyökerei, virágai, magjai, termések, gyümölcsök és zöldségek, szinte mindent használhatunk italkészítésre, amihez idényszerűen hozzájutunk. Akarva akaratlanul, ezek az összetevők közvetve a koktélok világát is formálják, nemcsak a pálinkáét. A paradicsomon túl Talán a paradicsom az egyetlen zöldség –

Húsvéti tojáskalauz – A hagyománytól a maradékig

A húsvéti piros tojás Jézus feltámadását szimbolizálja, ugyanakkor a magzati létnek is jelképe. Ahogyan a tojásból új élet kel, Krisztus is úgy támadt föl az emberek megváltására. A festett tojás piros színe Jézus vérére utal, míg a tojás fehérje az ő verejtékét jelképezi. Számtalan néphit és néphagyomány kötődik a tojáshoz, talán nincs is más olyan

Most edd! – Tavaszi erdőkerülés kucsmagombás receptekkel

Bár a többség elfelejtette a szezonális alapanyagok értelmét és létezését, tavasszal mindenki ki van éhezve a friss, igazi és zöld hozzávalókra, amelyek ilyenkor bőséggel teremnek. A szabadföldi szezon első terményei a hónapos retek, a spenót, a fejes saláta, a turbolya, a medvehagyma és a kucsmagomba. Utóbbi három annyira szabadföldi, hogy vadon teremnek, legutóbbi pedig nem

Tejfölös, kolbászos krumplileves – másképp

Krémlevesekre annyiféle variáció létezik, hogy ebben a műfajban igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül a szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de a nagy kedvencek között megtalálható például az almás csicsóka, vagy a citrusos, gyömbéres édesburgonya. Íme, az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra. Hozzávalók: –

Le a tabukkal! – Van jó húsgolyó-recept!

Az etióp-származású Marcus Samuelsson Svédországban nőtt fel, majd New York-ban vált elismert séffé. Ételeiben Afrika, Európa és Amerika gasztronómiáját ötvözi. Ez a recept, amelyet még a nagymamájától tanult, felkerült londoni étterme étlapjára is. Hozzávalók 4-6 fő részére: A lekvárhoz (kb. 650g lesz) 100 g vörösáfonya 450 g cukor 950 ml víz A savanyú uborkához 1 db

Egy falat boldogság – Bundáskenyér deluxe

A bundáskenyér a világ legegyszerűbb reggelije, de hogy mennyire nem unalmas, azt most megmutatjuk. Lutz Lajos, a Zsidai Csoport kreatív séfje, apró, ám igencsak lényeges változtatásokkal teszi különlegessé ezt az hétköznapi, egyszerű fogást.  Ugorjunk neki, készítsük el a családnak! Ha pedig éppen lustaséfek vagyunk irány a Vár, térjünk be reggelire a Baltazár vagy a Pest-Buda

Desszert nekünk – édes utazás 3 kontinens körül

Utazz velünk, nézzünk szét együtt a nemzetközi édességpiacon! Ahány ház, annyi szokás. Ahány ország, annyi különböző desszert a legegyszerűbbektől, a nagyon összetett és bonyolult receptekig. Utazd velünk körbe a bolygót, nézzük meg együtt, melyek a legtipikusabb harapnivalók egy ebéd vagy vacsora után. Tipp: a cikk olvasásához egy jó nagy adag édesség társaságában fogj hozzá! Mit

Pompás napindítások – Három menő reggeli, ami egészséges is!

Anyukánk milyen sokszor elmondta, és mi is ezt mantrázzuk a gyerekeinknek: a reggeli a legfontosabb étkezés! Akkor itt az ideje, hogy ezt magunkra is érvényesnek tekintsük: figyeljünk oda, mit is eszünk ébredés után, és munkába menet előtt. Tankoljunk fel, hogy legyen erőnk és energiánk a télen kissé kimerült tartalékainkat újramozgósítva! Használjunk bátran olyan újdonságnak számító superfoodokat,

Van, amit érdemes egyszerűen – Csirkepaprikás galuskával

Arra gondoltunk, hogy kivételesen nem gondolunk újra. Megkértük Lutz Lajost, a Zsidai Csoport kreatív séfjét, hogy hétvégi iránymutatás céljából csirkepaprikás dolgában tartson eligazítást. A Pest-Budában vagy a Baltazárban is kóstolhatjuk, de ha a csirketesztünk nyomán friss élményekkel magunk szereznénk be a kétlábúakat, legalábbis a combjukat mindenképp, akkor íme, az őszintén egyszerű kalauz: Hozzávalók (4 személyre):

Péter Anna gombás pacalt főz

Bár már nagyon várjuk a tavaszt, még azért erősen nulla fok körül kering a reggeli levegő, szükség is van a laktató, téli fogásokra. A pacal pont ilyen, gombával meg még ütősebb. Apropó gomba! Azt nemrég megtudtuk, hogy elkezdődött a gombaforradalom itthon is. A lázadás vezetője, a korábban Malackarajos Péter Anna, epicentruma pedig a pesti Vásárcsarnok.

