Tejfölös, kolbászos krumplileves – másképp

Krémlevesekre annyiféle variáció létezik, hogy ebben a műfajban igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül a szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de a nagy kedvencek között megtalálható például az almás csicsóka, vagy a citrusos, gyömbéres édesburgonya. Íme, az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra.

Fotó: Budai Zsanett

Hozzávalók:
– egy fej vöröshagyma,
– 2 gerezd fokhagyma,
– 1 ek zsiradék,
– 70 dkg burgonya,
– 2 dl tejföl,
– 2 liter alaplé,
– 2 babérlevél,
– 5 dkg füstölt kolbász,
– 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom,
– 2 szál újhagyma,
– só, bors.

A vöröshagymát megfuttatom egy kevés zsiradékon, ha üveges, hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát, majd a felkockázott burgonyát és felöntöm az alaplével. Beleteszek még 2 babérlevelet, borsozom és addig főzöm, amíg megpuhul a burgonya. Ekkor homogén állagúra pürésítem az egész keveréket, a tejfölt pedig csomómentesre kikeverem egy merőkanálnyi forró levessel, majd hozzáadom a leveshez. Kóstolás után sózom, ha szükséges.

A kolbászt éles késsel hajszálvékony szeletekre vágom, és serpenyőben ropogósra sütöm, a paradicsomot és az újhagymát szeletelem. Ízlés szerint ezekkel a feltétekkel tálalom.

Jó étvágyat!

Írjon véleményt