Tepertős pogácsát sütne? Csak óvatosan! – Receptekkel évszázadokon át

A tepertős pogácsa minden évszakban igen ízletes bor- és sörkorcsolya vagy uzsonnasütemény, amit egész nap csipegethetünk. Persze csak óvatosan, mert hamar eltelít és megüli a kényes gyomrot. Pogácsatörvény Aztán egy szmogos napon arra ébredtünk, hogy eddig tartott a pogácsa fanok kánaánja! A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje megelégelte, hogy a magyar polgár békés otthonát elárasztották a

Együnk halat egész évben! – Jó, de hogy és mit?

Karácsony után mintha elfeledkeznénk arról, hogy a hal nem csupán a szépen feldíszített ünnepi asztal, hanem a hétköznapok eledele is lehet. Habár a tízmilliós Magyarországon négyszázezren horgásznak, több mint évszázados receptek bizonyítják, hogy klasszikus magyar ételek alapanyaga, egészséges étel, sokkal kevesebb halat fogyasztunk mint kellene és lehetne. Több, mint halászlé Bár a magyar gasztronómiai hagyományok

Éjszaka a konyhában – Töltött káposzta cuvée

Amikor egyértelművé vált, hogy legalább 15 embert fogok vendégül látni az ünnepek alatt, akkor az is világossá vált, hogy töltött káposztát fogok főzni, azt az ételt, amit még soha nem főztem. Ezt nyilvánvalóan nem árultam el a kísérletben részt vevő tesztcsoportnak, hisz mindenki örült. Az igazi kérdés így az lett, hogy a klasszikus “karácsonyi” és

Örök túlélők, kreatív remixek – A megmaradt ételek játszótere

Minden karácsony után eljön a pillanat, hogy rájössz: ismét túlbiztosítottad magad az ünnepi bevásárlás(ok) alkalmával, és már megint megmaradt egy csomó bejgli, sült hús, kenyér és mézeskalács. Kidobni nincs szíved, hiszen sok pénzt adtál érte, illetve sok munkát öltél az elkészítésükbe, de evési céllal már rájuk nézni sem bírsz, hiszen anyósodnál is, a barátnődnél is

Mámoros és varázslatos alkoholmentes koktélok – 5 szuper tipp

Számos kutatás és piaci elemzés beszél arról, hogy decemberben megugrik az alkoholfogyasztási hajlandóság, amiben természetesen a média is megtámogat bennünket. Céges bulik, karácsony a barátoknál, az ünnepi, családi reggeli-ebéd-vacsora, a vegyél még egyet és a kérsz-e még egy pohárral szinte elhomályosítja december második felét. A szemléletformáló száraz novembert követő december önkéntelenül is a kihagyott novemberi pohárkák

Miért ne adnál ehető ajándékot? Na, ugye!

Ha a családban a konyhaművészetünkről vagyunk híresek, erről a jó szokásunkról az ünnepek előtt se mondjunk le, mikor az ajándékokon ötletelünk. Sőt, ha nem arról vagyunk híresek, akkor meg pláne. A felnőtt rokonok, barátok nagy bizonyossággal odalesznek a házi készítésű likőrünktől vagy a kekszvariációktól. Néhány ehető ajándéktipp, amivel örömet szerezhetünk szeretteinknek. Dulce de leche Karamellkrém,

Csokit bele! Édes kényeztetés az ünnepek alatt is

Minden év novemberében vásárolok egy kiló belga csokoládé pasztillát. Sajnos az általam favorizált márkának elég feltűnő színű a csomagolása, ezért kénytelen vagyok évről évre új helyet találni a spájzban, ahová családom azon tagjai elől dughatom el a kilós csomagot, akik nem érzik át kellő mélységben és felelősséggel a csokoládé karácsonykor betöltött szerepét. Legalábbis nem abban

Szegedi? Bajai? Marseille-i! – A halászlé, ha Franciaországban készül

Karácsony előtt, mindenki készül a nagy halászlé-versenyre. Kié lesz idén a nyerő? A nagybácsié, aki a pontyra esküszik, vagy a nagypapáé, aki a családi receptúrát követve, tésztát is főz bele? Legyünk bátrak, és újítsunk idén! Lépjünk túl a magyaros változatokon és készítsük el a francia hallevest, a bouillabaisse-t! Ahol a hallé születik   A helyszín Marseille,

A forralt bor, ahogy mi szeretjük

Nincs mese, megkezdődött az igazi karácsonyi őrület, minden helyen, ahol vásárolni lehet, hegyekben áll az embertömeg, és ez még csak fokozódni fog, hiszen épp három hét van hátra karácsonyig, addig bőven lehet fokozódni, határ a csillagos, csendes éj. A tökéletes forralt bor nyomában  Vannak dolgok, amik oly szorosan tartoznak ehhez az ünnephez, mint… Mint mi?

Kincsek a föld alól – Együnk gyökérzöldséget 2. rész

Paszternák A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek

Miért éppen liba? – Márton és barátai

Eleink idejében könnyű dolog volt bevonulni a népszokások és babonák világába, elégnek bizonyult, ha egy szerzetes odaadta köpenyét egy fázó koldusnak, aminek jutalmául püspökké akarták szentelni. Ám Márton – hisz ki más is lenne a szerzetes? – alázata jeléül az elismerés elől egy libaólba bújt, de a hangosan gágogó ostoba libák elárulták rejtekhelyét. Így esett,

A rostélyos rejtélye

A Csáky féle magas hátszínből készült remek ételről számos legenda és téves információ kering. Semmi köze a Balatonhoz, a füredi Palace Szanatóriumhoz, pláne a Csáky gróf szalmájához. Tegyünk hát rendet a konyhában és a fejekben is! Ember a könyv mögött Escoffier, a szakácsművészet francia fejedelme mondta, hogy a szakácsművészetet nem lehet megtanulni, arra születni kell.

Bekápiáztam – Pierre főz

Nem tudom, miért, de teljesen rákattantam a kápiára. Mindenhol, ahol járok, persze ezek többnyire piacok, a kápiával szemezgetek. Néhol a kofák is szemrevalóak, de engem csak a kápia érdekel. Ott vöröslik, bíborlik, teljesen megcáfolva az aktuálisan szomorújátékba forduló évszakot. A szürke égbolt borongása persze éppenhogy kedvez ennek az agresszív vörösnek, a porba hullott vörös csillagra

Bucatini all’ amatriciana – egy földrengés margójára

Legnagyobb sajnálatomra a tragikus olaszországi események adták az apropót, hogy foglalkozzak a legendás amatriciana néven ismert fogással. Olaszországban ugyanis nemrég ismét megremegett a föld. Nem is akárhogyan: romokat, áldozatokat és pusztulást hagyva maga után a Lazio tartománybeli Amatrice városkájában. Az olaszok azonban összefogásra szólították fel egymást: adjon vért, aki tud, illetve a városkából származó és

Éjszaka a konyhában – Gombászgatni, rizottózni

Gombászni menni lehet magányos kirándulás, ám lehet közös, baráti kaland is. Én mindig azokkal a barátaimmal megyek, akik kiválóan ismerik a terepet és a gombákat is. Jó levegőn lenni, és közben úgy ütni két legyet egy csapásra, hogy még rengeteget is tanulhatok a természet csodálatos alakzatairól (vagyis az ezernyi formájú, illatú és állagú gombákról), hát

A lángos a világ körül – JÁTÉK!

  Mautner Zsófi, Budapest Bites című könyvében így ír a lángosról: “Ha engem kérdeznek, hogy mondjak egy ikonikus magyar street-food-ot, rögtön a lángos jut eszembe. Hódító útja eredményeképpen a lángos ma már minden országban megtalálható, még New Yorkban is jelen van. Magyarországon két helyen a legnépszerűbb: a piacokon, ahol a lángos már része a hétvégi vásárlás rituáléjának és nyáron a Balaton parton,

Éjszaka a konyhában – A bolognai

Hosszú évek kitartó erőfeszítéseinek az a következtetése, hogy az éjszakai evésen kívül már csak egy dolog van, mi fontosabb: az éjszakai főzés. Az éjszakai evés, alapjáraton, a hűtő és kamra tudatos kifosztását, vagy gyengébb esetben a gyors falatozást jelenti. Az éjszakai főzés azonban már nagyobb vállalás, ami praktikusan a hűtők és kamrák állományaira alapozódhat, de ha már

New lecsó

Hozzávalók 2 személyre: 3 db paprika, egy hagyományos (sárga) zöld, egy kápia, és egy méregzöld 1 fej fehér hagyma, 1 fej lila 10 dk kolbász 4 db paradicsom 1 gerezd fokhagyma 1 dl fehér bor 5 dk toka szalonna 1 lime 1 ek olivaolaj só bors Elkészítés A paprikákat nagyon vékony karikákra vágjuk, és forró sós

Eszelős hamburger Jamie Olivertől

Ha meg akarod közelíteni a hamburgeri tökéletességet, tartanod kell magad a szinte rituális előírásokhoz. Azt a szenzációs ötletet valósítom meg, hogy a húspogácsát megkenem mustárral és egy löketnyi Tabasco Chipotle-szósszal, mert ettől sütés közben a fűszerek és az ízesítők hihetetlen, rücskös réteggé sülnek össze rajta.             Hozzávalók 4 személyre 800

Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

  Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai