A Magyar konyha hagyományainak őrzője a Belváros szívében

Miközben sokan igyekeznek újat mutatni a magyar gasztronómia területén, a Nagy Fa-Tál étterem az autentikus, hagyományos ízek mellett teszi le voksát. A belváros szívében, a híres Váci utca közelében található étterem nem csak a turistákat, de a helyieket is magával ragadja egy jó hazai ebéd vagy vacsora ígéretével.     Az étterem koncepciója Komárom megyéből

SIMALIBA Belvárosi Csárda: Vidéki Hangulat a Piarista utcában

Autentikus Magyar Ízek a Belváros Szívében Az Erzsébet híd mellett, a Váci utca egyik keresztucájában, a Piarista utcában június végén csendben nyílt meg a SIMALIBA Belvárosi Csárda. Ez a hely egy kis vidéki hangulatot varázsol Budapest belvárosába hagyományos, sallangmentes magyar ételekkel, libából készült különleges fogásokkal és egy csipetnyi magyar muzsikával. A SIMALIBA tökéletes választás egy

5 vidéki étterem ami egy külön utat is megér

Ha szeretnéd felfedezni Magyarország vidéki gasztronómiai kincseit, akkor itt az ideje, hogy belevágj egy kulináris utazásba. Ebben a cikkben öt vidéki éttermet emelünk ki, amelyek mindegyike egyedi élményt nyújt, és különleges gasztronómiai kalandokkal vár. Fedezd fel velünk a Szarvasi Újváros Bisztró Kortárs Progresszív konyháját, élvezd a La Róna Bisztró új séf által megújult kínálatát Kiskőrösön,

Kóstolj bele a főúri ízekbe

Szeretnéd tudni, mit ettek a keszthelyi Festetics-kastély főúri lakomáin? Bele is kóstolnál az ízekbe? A Festetics Gasztronómiai Éttermi Héten 2024. május 27- június 2 között nyolc étterem vár különleges, korabeli recepteket felhasználó ételekkel.   A Festetics-örökség Ha a keszthelyi Festetics család neve felmerül, akkor a városban található csodaszép, barokk kastély biztosan az eszedbe jut. De

Ázsia Kecskemétre költözött a MyThai étterembe

3 ázsiai konyha találkozása, elsőként Kecskeméten, ahol az autentikus japán, koreai és thai ételek mellett, különleges italokkal is találkozhatunk- ez a Mythai!   Szakmabeli magyar- koreai házaspár a budapesti forgatagot otthagyva, a család közelsége miatt, Kecskeméten nyitotta meg a város első ázsiai éttermét, egy családi házas részen, innen indult minden, 2019-ben. Néhány év elteltével egyértelműen

Lilla Konyhája – Vitális Lilla

  Vitális Lilla vagyok, kiskorom óta a főzés az, ami tényleg mindig boldogságot okoz, legyek bármennyire fáradt, legyen nagyon kevés időm, főzni bármikor és bármennyit. Évek óta foglalkozom tartalomgyártással, szeretném megmutatni az embereknek, hogy kevés de jó alapanyagból is kreatívan lehet főzni.       Imádok étterembe járni, nem kifejezetten a fancy helyekért rajongok, nálam

Egy jó Bharat a belvárosban

Bharat Indian Restaurant- ahol az indiai konyha barátságban él a magyar kultúrával Budapest szívében Budapesten talán annyira nem elterjedt az indiai ételek iránti igény, mint pl. Londonban, de a fővárosunkban is vannak autentikus helyek, ha szeretnénk megfizethető áron, igazi, hamisítatlan, autentikus indiai ételeket enni- ilyen a Bharat is, a Dohány utcában.   A tulajdonosi kör

Mesés menük (nem csak) vegánoknak Kristóf konyhája

Nem vagy vegán? Nem baj, lapozd végig a könyvet, és meglátod: megjön hozzá a kedved! Mert ez egy hús és tejmentes mesemű. Hadd kezdjem egy személyes történettel. Magam, nagy húsimádó lévén, sokáig idegenkedtem a tisztán növényi alapú ételektől. Aztán eljött az az idő, amikor egyre kevésbé vágytam szaftos-csontos nagy húsokra, ipari felvágottakra, túlsózott, ízfokozókkal telenyomott szalámifélékre. Kezdtem

A csizmaország ízei és életérzése egy helyen – egy budaörsi deliüzletben, a Sorriso-ban jártunk

A Sorriso 2022 nyarán nyitott Budaörsön, mellyel a Torti család régóta dédelgetett álma vált valóra. Claudio és Krisztina, a svájci olasz-magyar házaspár sokat utazott, elsősorban Claudio munkája miatt, így a család sokfelé megfordult a világban és jó néhány országban éltek is rövidebb – hosszabb ideig. A gondolat már korábban megfogant, miszerint szívesen nyitnának egy olasz

Bicsár Attila konyhája – Lecsó

Bicsár Attila receptje – Lecsó  videós recept!    Hozzávalók (4 személyre) 10 db tv.paprika 4 db paradicsom 2 nagyobb fej vöröshagyma 4 nagyobb gerezd fokhagyma 4 tk fűszerpaprika 1 kk őrölt kömény 1 szál kolbász 100 g szalonna 1 db hegyes erős paprika ( opcionális ) Só     Elkészítés :  A paprikákat kicsumázzuk, alaposan

Agáta Köménymagos Házi Kenyere

Ez a kenyér recept egy régi családi receptúránk. Én anyukámtól tanultam, ő pedig a nagymamámtól. Rajongunk érte. Ha nem is készítem napi szinten, de hetente legalább egyszer nekiállok! Simán eláll négy napig is. Nylon zacskóba nem szabad beletenni. Viszont egy tiszta konyharuhába tekerve, simán eláll 4 napig is. Pontosabban csak “elállna”. Ugyanis rendszerint két nap

Ilyen borválaszték akár pohárra, csak itt van

Komoly kutatómunka, nyitottság, kísérletezés és kóstolás előzi meg minden alkalommal az új borlap összeállítását a VakVarjú étteremcsaládnál. Viszonylag ritka az a fajta odafigyelés és gondosság, amely a borok kiválasztását övezi, illetve kevesen tudnak olyan szenvedéllyel és szeretettel beszélni a borokról és a vendégekről, mint ők. Nem csak frázis, hogy minden döntésnél a vendég (no meg

Ilyen hangulat és gasztronómia csak itt van

Ha azon tanakodsz, hova vidd a külföldről érkező barátaidat a kötelező gulyásleves-marhapöri kombó után, és többre vágytok, mint egy nyugis borozgatás, akkor van egy jó hírünk…   A koncepciójuk alappillére a Tel Avivi hangulat Budapestre való, repjegy nélküli teleportálása, amiből jelesre vizsgáznak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy renegeteg visszajáró izraeli vendégük van köszönhetően

„Láttatni a láthatatlant”

A budapesti Leo Rooftop Bar-ban megszületett a fine drinking fogalma 2018-as nyitása óta szerintem nem látott napvilágot olyan rooftop bárokat felvonultató toplista, melyben ne szerepeltek volna előkelő helyen, ám a Leo sokkal több, mint egy koktélbár pazar kilátással. A legújabb, csakra kollekciójukban megtalálható 7 italukat féléves műhelymunka előzte meg, a végeredmény pedig jogosan nevezhető a

Szabolcsi Töltött Káposzta – Agáta konyhája

A mi családunk a Szabolcsi Töltött Káposztát készítette mindig is. Nagyon szeretjük. Különösen finom tavasszal, amikor már kapható újkáposzta. Háztartásonként változik, hogy tesznek-e rá tejfölt. Mi azok közé tartozunk, akik rengeteg tejföllel eszik. De bort is szoktunk kortyolgatni hozzá. Testesebb rozéval az igazi. A dél-balatoni Rubin Pince Guerilla Rozéja fantasztikusan illik hozzá!     Hozzávalók

Sikerült! Feltette magát az Újváros Bisztró a gasztrotérképre!

Épp a minap ünnepelte a szarvasi Újváros Bisztró nyitásának első évfordulóját, és ennél szebb elismerést nem is kaphattak volna, ráadásul még a „születésnap” előtt. A Dining Guide top 100 legjobb éttermek listáján az 57. helyezést érték el,és bekerültek a legjobb 25 vidéki étterem közé, ezzel biztosítva, hogy nagyon, nagyon jó úton járnak.   Egy évnyi

A Cukorborsó pizzája hódító útjára indult

Amikor hat évvel ezelőtt Balázs Attila és Rákóczi Feri fejében megszületett a Cukorborsó ötlete, elsőként azt határozták el, hogy legyen egy fatüzelésű pizzakemence, hiszen a környéken még nem volt ilyen, ahogyan igazán jó nápolyi pizza sem. Szerették volna megmutatni a pátyiaknak és a törzsvendégeiknek ezt a csodát, amely azonban már szélesebb körben is elvarázsolta a

A bikavadító koktélok és szaftos húsok mennyországa ismét új arcát mutatja

A tulajdonos, már régi motoros a szakmában, 20 évig dolgozott felszolgálóként, majd az első saját kávézója után hosszú utat megtéve ma övé az egyik legkedveltebb steakparadicsom a városban. A Meat Heaven by Tuning megújult arculattal és teljesen friss csapattal várja, hogy ámulatba ejtsenek!   Aki vérbeli hamburgerrajongónak vallja magát, annak bizonyára ismerősen cseng a Tuning

Rebarbarás – Epres Pite – Agáta Konyhája

A gasztronómiában, a rebarbara a tavasz egyik első hírnöke. Pikánsan fanyar ízével, félelmetesen sokoldalúan lehet kombinálni, számos alapanyaggal a konyhában.   Készíthetünk belőle lekvárt, kompótot, szörpöt, vagy akár mártást, de tehetjük süteményekbe is. Arra viszont ügyelni kell, hogy ugyan savanykás az íze, de azért ne cukrozzuk meg túlságosan, mert pont ellenkező hatást érhetünk el, mint

Ázsia közelebb van mint gondolod – Costes Izakaya

A Costes és a Costes Downtown eddig elsősorban fine dining-ra éhes közönséghez szólt, most azonban egy sokkal lazább étteremmel robbant be az Október 6. utcába. A Costes csoportra jellemző a csúcsminőség, ez a koncepció azonban merőben eltér a tőlük megszokottól. A hiánypótló fúziós bisztróban egyszerre élvezheted a thai, a japán, a vietnámi, a magyar és mediterrán

Harminc éves lesz a Harapó Mókus

Manapság elég ritka, hogy egy étterem megérjen ilyen szép kort, hiszen az élet villámsebesen változik. Épp ezért is tér be az ember jó szívvel olyan helyre, ahol kicsit megáll az idő, és a biztonságos, megszokott otthon nyugalma árad a falakból. A Harapó Mókus egy melegséget sugárzó, kicsit pubos, bisztrós hatású, hamisítatlan családi vendéglő, amely azonban

Egy különleges kézműves burger: a Stelázsi Burger

Felejtsd el az édes, kalácsszerű bucit, a puffancsot, az ehetetlenül magas burgert! A Stelázsiban egy 100%-ig helyben készült, különleges finomsággal ünneplik hamarosan az étterem kilencedik szülinapját.   A napi menüben már nagy sikert aratott Stelázsi Burger egyedisége a házi kenyérlepényben rejlik, melyet a séf maga gyúr és minden alkalommal frissen süt. Több ételhez is kínálják,

Az országban először a Villa Bagatelle-ben kóstolhatod meg ezt a divatos reggelit

Papdi László Londonban járt, ahol inspirációt gyűjtött az új, tavaszi étlaphoz. Mindenképpen szeretett volna valami egyedi, mondhatni signature reggelit megálmodni rá, hiszen ez minden alkalommal nagyon hangsúlyos szerepet kap nála és a Villa Bagatelle életében egyaránt – valami üdítőt, frisset, különlegeset és egészen újdonság számba menő ételt kínálni a vendégeknek. Ezúttal is sikerült, elhozták ugyanis

Ázsiai vadulás a Nagymező utcában – megnyitott a NÁM

Aki egy kicsit is követi a budapesti gasztronómia szcénát, annak aligha kell bemutatni Varga Dánielt. Az ázsiai konyha egyik hazai nagykövete 5 évet élt Thaiföldön, majd megnyitotta a hatalmas sajtó visszahangnak örvendő, és izgalmas tálalásáról híres, budai Aum–ot. Pesti kistestvére, az Aum Natural sajnos a Covid előtt nem sokkal érkezett, majd mindkettő lehúzta a rolót,

Rákóczi Feri, a kísérletező konyhafelelős

– Emlékszel, mikor csöngetett be a gasztronómia az életedbe? – Egészen korán, szerintem már akkor, amikor azt a hülye krumplit kellett pucolni anyámnak nyolcévesen, meg felverni a tojáshabot. (nevet) Mondjuk azt szerettem, mert abból mindig sütemény lett. Nálunk az volt a „divat”, úgy nőttem fel, hogy segítünk a konyhában, de akkor még nem tett rám

Harmonikus egyensúly és ízutazás Szarvasról Ázsiába

A szarvasi Újváros Bisztró egy még komplexebb, de annál ismerősebb tavaszi étlappal rukkolt elő, melyet harmonikus egyensúly mentén épített fel a séfcsapat Várvízi Péter és Piltz Zoltán vezetésével. A precíz megkomponáltság a menü egészén és az egyes ételek szintjén is visszaköszön, illetve frissítő és ujjongva üdvözölt újításként megérkezett a degusztációs menü is. A koncepció gerincét

Mihályi László cukrászmester szakmai vezetésével újult meg az Avalon Ristorante desszertkínálata

A Michelin ajánlást frissen bezsebelt miskolctapolcai autentikus olasz étterem, az Avalon Ristorantefebruártól megújult desszertkínálattal vár. A Mihályi László szakmai vezetésével megalkotott új desszertválaszték nem szimplán kiváló gasztronómiai, hanem intellektuális és emocionális élményt is kíván nyújtani.                                        

Flava Kitchen & More

Könnyen kedvenc helyünkké vált a Flava, ahol az ételek mellett a lokáció is több, mint rendben van. A Szabadság téren, az Október 6. utca sarkán nem nehéz „belebotlani” a belvárosi dzsungel hangulatba, amit az étterem fő koncepciójának tűzött ki. Ha egy társaságban nem tudjátok, hogy melyik konyhát válasszátok, a Flava legyen az első, ami közös

Bécsi Kávéház – 1986

A Bécsi Kávéház 1986 augusztusában, a belváros szívében nyitotta meg kapuit vendégei előtt és a mai napig Győr elsőszámú kávézója. A kávéház az Arany János utca és a Baross Gábor utca találkozásánál „Bécsi Udvarban” várja szeretettel vendégeit. A kávéházhoz egy fagyizó is tartozik, ahol saját készítésű, főzött fagylaltok széles választékával várnak.    A kávéház jelenlegi

Újhullámot hozott Székesfehérvárba a Pady’s Bistro

Két séf és két sommelier egy bisztróban, két testvér a színfalak mögött – nyerő felállásnak tűnik a székesfehérvári családi vállalkozás, hiszen jó néhány szempontból úttörőként vonulnak be a város gasztronómiai életébe. A nehéz idők ellenére nem alkusznak: a magas minőséggel és az eddig szokatlan nyitvatartással nem titkolt szándékuk a szemléletformálás. A legtöbb hely ugyanis délben

Trendi és kozmopolita új étlap a Next Bistróban

A debreceni Next Bistro teljesen új étlappal és koncepcióval plusz egy új séffel kinek kilétét titok őrzi, zárja a 2022-es évet. A feladat összetettebb volt, mint az előző étlapírásnál, de mivel az egész csapat hozzáállása nagyon pozitív, ezért könnyű dolga volt a séfnek, mint mondta. Modern, trendi, kozmopolita, más gondolkodást tükröző étlapot szerettek volna összerakni,

A TikTok legbrutálisabb szakács influencere, Bürgés Tamás

Bürgés Tamás kitalált karaktere (aki egyébként szerintem pont olyan, mintha a Tasmán ördög a Bolondos Dallamokból emberi külsőt kapott volna) a Tiktokon 260 ezer követővel büszkélkedhet. A harsány figura pár perces főzős, pálinkázós videóival szórakoztatja a nézőket, vele beszélgettünk.   Honnan jött az ötlet, hogy TikTok influencer leszel és főzni fogsz? Egy nap átjött hozzánk

Agáta konyhája – Karácsonyi Halkrémleves

Világszerte rengeteg féle halleves készül, de amelyik hozzánk – a halászlé mellett – nagyon közel áll, a Csehországból származó verzió. Fűszerezése kifejezetten diszkrét, így jobban érvényre jut benne a hal karaktere. Annyira megszerettük, hogy az utóbbi években már kizálólag ezt a receptet készítem a családnak a karácsonyi asztalra. Az ünnepi hangulatot fokozandó, idén a Zichy

Egzotikumot csempésztek az újvárosi tányérokra

Teljes mértékben megújult a szarvasi Újváros Bisztró étlapja, az állandó bárfalatokon kívül gyakorlatilag mindent lecseréltek. Főszerepben a gumós zöldségek, a keleties, ázsiai-arab ízvilág és a komfortzónán belüli meglepetés. A személyzet is végigkóstolta, és egyöntetűen arra a véleményre jutottak, hogy ez az eddigi legerősebb menü.   Cékla, zeller, krumpli, földes jegyek jelennek meg az őszi tányérokon,

Beérett és szintet lépett a Leo Bistro téli étlapja

A Leo Bistro alapvető koncepciója a kezdetektől fogva egy közérthető, nemzetközi bisztrókonyha. Az első időszakban sok megpróbáltatáson kellett keresztülküzdenie magát az új csapatnak, hiszen bár régi étteremről van szó, köztudott, hogy teljesen új kezekbe került. A pandémiai is megtépázta a kezdeti lendületet, amit pedig egy hídfelújítás is megfejelt. Annak ellenére azonban, hogy nem tudtak teljes

Kipróbáltuk, és teljesen felzaklattak minket- BlackMail Bistro

Október 10-én nyitott a Palotanegyed legújabb nemzetközi bisztróétterme a Krúdy utcában. A Blackmail Bistro atmoszférája nem mindennapi, hiszen a hely neve („zaklatás”)is sugall egy izgalmas, impulzív légkört. Nem egy dolce vita,meg napfényes életérzés, de az alagsori helyiséghez adta magát egy kissé komorabb koncepció. Mindenképp olyan nevet szerettek volna, aminek van háttértartalma, és nemcsak a magyar

Olasz reggelikkel erősít a Felicita

Jó hír az olaszos lazaság szerelmeseinek: immár reggel 8-tól hódolhatunk a dolce vitának a két hete újranyitott Felicitában, egész héten. Természetesen az első étkezést is az itáliai életérzés jegyében közvetítik, így kezdhetjük a napot egy csodás frittatával, melyet magunk rakhatunk össze, kiválaszthatjuk az „alkatrészeket”. Az eggs benedictek is kaptak egy kis mediterrán felhangot, de szicíliai

Agáta konyhája – Tarkedli, avagy a híres cseh fánk

A múlt század elején, a legtöbb háztartásban megtalálható volt a tarkedli serpenyő. Lényegében úgy néz ki, mint egy palacsintasütő, ám félgömb formájú mélyedésekkel – jellemzően 4-6 darabbal – van ellátva. Elengedhetetlen eszköze a tarkedli készítésnek, de más célra is nagyszerűen használható; pl. tükörtojást is süthetünk benne. Mi nagyon szeretjük ezt az édességet. Van, hogy egy

Parádés rumkóstoló az Újváros Bisztróban

A kalózlegendákat most felejtsük el, de azért maradjunk az egzotikus országoknál! Ezen a novemberi péntek estén a Plantation magyarországi márkamenedzsere, Szalmás Márton vezetésével Barbados-tól Guyana-n át Jamaikáig; Guatemalatól Fidzsin át egészen Ausztráliáig utazunk hat selymes, fűszeres és érzéki signature párlat bűvöletében, melyek között limitált tételek is lesznek.       A 6 féle Plantation signature

Parádés esemény két nagyágyúval

Titkos vacsora gombákból!  Két nagyágyú egy célért: Bicsár Attila, a napokban Michelin ajánlást kapott Sauska 48 étterem executive chefje és Kovács Antal, örökös sommelier bajnok hamarosan exkluzív vacsorát tart, hogy népszerűsítsék az egyik legkiválóbb alapanyagot, a gombát.🍄 Egy páratlan és különleges estére, különleges helyszínen várják az ínyenceket, akik nyitottak a meglepetésekre. Azonban nem érdemes sokáig

Parádés Márton-nap az Újváros Bisztróban

Az Újváros Bisztróban az év bármely szakában hódolhatunk kulináris hedonizmusunknak. Ám libából újborral most érdemes igazán töltekezni, ugyanis Márton-nap alkalmából 5 fogásos libamenüt álmodtunk meg, melyet 2022-es újborokkal is kérhetünk.   Újvárosi libamenü: 🔹Előételek: libamáj terrine 5490 Ft I libaleves 2890 Ft 🔹Főfogások: ludaskása 4990 Ft I konfitált libacomb 5490 Ft 🔹Desszert: lúdlábtorta 2890 Ft

Könnyed kifinomultság káprázatos környezetben

Káprázatos történelmi környezetben hódolhatunk a gasztronómiai élvezeteknek, ha úgy döntünk, hogy a Pesti Vigadóban működő VígVarjúban kóstoljuk meg Molnár Gyula séf mesteri fogásait. A Duna-korzó legpatinásabb ékköve 1865-ben, Feszl Frigyes tervei alapján épült, ahol 1867-ben, a király megkoronázásának tiszteletére rendezett banketten részt vett maga Ferenc József is. Az osztrák császár és magyar király ma bizonyosan

Új évszak, új étlap, új Papdi-ötletek a Villa Bagatelle-ben

Az új étlap összeállítása nem volt egy fáklyás menet, árulta el Papdi László, a Villa Bagatelle executive séfje, aki formabontó ötleteivel teszi még magasabbra a lécet a reggeliző-bisztró komplexumban. Az őszi frissítésnél igyekeztek stabilitásra, mégis újításra törekedni, arra, hogy a régi, jól bevált, szinte mentőövként használt ételek megmaradjanak, egyúttal kreatív és szokatlan fogásokkal kényeztessék a

Igényes és unikális francia elegancia – a debreceni Paris Garden Restaurant

Dr. Kelemen György, mint ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó ügyvéd  több mint 14 évvel ezelőtt álmondta meg a budapesti ihletettségű  Párizsi Udvar komplexum öt épületből álló ingatlan csoportját, amely Debrecen legexponáltabb lokációjában  a Fórum és Pláza bevásárlóközpontok között mostanra megvalósult. Az épületcsoport utolsóként elkészült egységében egy négycsillagos wellness részleggel is rendelkező hotel és ehhez integráltan  egy lenyűgöző,  tematikus, 

Hatalmas ambíciók és gondolatolvasás – Piltz Zoltán séf

Piltz Zoltán, a szarvasi Újváros Bisztró séfje elképesztő tervekkel költözött a békés megyei városba: Várvizi Péterrel karöltve szeretnék a legjobb vidéki éttermet létrehozni. És nagyszerű úton haladnak ehhez.   Nyelvvizsga helyett séfképzés Zoltán szociálpedagógusnak tanult, de a diplomájához nyelvvizsgára volt szükség, így Angliába ment, hogy csiszolja a nyelvtudását. Szerencsére nem csak azt sikerült magas szintre

Letisztult bisztróételek, jóízűen, jó szívvel – a Gianpiero’s Étterem

A Balaton nem csak nyáron vonzó, az év bármely részében találunk látnivalót. Ha pedig egy jó éttermet keresünk, nem kell a lehúzott redőnyök forgatagában tévelyegnünk, irány Balatonboglár, és az egész évben nyitva tartó Gianpiero’s Étterem.   A boglári étterem története 15 évvel ezelőtt kezdődött, eredetileg koktélbárnak indult, egy kis konyhával, sokak meglepetésére már a kezdetektől

Klasszikusok mindenkinek, új köntösben a Párisi Udvar éttermében

Az ötcsillagos  hotel éttermének újdonságairól Lutz Lajos executive chef mesélt nekünk. A megújult Á la carte étlapon nem csak az ételek változtak meg, hanem az egész koncepció átalakult. Az elsődleges cél, hogy minél több helyi vendégnek is érdekessé váljon  a Párisi Udvar Hotel Budapest éttermének, a Párisi Passage-nak a kínálata, ezért nagyobb hangsúlyt fektettek a

Ilyen itthon nincs, és mégis van – a szarvasi Újváros Bisztró

Mi a titka annak, hogy egy békés megyei kisvárosban egy világszínvonalú luxusétterem csillanjon fel? Először is vegyünk egy világlátott, de lokálpatrióta, nemzetközi üzletemberként tevékenykedő testvérpárt, akik utazásaik során beleszerettek a gasztronómiába.   Engedjük szabadjára merész álmaikat, és építsünk a Hármas-Körös holtágának partján, a védett mocsárciprusok által övezett festői szépségű telken egy impozáns high-techépületet. Kutassuk fel

Megér egy utazást a Next Bistro Debrecen!

Debrecenbe kéne menni, szól a nóta, de hogy miért? A Next Bistróért! Azért, mert Magyarország második legnépesebb települése, ahová nemzetközi repterének köszönhetően akár repülővel is érkezhetünk, bővelkedik látnivalókban. A cívis várost átitatja a történelem, a kultúra: megnézhetjük a Déri Múzeum leghíresebb kiállítását, a Munkácsy-trilógiát. Igazán lélegzetelállító élmény, még a képzőművészetek iránt kevésbé fogékony látogatóknak is. De

Avasi Kvaterka – Film & chill

A mai Avasi Kvaterkán nem a nyarat siratjuk, hanem a szüreti időszakot üdvözöljük. Helló, szőlő, must, borok, pulcsik, sálak, összebújás, langyos délutánok, filmek! Ünnepeljük együtt a szüreti mulatságok kezdetét!   Szeptember 10-én az Avasi Kvaterka a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál jegyében telik, így a pincesorokon bárki összefuthat a filmfesztivál résztvevőivel is.   A Demjén pince is

A borospohárban: Camembert – Kovács Anti sommelier

Marie Harel 1791-ben készítette el az eredeti Camembert sajtot nyerstejből, Normandiában. Ma már azonban a termelők csak nagyon kis százaléka használ nyerstejet Camembert készítéshez. Az eljárás természetesen minden tekintetben maradt a tradicionális verzió, de a tej – legalábbis ebben az összefüggésben – már nem ugyanaz. Azok a termelők, akik Marie Harel módszerével készítik a sajtot,

Ízes, házias vonal egy, vagy kettő csavarral – Stelázsi

Racsek Iván nevéhez nem csak a hagyományos, abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú Harapó Mókus fűződik. Hasonló vonalat képvisel a Stelázsi is, melyet a budai családi vendéglő mellé, portfólió bővítés céljából nyitottak meg 2014 márciusában, és sikere azóta is szárnyal.   A koncepció továbbra is az volt, hogy maradjanak meg a hagyományos házias ízek, egy

Agáta konyhája – Szilvás pite ropogós cukormorzsával

Meglepően egyszerű elkészíteni és félelmetesen finom! Mi rendszerint reggelire, vagy tízóraiként szoktuk fogyasztani. Az igazán jó hír pedig az, hogy ízlésünknek, vagy éppen a szezonnak megfelelően, a szilva rengeteg gyümölccsel helyettesíthető. Tehát nyugodtan használhatunk helyette sárgabarackot, nektarint, körtét, meggyet, áfonyát, ribizlit, vagy amit szeretünk, illetve eszünkbe jut. Sokan frissen szeretik a legjobban, s vannak, akik

Vacsora váratlan fordulatokkal

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar két évvel ezelőtti nyitása óta többször változtatott már gasztrokoncepcióján. Fine dining stílusban készülő ételeiket a tálalás és a szerviz szempontjából is emeltebb módon prezentálják, nyár közepe óta kizárólag vacsoraidőben. A séf, Barna Ádám szerint most érett össze igazán a gondolat és a tartalom, mit tud igazán nyújtani a hely

Világhírű legendák a Porkyban

Az első szülinapját ünneplő prémium street food étterem mindkét egységében mostantól minden hónapban olyan világszerte ismert és rajongásig imádott szendvicseket készítenek az ínyenceknek, amelyekért érdemes lesz megrohamozni Kistarcsát, no meg a budapesti Dob utcát.   Múlt hónapban az 1930 óta töretlenül hódító PhillyCheesesteak szendvicset próbálhattuk ki, júliusban a Séf című filmből ismert Cubanot, amelyért kígyóztak

Agáta konyhája – Kukoricás csirkeleves

Ez egy nagyon finom, kellően tartalmas, házias krémleves, ami akár egytálételnek is simán beillik. Nálunk az egész család imádja. Rendszeresen készítek itthon húslevest, s bizony nem ritkán fordul elő, hogy másnap már kevésbé kívánjuk. Leginkább ilyenkor készítem el ezt a fogást. Elsősorban nyári ételként tekintünk rá, de nyugodtan mondhatom, hogy a téli hideg időszakban sem

Új brunchozó a budaörsi gasztronómia térképén: megnyitott a Csiri

Adott egy baráti társaság, amelynek tagjait egyebek mellett a gasztronómia iránti szeretet is összeköti. S adott egy város, ahol reggeliző-brunchozó még kevés fellelhető. Mi következik ebből? Egy hiánypótló szándékkal megnyitott hely, a Csiri, Budaörs egyik kellemes hangulatú szegletében, a Présház utcában.   A helynek otthont adó épület korábban présházként funkcionált, innen az utca és a

Csőben sült paradicsomos lazac – Agáta konyhája

Egy végtelenül egyszerűen elkészíthető “Eintopf” (egytálétel), amihez még csak alapszintű szakácstudományra sincs szükség. Ráadásul a maga egyszerűségében is egy nagyszerű fogás. Hihetetlenül finom és egészséges. Főleg a nyári kánikulában szoktam készíteni, amikor nincs kedvem órákat tölteni a konyhában. De – tapasztalatból mondom – télen is jólesik. Nálunk az egész család imádja, túlzás nélkül mondhatom, hogy

Végre 6. Debrecziner Gourmet Fesztivál

Nagyerdőbe költözik a magyar gasztro–világ legjava július első hétvégéjén. A fesztivál ezúttal is a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) iránymutatásával jött létre. A SVÉT szervezete fogja össze a magyarországi nívós vidéki gasztronómiát, éttermeket és bisztrókat, továbbá a stílusos vidéki szállodákat, vendégházakat, de cukrászatok, kisüzemi sörfőzdék és pékségek is a szervezet részei, hogy teljes legyen a

Csúcson a Woman Spirit

Az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a World Liqueur Awards 2022-n „A legjobb magyar gyümölcsalapú ital” díjat, valamint a Design kategória ezüstérmét nyerte el a prémium minőségű, gyógynövényes meggylikőr, a Woman Spirit.   „Kevés likőrverseny létezik a világon. Ezért amikor hallottam az angliai megmérettetésről, úgy gondoltam, mi lenne, ha neveznénk a Woman Spirittel. Nagyon örültünk az eredménynek.

Mindent a füstre, avagy bbq úttörők a József körúton

Ha azt hitted, hogy a barbecue csak a húsevők kiváltsága, akkor a Petrol Beer & Barbeque most majd megmutatja, mekkorát tévedtél! Szokatlan alapanyagok, úttörő eljárások, vegetáriánus fogások és töméntelen íz, füsttel bolondítva.   Az egész egy barbecue tanfolyammal kezdődött és hatalmas szerelem lett… A tulajdonos szabadidejében, baráti összejöveteleken kezdte hasznosítani tudását, majd nagyobb rendezvényeken is mutatta

Kovászos kenyér, pacsni és egyenlőség a Bake My Dayben

Ezúttal egy nem mindennapi pékséget mutatunk be. A Bake My Dayben nemcsak a gondos odafigyeléssel készített kovászos kenyerek és minőségi, egészséges pékáruk miatt érdemes itt elfogyasztani a reggelinket. Hanem azért is, mert a társadalmi felelősségvállalás és értékteremtés képezi működésük alapját: az itt dolgozók megváltozott munkaképességű emberek.   Szabó Péter egy korábbi munkahelyén találkozott a megváltozott

Pizzaszerelem izzik a pátyi kemencében – Balázs Attila, a Cukorborsó társtulajdonosa

Balázs Attila lassan, de annál mélyebben szeretett bele a pizzakészítésbe. Végül olyan komolyra fordult ez a kapcsolat, hogy pizzakemencét építtetett és saját tésztareceptet fejlesztett ki, ezáltal egy falat olasz életérzést kínálva a pátyiaknak. Ismerjétek meg a Cukorborsó pizza séfjét.     Vissza tudsz emlékezni, mikor érezted először azt, hogy a gasztronómiával akarsz foglalkozni? Eredetileg idegenvezetést

Végre újra Gourmet Fesztivál

Túl azon, hogy végigkóstolhatjuk Magyarországot, ráadásul mindenből a legjobbat, az OTP Bank Gourmet fesztiválon a gasztronómia ismert alakjaitól is elleshetünk titkokat a Gourmet Akadémián, ahol a gyereknapon az apróságok is összekenhetik a kötényeiket. Mindezt május 27-29-ig, a Millenárison.   A tanulni és szórakozni vágyó gasztrokalandorokat a Gourmet Akadémia várja a hétvégén. Képezhetjük magunkat Steiner Kristóf

A borospohárban: Wiener Schnitzel – Kovács Antal sommelier sorozata

A Wiener Schnitzel (magyarul; bécsiszelet) legalább annyira emblematikus Ausztria számára, mint a bécsi barokk paloták, vagy klasszikus zeneszerzőik. A zsemlemorzsában, bő zsiradékban kisütött borjúszelet – s a hozzá kínált édes-savanykás íz tengelyű krumplisaláta -, az ország ikonikus ételévé vált. Olyannyira, hogy Ausztriában szeptember 9. a Wiener Schnitzel Napja, amit országszerte ünnepelnek. De tényleg osztrák találmány

5 Dudás lakásétterem

Hurkagolyók szegfűszeggel: meghökkent, és végül elkápráztat a gyöngyösi 5Dudás Lakásétterem   Mi jut eszünkbe a fine diningról? Extravagáns ételek minőségi összetevőkből, na meg az elfogyasztásukhoz társuló hangulat: csokornyakkendős pincérek, élére vasalt abrosz, kimért kiszolgálás. Pedig ma már ugyanezt a színvonalat megkaphatjuk bensőséges légkörben is. Akár épp a gyöngyösi 5Dudás lakásétterem falai közt, ahol a profi

5 tuti étterem a várban ami megér egy utazást!

A várba ellátogatni mindig érdemes, de ilyenkor tavasszal szerintünk a legszebb arcát mutatja. Amikor tehetitek ugorjatok fel és csodáljátok meg a panorámát és a történelmi csodákat!          Pierrot   A Pierrot egy lezseren elegáns, kifinomult, de barátságos, sokoldalú és nyitottságot sugalló magyaros étterem, 13. századi várfalak között, romantikus környezetben, ahol a legjobb

Vegán borvacsora a Garzon Caféban

Egyedülálló Vegán borvacsora a Garzonban   Időpont : 2022.05.05. 18:30 kapunyitási pánik  / 19:00 pedig Vacsora, éljen a ramazuri Helyszín: Garzon Café 1075 Budapest, Wesselényi u. 24.     Budapesten üttőrőként rendezi meg  a Garzon Cafe az első, teljesen Vegán borvacsorát!  Kiváncsi vagy egy nem mindennapi eseményre? Eddig még nem kóstoltál vegán ételeket, és nem

Időtálló, kozmopolita mozaik a small plate jegyében: a Fleischer Restobar

Egy igazán izgalmas ingatlan-puzzle eredménye a Fleischer Restobar, mely hangulatában is keresztezi a bisztrót, a bárt és a fine diningot. Bebizonyítják, hogy nem kell kétfélével degeszre enni magunkat ahhoz, hogy emlékezeteset és jótegyünk, ezért választották a small plate stílust.   Kereszty Gábor nem ma kezdte. Közel negyed évszázadaálmodta meg a Nagymező utca sarkán a Két

Kacsamáj zsírjában – Bicsár Attila séf rovata

Így lesz tökéletes a kacsamájad!  Nehézségi fok: 3/5 Elkészítési idő: 25 perc     Hozzávalók: •1 db hízott kacsamáj ( kb.500 gr ) •500 g kacsazsír •1 fej vöröshagyma •2 gerezd fokhagyma •3-4 szál friss kakukkfű •Só, frissen őrölt bors •Kenyér a pirítóshoz     Előkészítés: – Meghámozzuk a hagymákat. A zsírt felolvasztjuk.    

Élettér, mikroszórakozóhely és fenntartható konyha: a Központ

A Központ februárban lesz kilenc éves, tehát aránylag régi és stabil helynek tekinthető, főleg, hogy körülötte gyakran cserélődnek a helyek. A tulajdonosokat mély barátság köti össze, gyerekkoruk óta ismerik egymást, ami egyébként a hely hangulatán is érződik. Olyan, mint a megboldogult egyetemi klubok: napközben munka, tanulás, csipegetés, este buli, koncert, filmklub, a baráti társaság összeverődésének

N28 Wine and Kitchen

Köszöntsük az őszt Budapest legújabb boréttermében! Back In Town hétvége az N28 Wine and Kitchen-ben A jó borok rajongóinak természetesen nem csak az őszi, szüreti időszakra korlátozódik az éltető nedűk élvezete, szívesen kortyolgatnak különleges bortételeket bármikor. Így bizonyára sokan fedezték fel így nyár végén, visszatérve a városba Budapest legújabb boréttermét, a Pesti Broadway szomszédságában nemrég nyílt

Pizza és hambi helyett vegán szuperkajával vár a Kálvin téri Ropogó

Ma már nem kell minden gyorsétkezdében felesleges kalóriákkal tömni magunkat: a belvárosiak is egyre jobban értékelik, ha a pizza és a hamburger helyett igazi superfood kerül a tányérjukra. Erre ad lehetőséget a Múzeum körúti Ropogó, ahol válogatott vegán finomságokkal találkozhatunk. Weltner András tulajdonossal beszélgettünk.   Hogyan kezdtetek el vendéglátással foglalkozni? Én Veszprémről érkeztem, és lépésről

Egy mesébe illő helyszín-Grimm Ház

Habár a nevét nem a német testvérek után kapta, a Grimm-Házban bárki kiszakadhat egy időre a valóságból. A változatos, igényes étlapon klasszikusok szerepelnek, míg hétvégente a séf ajánlatában a legkülönfélébb konyhákkal találkozhatunk. Emellett rendszeresek a színvonalas borvacsorák, amelyek még a környékbeli településekről is idevonzzák a vendégeket.   Honnan a névválasztás? A törökbálinti Grimm családtól jön.

A ZAX csoki vagány, merész és stílusos

A ZAX csoki vagány, merész és stílusos. Hobbiként, egy otthoni konyhában kezdődött a történetük, majd a szerelemprojektből később hivatás lett.  A társtulajdonossal, Varga Ferivel beszélgettünk. Varga Feri: A sztori kezdete az egy véletlen volt: Zsuzsi, a feleségem kapott a lányomtól egy csokoládé workshop ajándékot, ahova elment, megcsinálta, majd duplázta egy másik kurzussal. Innen indult az

Milyen uzsonnát csomagoljunk a gyerekeknek nyáron?

Legyen szó napköziről, kirándulásról vagy táborozásról, a gyerekek uzsonnájának megszervezése a nyári napokon még nehezebb kérdés, mint az iskolaidőszak alatt. Mit érdemes csomagolni, ami nem romlik meg azonnal a kánikulában, ráadásul még a legkisebbek is szívesen megeszik? A Rama szakértői segítenek, hogy mit tegyünk az uzsonnásdobozba a legmelegebb napokon.   Számít az alapanyag A nyári

Grillez zölden! Zöldségek, amivel feldobhatod a grillpartid!

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal. Például, ha igazán fenséges étkezésre vágyunk, egy kis baconnel, sajttal, tenger gyümölcseivel isgazdagíthatjuk a grillmenüt. Már mutatjuk is, milyen

“Ide simán be lehet jönni és kézzel enni a csirkecombot”

Két külön világ, mégis szorosan összekapcsolódik a Lánchídra néző Leo Rooftop, és a földszinten nemrég megnyitott Leo Bistro. A budapesti élet Hotel Clark épületében található két ékköve fent kozmopolita hangulattal, lent modern, de nem túlgondolt fogásokkal várja a vendégeket. Az executive séffel, Varga Rolanddal és Tőke Ildikó marketingvezetővel beszélgettünk.   Mi mindenben változott a Leo

Kezdődik a grillszezon

Kívül roppanós, belül húsos és krémes isteni finom. Mi az? A berner virsli! A jó idő beköszöntével egyre nagyobb kedvünk van ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe és grillezzünk. Szerencsére a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozót is tudunk tartani a kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé. Ha pedig grillezés, akkor

Hogyan süssünk jól? 5 jótanács grillezéshez

Ahogy megérkezett a tavaszi jó idő, egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk. Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek (most ugye csak szűk körű) grillpartikat rendezni, összegyűjtöttünk 5 tippet, amire érdemes odafigyelni. Sőt, tanácsaink arra is kiterjednek,

Tavaszi feltöltődés: milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani tavasszal?

A tavaszi feltöltődés alapvető fontosságú kell, hogy legyen mindenki életében. Télen a szervezet kiürül a tápanyagokból, így szükség van pótlásra, egyfajta tavaszi megújulásként. Ezt pedig legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha olyan gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, amelyek rostban, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok.   A telet általában naranccsal, almával, paradicsommal, sárgarépával és uborkával vészeljük át, azonban

Húsvéti ínyenc ételkosarak – akár házhoz is szállítva!

ZSIDAI HOME A Zsidai Home ételek 90-95%-os készültségi fokon érkeznek meg az otthonokba, vákuum csomagolva, a befejezés és a tálalás marad csak az otthoni feladat, ami mindössze 5-10 percet igényel és amihez részletes video és írásos utasítást is küldenek. A Zsidai Home-mal mindig stílusos, friss és forró étel kerül az asztalra, tányérra tálalva pont úgy, mint

Love Meat Tuning

Tuning után a Liszt Ferenc téri Beef Heaven étterem, és most itt az újabb LOVE MEAT TUNING étterem, ahol érdemes kipróbálni a smokerben készült húsokat és a páratlan Picanha steaket is. Magas színvonal, kiváló minőségű húsok, különleges tematikus vacsora estek, érdekes meghívott vendégekkel színesítve. Páratlan gasztro hely, ahol fel ”TUNING”olhatod magad te is! Serényi Zsolt inspirálta az

Kéhli Vendéglő, maga a történelem

Aki ismerős Budán, és csak meghallja a Kéhli nevet, egyből tudja, miről is van szó. A vendéglő, amióta világ a világ, létezik, valamilyen formában. Először 1885-ben nyitotta meg kapuit, mint borkimérő kiskocsma, ahol hideg ételeket is kínáltak, és már akkor a vendégszeretetéről vált híressé a hely. Kéhli Mama neve fogalommá vált egy szempillantás alatt. Hamarosan

Fióka Étterem és Borbár, avagy gondoskodás a fészekben

A Városmajorban sétálva egyszer csak megpillantja az ember a magával ragadó, régi posta épületet, ahol hívogató táblák jelzik, hogy be kell térni a Fióka Étterem és Borbárba. Először gondolkodhatunk azon, vajon miért is Fióka, hiszen mégsem egy szokványos étterem név?! Talán, mert az éhező madárkákat szolgálják ki? Vagy mert a tulajdonosok szeretik a madarakat? Ahogy belépünk,

37 éve velünk van Pierrot

A Pierrot, egy apró, de annál személyesebb égkő hazánk gasztronómia történelmében.  1982-ben nyitotta meg kapuit Magyarország első privát kávéházaként az akkor teljesen elfeledett Budai Várban. A tulajdonos és alapító Zsidai Ilona döntésén, miszerint a Fortuna utcában nyit étteremet sokan csodálkoztak és sokan kételkedtek ennek sikerében. A történelem őt igazolta: az idén 37 éves étteremben a

Hogy került a Medve a Bálnába?

Az ország egyik legnépszerűbb sajtmárkája egy pompás panorámájú, népszerű fővárosi étteremmel közösen tart tematikus heteket. Az április közepéig tartó akcióban a Bálna Terasz & Bisztró különleges menüjét a Medve „Gyorsan, finomat, egyszerűen”hitvallásának megfelelően alakították ki, olyan különleges fogásokkal, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini.   Magyarország közkedvelt

Gasztro kalandorok és konyhatündérek figyelem!

Ha már főzhetünk otthon sört, süthetünk saját kenyeret, akkor miért ne pörkölhetnénk mi magunk kávénkat? De ehhez először ismerjük meg, hogy mi is az a kávé. A kávé a kávécserje terméséből készített ital. Az apró kávécseresznye sok folyamaton és lépésen megy keresztül, míg kávé nem lesz belőle. A kávécserje termése vékony, piros héjú és 1,5

Portum – Fine dining bistro

Talán új kategória, talán nem, minden esetre Budapest gasztronómiai térképe kibővült. Egy olyan hely nyitotta meg kapuit a Corvin-negyedben, majdnem szemben a Bud Spencer szoborral, mely az ő életfilozófiájához passzol: Eszem, tehát vagyok. A Corvin sétány övezte lokáció mondhatni egy újraalkotott városrész, ahol az irodaházak és lakónegyedek gombamód szaporodnak. Ez az alapvetés igaz a gasztronómiára

Inspirációk tízóraira

A nyári káosz után kiszámítható napok jönnek. A becsengetés jó lehetőség, hogy végre rendszert vigyünk gyermekünk étkezési szokásaiba is, gyengéden terelve őt az egészséges ételek és a jó táplálkozási szokások felé. A Gallicoop szakértői összegyűjtöttek néhány ötletet, hogy lehet a nagy fagyizások és strandkoszt után rendbe szedni a csemeték étkezését! Mutassunk példát! Ahogy a nevelésben

Hogyan idd a whiskyd? 5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért. Tisztán: Az egyszerű elegancia hívei

3+1 tévhit a reggeliről

Ha kihagyom a reggelit, lefogyok; elég, ha bekapok pár falat péksütit a metróban; az italok nem számítanak a napi kalória-bevitelbe… Sorolhatnánk a reggelizés körüli tévhiteket, amik oda vezetnek, hogy tízből három magyar teljesen kihagyja az egyik legfontosabb főétkezést. Pedig nem is gondoljuk, hogy mekkora szerepe van a helytelen vagy kihagyott reggelizésnek például az elhízásban. Az

Gossip a Görög kávéház

Görögországról mindenkinek a nyár, a meleg, és a tengerpart jut eszébe. Ha a kávét is hozzáképzeljük,valószínűsíthető, hogy a tengerpartokon közismert, jó kis jeges kávé képe párosul hozzá. Ezen a helyen a tengerpart kivételével mindent megkapunk, ami hozza ezt az érzést. Az enteriőrt nagyon eltalálták, ezért vigyázni kell, mert könnyen hozzá lehet szokni. A színek,a bútorok

Budapest Burger Company! Új street food étel a láthatáron

Beer & Burger néven ugrottak neki a vendéglátásnak, és a Wesselényi utca jól ismert street food bisztrójaként szereztek hírnevet. Ez nem is véletlen, hiszen a külföldi tapasztalatok alappillérén a város egyik legjobb burgerezőjévé nőtték ki magukat. Utánozhatatlan USA feeling, laza sörhangulat és minőség jellemzi őket. Ami kiemelkedő és talán a sikerük titka is egyben, az

Kerámia tál, a foodstylist legjobb barátja – Válogatás a legizgalmasabb Insta-oldalakból

Ahhoz, hogy egy étel a fotókon is igazán izgalmas, és szép legyen, a fotós, séf/cukrász, szerkesztő és a foodstylist összehangolt működése kell. Persze egyre többen vannak a multifunkciós gasztro bloggerek, akik mindezt tudják egy személyben. A jól megkomponált ételt pedig nagyon nem mindegy, hogy miben tálaljuk. Mutatjuk, hogy a legmenőbb foodstylistok, milyen terítékekkel dolgoznak. Nicole-Rhea

Így készül a japán soba tészta – videó

Japánban, a hajdinalisztből készült soba tészta az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyag. Nemcsak, mert olcsó, de kifejezetten egészséges is, hiszen majdnem az összes B-vitamint tartalmazza. Használják levesek, mártogatósok kísérőjeként is ezt a spagettihez hasonló vékony tésztát. Ryoya Takashima most megmutatja, hogyan készíthetjük el akár otthon is.  

BBQ a Balatonon

A Balatonnak ősszel és télen is szezonja van, ez tény. Keszthelyen október végén füstben puhulnak a húsok, nyílnak a borok és összegyűlnek a balatoni borkedvelők egy 3 napos lakomára.   Hagyományteremtő céllal gasztropikniket rendeznek az ősz derekán a Keszthely Yachtkikötőben, melyen neves és jellemzően regionális alapanyagokra építő éttermek mutatják meg, mit is gondolnak a BBQ-ról.

Kemencés helyek – A tégla és a fa csodája

Ma már úri huncutságnak tűnhet a kemence, pedig jelentős szerepet tölt be a magyar gasztronómia történetben. Kemence szinte minden háznál állt, a kérdés csak az volt, hetente hányszor gyújtották be. A legtöbb helyen csak egyszer, ha a kenyeret sütötték. Amikor a vekni már félig megsült, és fordításra várt, az asszony kiszakajtott belőle pár marékkal, szétlapította

Peri-peri, a csípős mennyország

A Nando’s étteremláncot Dél-Afrikában alapították, de ma már a világ 30 országában megtalálható – és nem kis népszerűségnek örvend. Megfordulnak itt minden generáció, társadalmi osztály és etnikum tagjai, és jó pár híresség is, köztük Jay-Z, Oprah Winfrey és David Beckham, is odáig van érte. Beyoncé egyszer közel 500 ezer forintnak megfelelő összeget költött el egy

Tűz, jöjj velem! – A séf, aki a nyílt láng mestere

A nyílt tűzön való sütés a legősibb ételkészítési technika, amit egyre több neves séf fedez fel, és igyekszik újragondolni a saját ízlése szerint. Az egyikük a svéd gasztronómia nagy újítója, Niklas Ekstedt. A paleontológusok szerint a homo erectus használta először a tüzet főzéshez. Ez lehetővé tette a kemény húsok és zöldségek elfogyasztását is, valamint ez

Utazás az európai kondér körül 1.rész – A pozsonyi kötelezők

Vettünk négy európai várost, ahová könnyedén eljuthat a magyar utazó vonattal, repülővel, kocsival. Keletre és Nyugatra egyaránt, ahogy egy átlagos közvélemény-kutatásból is kijönne. És vettünk egy teljesen hétköznapi utazót, aki talán 1-2 vendéglőt betervez, de emellett kíváncsi a piacra, egy jó pékségre, egy hangulatos kávéházra vagy egy kiváló sörre. Szeret olcsóbban is találni jó minőséget,

Az indiai nagyi, aki 105 évesen indította főzőcsatornáját – videó

Főzés közben szinte alig szólal meg, konyhája sincs, a szabadban főz, mégis csodálatos nézni. Van olyan videója, amelyet már 3,5 millióan néztek meg. Mastanamma most 106 éves, a sorozatát pedig dédunokája indította egy éve. A dél-indiai Andhra Pradesh-ben él, és a mai napig főz, hagyományos indiai ételeket készít. 100 éve a tűzhely mellett Korábban szakácsként

Az olasz csizma déli részén még javában tart a nyár – Útinapló Budai Zsanival

Olaszország és a jó étel viszonyát ecsetelni teljesen felesleges, hiszen tíz emberből öten biztosan ezt neveznék meg kedvenc konyhájukként. Nem véletlen, az első gondolata az olasz konyha kapcsán mindenkinek a nap érlelte paradicsom, a friss tészta és az itthon szinte utánozhatatlan pizza. Általánosságban beszélni róla azonban közel akkora kihívás lenne, mint az európai gasztronómiáról következtetéseket

Mi kerül a kenyerünkbe? Lisztek és kovászok

Kenyér alapvetően háromféle módon készülhet: közvetlenül, amikor az összes hozzávalót egyszerre összegyúrják. A kenyér íze alig lesz savanykás, eltarthatósága ennek a legrövidebb. Előtésztával, azaz félig közvetlen módszerrel. Az előző kenyér készítéséből származó tésztamaradványokat nevezzük előtésztának. A végtermék íze savanykás lesz, eltarthatósága pedig hosszabb. És készülhet közvetett módszerrel, amikor is  sűrű vagy híg kovászt használnak. Ekkor

3+1 tipp, hogy utazáskor is jó kávét igyál

Az utazás, legyen az itthon vagy külföldön, mindig nagy kaland, tele meglepetésekkel, ám van, amit nem érdemes a véletlenre bízni. Ez pedig a kávézás. Néhány egyszerű eszköz beszerzésével és főbb szabály betartásával, mindig nagyszerű kávét készíthetünk, bármerre is járunk a világban. Nezvál Mátét, a 42 Coffee kávépörkölő tulajdonosát kérdeztük az utazós kávéfőzésről. French press Franciás

Ízek határok nélkül – palesztin menekültkonyha

A tradicionális ízek jelentik az otthont a palesztinok számára. Két különböző menekülttáborban, bár úgy 80 km, kerítések, falak és határátkelőhelyek választják el őket egymástól, több hasonló kulináris projekt is zajlik, annak érdekében, hogy az egész világ megismerhesse a palesztin konyha igazi ízeit. A nők birodalma Ha a valódi palesztin gasztronómia érdekel minket, nincs könnyű dolgunk.

A lecsó három neve – Válogatás a legizgalmasabb INSTA-oldalakból

Bátran állíthatjuk, hogy a paprika-paradicsom kombinációján alapul étel, a lecsó, szinte minden nemzet konyhájában ismert. Ha megvan a napérlelte paradicsom és az illatos paprika, innentől kezdve csak a képzelet, vagy a helyben felelhető egyéb alapanyagok tárháza szabhat határt. Nézzük meg hát, hogyan készítik a világ különböző pontjain, a nálunk is oly népszerű nyári fogást.  

6 főzős trükk, amivel az egész család jól fog szórakozni – videó

Ki mondta, hogy a főzés komoly dolog? Lehet, hogy a Michelin-csillagos éttermek konyhája úgy működik, mint egy igazi hadsereg, de otthon nyugodtan engedjük el magunkat. Itt most nincsenek kőbe vésett konyhatechnikai szabályok, a vitamin- és tápértékek sem számítanak, egy fontos csak, hogy főzés, és persze evés, közben is jól szórakozzunk. Színes tészták, tojás szívecskék és

Együtt enni jó! – Videó, ami után percekig mosolyogni fogsz

A közösségi étkezésről valaha készült legcukibb videó, aminek a végén csak mosolyogni tudunk. Egyrészt, mert annyira kedves, elfogadó és szeretetteljes a videó, hogy az ember szívét jól megmelengeti, másodszorra pedig akkor mosolyodunk el, mikor gondolatban megpróbáljuk a saját lépcsőházunkra adaptálni a látottakat. Ha úgy érezzük, hogy szinte lehetetlen valami hasonlót kivitelezni a való életben, hát

Na ki a tésztakirály? 5 hely Budapesten, ahol tudják mit jelent az “al dente”

Olaszországi nyaralások alkalmával az egyik legelső szó, amit tutira mindenki elsajátít, az a pasta. Ez pedig nem más, mint az al dentére főtt tészta, amit legtöbbször első fogásként szolgálnak fel, különféle szószokkal, sugókkal, raguval és egyéb finomságokkal. Az olasz kulináris szabályzatban pedig minden szósznak megvan a tésztaformája, amivel illik tálalni. Van 5 hely Budapesten, ahol

Kezed alatt bogrács – Éjszaka a konyhában

Már évek óta adódnak oly alkalmak, amikor nem egyszerűen egy baráti társaságnak kell tartalmas vacsorával szolgálni, hanem komoly létszámú vendéghadnak. Mikor a töltött káposzta cuvée-t követtem el karácsony előtt, az húszemberes mennyiség volt. Az szinte semmi volt ahhoz képest, hogy harmadik éve főzhetek rézbográcsban több mint száz embernek, ami igazi csellendzs. Ha június, akkor Tilos

Éjszaka a konyhában – Vallomások lecsóra

  Nagyon sokáig nem szerettem a lecsót. Az a paradicsomos lében úszó paprika-hagyma-keverék, amit ezen a néven kaptam, vagy köszönt vissza más ételekből, egyszerűen taszító volt. Ilyen viszonyban voltam a paradicsomos káposztával vagy a karalábé főzelékkel is. Aztán persze kiderült, hogy mindent lehet akár jól is csinálni, még a legegyszerűbb krumplifőzeléket is vonzóvá lehet varázsolni.

Egy csomó jó hírünk van a normális fogyásról – Hogyan egyél okosan?

Az általános közhiedelem szerint, napi többszöri mérlegre állás, tükör előtti elégedetlen forgolódás, kalóriaszámlálás és éhezés jár a fogyókúrával. Pedig nem biztos, hogy a fogyáshoz vezető út kínszenvedéssel van kikövezve. Enni, enni, fogyni „Nehezen lehet elhinni, de valójában a fogyáshoz enni kell. Sok esetben az baj, hogy a fogyókúrába kezdők nagyon gyorsan, szélsőségesen váltanak. Eddig egy

Paleo, vega, vegán – divatdiéták vagy tudatos trendek?

Vegán, vegetáriánus, paleo-diéta. Csak néhány a manapság divatos táplálkozási és életmód mozgalmak közül. Képviselőik egy része igazi mozgalmár: lélekre ható érvekkel, vágóhíd-fotókkal és láthatóan beteg emberekről készült fényképek küldésével növelik meggyőző erejüket és bizonyítják, hogy náluk melyik, az egyetlen üdvözítő megoldás. De tényleg előkerült az egészséges étkezés kulcsa ? Vegának lenni jó „A táplálkozási ajánlások

Miért jó a pultnál enni?

Régen a bár egy dologról szólt: az italozásról. Japánban és Spanyolországban ugyan már évtizedek óta nagy szerepe van a pultnál történő étkeztetésnek, Amerika csak 1-2 éve kezdett el ebbe az irányba nézelődni és ettől maga David Chang, az amerikaiak gasztro Oscarját, a James Bread-díjat többszörösen bezsebelő séf és étteremtulajdonos sem lehetne boldogabb, aki össze is

Tudatosan a konyhában is! 10 praktikus ötlet a jégkockatartó használatához

Meglepő, hogy a jégkockatartó milyen hasznos is, eredeti funkcióján, a jégkészítésen kívül. Pedig nagyon jó szolgálatot tesz, ha maradék ételek és kis adagok fagyasztásáról van szó. Tíz praktikus ötlet következik, a húsleves lefagyasztásától, a karamellizált hagyma tartósításáig. 1. Friss fűszernövények tartósítása Ne dobd ki a megmaradt fűszernövényeket, csak azért, mert nem használod fel azonnal! A

A kegyetlen igazság a topkonyhák színfalai mögött

Amikor egy drága étteremben lerakják elénk az ételt, csak az ott dolgozók munkájának végeredményét látjuk. Nem is gondolnánk, mi zajlik a konyhában addig, amíg a fogásra várakozunk. Alvásmegvonás, szexuális zaklatás, katonás szigor, lelki terror – vendéglátóipari dolgozók elrettentő történeteket mesélnek arról, milyen a legmenőbb éttermekben dolgozni. Vigyázat! A jelenség létezik, de szerencsére itthon is nagyon

Csokival az élet – Hogyan legyünk tudatos csokoládéfogyasztók?

Mi, itt a kontinensen ezt is Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük. A legtöbb nyelven ugyanúgy nevezik. Készül gyárban, kisüzemben, apátságban, kézműves termékként, van belőle tömegáru és drágább egyedi is. Szeretjük azt hinni, hogy igenis egészséges, jót tesz az agyműködésnek és nem hizlal (annyira). Akadnak, akik szerint a szerelemhez hasonlítható érzés megenni. Bár nem gondolnánk, Magyarországon is készül belőle

A kreatív spórolás szárnyakat ad: mutatjuk, hogyan!

Tudjuk, hogy az mindig picit kellemetlen, ha szembenézünk azzal, mire mennyit költünk pontosan. Ellenben sok előnye is van, ha látjuk, mennyi megy el evésre például: ha csak néhányszor megyünk étterembe, felejtjük otthon az ebédünket (ami azzal jár, hogy valami jóval drágábbat kell vennünk helyette), vagy nem vesszük a fáradságot, hogy magunk főzzünk, és inkább valamilyen

Ezt mind ki lehet hozni belőle? – A turmix ezer arca

Benne vagyunk a tavaszban és ahogy haladunk előre, egyre több friss gyümölcsöt ehetünk, vagy turmixolhatunk! De mi legyen a maradékkal? A gyümölcs egészséges, a turmix finom A turmixokkal rengeteg gyümölcsöt vihetünk be szervezetünkbe, leginkább igaz ez a friss gyümölcsökre! A turmixok hűsítenek, egyszerű és örömteli elkészíteni őket. Az egyetlen probléma a mennyiséggel van, hiszen sosem tudjuk

Húsvéti tojáskalauz – A hagyománytól a maradékig

A húsvéti piros tojás Jézus feltámadását szimbolizálja, ugyanakkor a magzati létnek is jelképe. Ahogyan a tojásból új élet kel, Krisztus is úgy támadt föl az emberek megváltására. A festett tojás piros színe Jézus vérére utal, míg a tojás fehérje az ő verejtékét jelképezi. Számtalan néphit és néphagyomány kötődik a tojáshoz, talán nincs is más olyan

Vágod? – 100 apró trükk, amitől picit jobb lesz a konyhában

Vannak ezek a terhelt hetek, időszakok, nagy ünnepek, szünetek, amikor a vasárnapi sofőrökhöz hasonlóan kell beszabadulni a konyhába olyanoknak is, akik amúgy nem pörögnek ott túl sokat. Rájuk is gondoltunk, meg persze akár a rutinosaknak is mondhat újat összeállításunk. Kis lépések, nagy boldogság a konyhában. Kenhető, puha vaj Vajas kenyérre vágysz, de nincs időd, vagy

Le a stresszel! – 10 frissítő tipp a túléléshez

Csak nem eljött idén is a tavaszi fáradtság? Ok, egy részét hagyd átzúdulni magadon, a többit pedig legyűrjük együtt! A jelszó: csak lazán! 1. A mosogatógép várhat! Végül is miért tegyél el mindent a helyére, ha nemsokára úgyis visszakerülnek a gépbe? Egyszerűen hagyd őket benne, és ha szükséged van valamire, onnan vedd ki, aztán, ha

Tejfölös, kolbászos krumplileves – másképp

Krémlevesekre annyiféle variáció létezik, hogy ebben a műfajban igazán kiélhetjük a kreativitásunkat. Nálam viszonylag gyakran készül a szuper egyszerű fokhagymakrémleves, de a nagy kedvencek között megtalálható például az almás csicsóka, vagy a citrusos, gyömbéres édesburgonya. Íme, az egyik kedvenc, a tejfölös burgonyakrém, ami kétféle feltéttel: kolbász chipsszel vagy aszalt paradicsommal került az asztalra. Hozzávalók: –

10 tipp, hogy a zöldség valóban egészséges legyen

A szupermarket polcain lévő zöldségek ugyan fényesek, feszesek és jól mutatnak, de kevés tápanyagot tartalmaznak. A vadon növő pitypang levele például nyolcszor több antioxidánst tartalmaz, mint a spenót és negyvenszer többet, mint a jégsaláta. A megvásárolt zöldségek pedig ezt a kevés tápanyagtartalmukat is könnyen elveszíthetik a helytelen tárolás, felhasználás vagy főzés következtében. Íme, a tíz

Royal breakfast, avagy a tökéletes kolbászos szendvics nyomában

Ha kolbászról van szó, valószínűleg mindenki az itthon elterjedt erőteljesen fűszeres fajtára gondol először. Igazi „nehéz” étel, amiből nem raknánk néhány vékony karikánál többet a szendvicsünkbe. Ettől most vonatkoztassunk el egy kicsit, és a tipikus magyaros kolbász helyett, forduljunk inkább a különböző sütnivaló- és grillkolbászok felé, amelyek ideális alapanyagként szolgálnak egy igazi angol reggeli fogáshoz,

Kell-e a pizza az olaszoknak?

Jellemző, hogy a gasztronómiai mitológiában mindig van egy legendás eset, amelynek feladata az, hogy egy-egy ételt utólagosan legitimáljon, történelmi és gyakran politikai távlatba helyezzen. A pizza az olasz azonosságtudat szimbóluma, ahogy a magyaré a gulyás, bár mind kettő totális leegyszerűsítése a tényleges hagyományoknak. Ha egy olasznak azt tanácsolnánk manapság, hogy az olasz kulináris gazdagság helyett

A kanál, amitől finomabb lesz az étel

A kések, villák és kanalak funkciója már nem csupán annyi, hogy egyfajta szállítóeszközként eljuttassák a finom falatokat a tányérunkról a szánkba. Két innovatív tervező megalkotta azt a kanalat, ami bármilyen ételt ízletesebbé varázsol. De mégis hogyan? A válasz meglepően egyszerű: olyan alakja van, mint egy ujjnak. Légy újra gyermek! A séf/pszichológus Charles Michel és a

Legyél te is szmóker-király! – Mindent a barbecue-ról 2. rész

Tavasz közeledtével egyre többen veszik elő és porolják le kerti vagy teraszos grillkészletet, mert grillezni jóBarbecue-zni pedig nem csak jó, de menő is. Az előző részben megmutattuk mi a különbség a grillezés és a BBQ között, hogy milyen sütőt, tüzelőanyagot használjunk, ha szeretnénk mi ia BBQ-partit rendezni otthon. Most azt vesszük sorba, hogy a sertéshúson

Hol kezdődött ez az egész gulyásos sztori és mihez kezdjünk vele? – Örökség vagy lehetőség?

„A legjobb gulyást Szentlőrincen ettem a szabadban, Szemere Miklós céllövészeti ünnepélyén. Négyféle húsból főzték, vesepecsenyéből, hátszínből, felsálból, rostélyosból. Ököruszonyt, szegyét, csontot nem kell hozzá venni. De igen jó gulyáslevest adtak valamikor a püspökladányi, miskolci, kanizsai, szombathelyi vasúti restaurációkban, ahová délben érnek a vonatok, és az ember kellően össze van rázódva.” (Krúdy Gyula) Echte ungarische gulasch ?

Idén vágj bele te is! – Mindent a barbecue-ról

Ha barbecue-ról van szó, egy dolog biztos: ez nem az a műfaj, ahol csak gondolunk egyet, mondván, hogy „Hétvégén szép idő lesz, próbáljuk ki a barbecue-zást!”, elszaladunk a boltba húsért, és az otthon már meglévő eszközeinkkel összedobunk egy jó kis ebédet. Persze, csinálhatunk valami ilyesmit is, de annak nem sok köze lesz a BBQ-hoz. Ez a

Színésznő fakanállal – Vízvári Mariska meglepő megoldásai a századelőről

„Egy vén tyúkot, kívül-belül jó erősen megsózunk…” ezzel a mondattal kezdi Vízvári Mariska 1914-ben megjelent Száz specialitás című szakácskönyvét. Ebből még akármi is kisülhet! A Nemzeti Színház örökös tagjaként nemcsak különleges színpadi tehetségéért tiszteljük, hanem mert mesterien forgatta a fakanalat is. Hiteles volt minden gesztusa, amivel mosolyt fakasztott és minden étele, amit elkészített. A színésznő 

A tökéletes előjáték: pástétom ropogós pirítóssal

  A pástétom manapság nem vált ki túl nagy lelkesedést az emberekből, úgy gondolunk rá, mint egy retró slágerre. Pedig rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik benne. Sokan azt hiszik, a pástétom olcsó, maradék húsból készül, de ennél sokkal szofisztikáltabb ételről van szó, az elkészítése olyan bonyolult feladat, amit legjobb a profikra hagyni. De nézzük most azt,

Pest-Budai kalandok – Mesélő házak és más történetek

„1914-ben még korcsmaillat volt Magyarországon. Származott a korcsmaillat a különböző borjú- és marhapörköltöktől, amelyek paprikától pirosan, hagymától szagosan, frissen csapolt, aranyhajú csipkefodros ser társaságában várták gabelfrüstökre az utazót, a legkisebb vendégfogadóban is”. (Krúdy Gyula in: Kánaán könyve, Fogadó a régi világhoz) Szerencsés környék Volt egyszer egy Nöpauer Máté nevű építő mester, aki a XVIII. század

Micsoda idők! – De tényleg, miért kezdett el Pierre egyáltalán étterembe járni?

Van, amikor ráhagyjuk, hadd dohogjon, máskor jókedvű, mert jót evett. Két mozdulatból tudjuk, hogy milyen lehetett az előző napi éttermi élménye, rá van írva az arcára. Nekünk sem mindig könnyű vele, tudjuk, az éttermeknek sem:) Ezért megkértük, mesélje már el, hogy kezdődött ez az egész. Portások, beengedés, félhomály és szerelmi búvóhelyek: Vajda Pierre éttermi kalandjainak

Meglestük Kocsis Korinnát: így főz egy szépségkirálynő

A konyha komoly üzem, ahol szigorú a táncrend: nincs helye bizonytalan mozdulatoknak. Aki ide belép, az felcsapó gőzre, fröccsenő olajra és hangos vezényszavakra számít, nem pedig egy szépségkirálynőre. A szép és a séf Persze nem véletlen nyitottunk be, egy szerda délután a XII. kerületi Mezzo Music Restaurant konyhájára, de még így is meglepő látvány, ahogy a

Mitől jobb ízű a saláta az étteremben?

Salátát még azok is rendelnek az étteremben, akik otthon nem  kérnek. Mit csinálnak az éttermi konyhákban az unalmas zöldekkel, amitől jobb ízük lesz? Friss saláta rukolával, radicchióval, ropogós, vékonyra vágott hagymakarikákkal és hajszálvékony sajtszeletekkel. Így fest egy valamirevaló saláta az étteremben. Vannak ételek, melyeket, ha eleget gyakoroljuk, ugyanúgy el tudunk készíteni, mint a legszuperebb étterem. De

Történelem a konyhában – Megvan a három legizgalmasabb közel-keleti étterem Budapesten

A menekültek ügye az egyik legmegosztóbb és legnagyobb indulatokat kiváltó aktuálpolitikai téma. Telítődtem az egésszel, és úgy gondolom, nem vagyok egyedül ezzel. Az elmúlt években a szabadidőm tetemes részét egy olyan hobbinak szenteltem, aminek nem titkolt célja az, hogy minél több emberrel ismertessük és szerettessük meg a sajátosan átértelmezett cigány konyhát. Lehet, hogy klisének tűnik,

12 konyhai alapfogás – Expressz bevezetés a csodálatos praktikák világába

Konyhai alapműveletek mindenkinek. Ha túlságosan alapnak tűnik is, azért csak fusd át! A jól bevett konyhai mozdulatoknak is jót tesz a frissítés! Idén már mindent tudni fogsz, tarts velünk a mini-suliba! Hogyan gyúrjunk tésztát? Vásárolhatsz finom kenyeret a pékségből is, de amíg nem vetted ki a sajátodat a sütőből, még forrón kesztyűvel, nem tudod mit

Éjszaka a konyhában – Töltött káposzta cuvée

Amikor egyértelművé vált, hogy legalább 15 embert fogok vendégül látni az ünnepek alatt, akkor az is világossá vált, hogy töltött káposztát fogok főzni, azt az ételt, amit még soha nem főztem. Ezt nyilvánvalóan nem árultam el a kísérletben részt vevő tesztcsoportnak, hisz mindenki örült. Az igazi kérdés így az lett, hogy a klasszikus “karácsonyi” és

Örök túlélők, kreatív remixek – A megmaradt ételek játszótere

Minden karácsony után eljön a pillanat, hogy rájössz: ismét túlbiztosítottad magad az ünnepi bevásárlás(ok) alkalmával, és már megint megmaradt egy csomó bejgli, sült hús, kenyér és mézeskalács. Kidobni nincs szíved, hiszen sok pénzt adtál érte, illetve sok munkát öltél az elkészítésükbe, de evési céllal már rájuk nézni sem bírsz, hiszen anyósodnál is, a barátnődnél is

Pezsgő mindenhol – magyar sikerekkel

Idén immáron pezsgőfronton sem maradtunk sikerek nélkül: a londoni Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a somlói Kreinbacher Birtok idén két aranyérmet is kapott, sőt, a díjátadón átvehette a 11 National Champions nagydíj egyikét. A Brut Classic 2011 Magnumért kapták meg a Best Hungarian Sparkling Wine trófeát, ugyanez a tétel két kategóriában Best in Class díjat

Ízutazás századokon át – 5 szuper tipp Auguszt Ibolyától

Ha bejgli, akkor Auguszt – ebben mindenki egyetért, aki egy picit is ért ehhez a hagyományos karácsonyi süteményhez. És ezt igazolják a vevői igények is, mert még sosem sikerült annyi bejglit megtekerni a szorgos kezeknek, amennyire igény lett volna.   A jól megérdemelt fekete Augusztéknál a karácsony a főszezon. Ennek a húzós időszaknak minden napját

Csokit bele! Édes kényeztetés az ünnepek alatt is

Minden év novemberében vásárolok egy kiló belga csokoládé pasztillát. Sajnos az általam favorizált márkának elég feltűnő színű a csomagolása, ezért kénytelen vagyok évről évre új helyet találni a spájzban, ahová családom azon tagjai elől dughatom el a kilós csomagot, akik nem érzik át kellő mélységben és felelősséggel a csokoládé karácsonykor betöltött szerepét. Legalábbis nem abban

Tapas, tapas – Andalúziából, szeretettel

Vicces lenne, ha ilyen óriásplakátok fogadnának, mondjuk Cordóba-külsőn, ehelyett a szokásos fekete bikákat ábrázoló nagyszabású furnérmasék szegélyezik a tájképet. Amelyek persze oly’ sematikusan sulykolják a “merre-meddiget”, mint az egyre jobban teljesítő migránsozó plakátok, de hagyjuk is. “Ha Andalúziába mész, tiszteletben kell tartanod a tapas-kultúrát!” Nem ezért utaztam ennyit: az elsődleges apropó az volt, hogy részt

A tét nélküli hibázás öröme – Konyhai vallomások

Főzni menő dolog. Mindig is az volt, nem csak a mi családunkban alakult így. Enni muszáj, a jó ételt pedig mindenki értékeli, így amióta világ a világ, van egyfajta tekintélye annak, aki képes igazán jót alkotni a konyhában. Elég pici lehettem, de a mai napig tisztán emlékszem, arra, ahogy az egyik nagymamám féltékenyen kérdezgetett, hogy

7 étel a stressz és a szorongás ellen

Bizonyos ételek stresszoldó hatása segíthet a szélsőségek csökkentésében, és megnyugtathatja a szervezetet. Az étrendünk megváltoztatása természetesen nem elegendő a bipoláris zavar, vagy egyéb lelki probléma, mentális zavar megoldásához, és nem helyettesíti az orvosi kezelést, de azt kiegészítve segíthet, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezek az ételek pedig nem csak bipoláris zavar esetén éreztethetik pozitív

Mit egyél, ha 30-as vagy? – Gasztronómiai túlélő kalauz

Jó hírünk van: nincs minden veszve, megfelelő táplálkozással vissza lehet tekerni a biológiai órát. Anyagcserénk a húszas éveinkben még képes a zsíros ételek lebontására is, azonban az eleddig tökéletesen működő rendszer a harmadik x után már nem a régi (4 évente 1 százalékkal lassul az anyagcsere). Lehetséges, hogy a mérleg még nem riogat kövérséggel, de valószínű,

Tudta? – Hamburgerológia kezdőknek és haladóknak

A hamburger, a korábban lenézett húspogácsa, amit a gyorséttermi életérzéssel és minőséggel azonosítottak, mára beköltözött a puccos éttermekbe, sőt a fine dining papjai is megmerítik kényes kezeiket a darált húsban. Közben kiderült, hogy a legnemesebb és legdrágább húsok is szolgálhatnak hamburger alapul, sőt. Igaz, hogy már nem csak szarvasmarha eredetű lehet a húspogácsa, hanem készülhet sertésből

Szabad egy gin-t? – Mindent a boróka ajándékáról

Borókás, fűszeres, aromás.  Csak kivételes esetekben érlelik, sütibe soha nem kerül, tisztán csak nagyon ritkán fogyasztjuk. Van, aki rajong érte és van, aki zsigerből utálja. Mi az? – szólhatna a hónap találós kérdése, bár a válasz egyáltalán nem bonyolult. Ez a gin. Viharos gintörténet A gin születése Franciscus De La Boe Sylvius orvos és tudós

Kincsek a föld alól – Együnk gyökérzöldséget 2. rész

Paszternák A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul. Hazánkban méltatlanul mellőzött gyökérzöldség, pedig a XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt az ételek édesítésére, másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos élelmezési szerepe volt. Használata akkor esett vissza jelentősen, amikor megjelentek

Vacsora August Escoffier-vel – Legendák nyomában

Az új, francia konyha megálmodója, a szószok atyja, és egy kis barackos édesség – hangozhatna röviden az összefoglalás. Escoffier népszerűsítette a tradicionális francia konyhát, és annak eljárásait. Neve összenőtt a Ritz Hotellel, de a legtöbben a barackos Melba desszertről ismerik. Kis élettörténet, tanulságokkal a Fine Dining Lovers-től. Étteremből frontra Szerény családba született. Tizenhárom évesen otthagyta

A film vacsorája – Párosított élmények a Larus-ban

Szuperhold volt, fényesebb s nagyobb a teliholdas állapotoknál, ám ez semmilyen módon nem befolyásolta a Larus Étteremben elkezdett „Filmvacsora” sorozatot. Azt a kezdeményt, amely „ízekre kelti a filmeket”, ahol „a filmeket kreatív módon és játékosan lefordítjuk az ízek nyelvére”, s ahol „arra is lehetőséged nyílik, hogy megértsd a filmkészítés titkos receptjét”. A meghívó szövegéből idézek,

Mit fogunk enni? Trendek a világ körül

Trendek, érdekességek és alapanyagok, amelyek odaadást igényelnek, legyen szó akár egy elegáns éttermi fogás megalkotásáról, akár otthon is könnyen alkalmazható módszerekről, az erőfeszítések minden esetben kifizetődőek. A szárazföld és a tenger találkozása Kevés fogás esetében fordítanak akkora figyelmet a részletekre, mint ahogy a Single Thread nevű kaliforniai étteremben teszik kaviár-, burgonya- és tengerisün- kreációjukkal. A

Séf a csúcsról – 20 éve Paul Bocuse mellett

Húsz évet lehúzni a mester mellett nem egyszerű, nem könnyű és nem nyugodt időtöltés, Gilles Reinhard viszont maga sem hétköznapi figura. A Bocuse márkanévért gyakorlatilag ő teszi naponta a legtöbbet: viszi a boltot és közben elképesztő hallgatni, ahogy a szakmáról mesél. GastroGuide: Van egy 5 éves lányom aki odavan a cukrászatért és cukrász szeretne lenni.

Lányok színes fülbevalóval – Budai Zsanett és Tonté Barbara a roma konyha megújítói

Zsani és Bara. Várjunk csak, fussunk neki még egyszer. Két szép, cserfes, gondoskodó nő, akik odavannak a főzésért. Ma Magyarországon nem egyszerű romának lenni, tán sose volt az, ne legyünk álszentek, ők viszont nemcsak hogy vállalják származásukat, de büszkék is hagyományaikra. Tudják, hogy értékes tudás birtokában vannak: így a cigány konyhát mások számára is elérhetővé

Most vagyok a helyemen – Havas Dóra konyhája

Kicsit olyan, mintha már régóta ismernénk, hiszen láttuk képernyőn főzni, volt már a kezünkben a könyve is: egy belevaló, pörgős csaj tele új ötletekkel. Az első szakácskönyve nagyon kikívánozott belőle: a Lila füge blog már megérett a nyomtatásra, aztán egy hiánypótló kötet következett a “Születéstől a születésnapig” formájában, ami sok kismama első 12 hónapját mentette

A rostélyos rejtélye

A Csáky féle magas hátszínből készült remek ételről számos legenda és téves információ kering. Semmi köze a Balatonhoz, a füredi Palace Szanatóriumhoz, pláne a Csáky gróf szalmájához. Tegyünk hát rendet a konyhában és a fejekben is! Ember a könyv mögött Escoffier, a szakácsművészet francia fejedelme mondta, hogy a szakácsművészetet nem lehet megtanulni, arra születni kell.

A Nouvelle Cuisine igaz története

Negyven évvel ezelőtt három lázadó – André Gayot, Henri Gault és Christian Millau – forradalmat indított  a Michelin kalauz, és annak pompázatos csillagai ellen. A Le Nouveau Guide támadás volt a konzervativizmus megátalkodott bástyája ellen amely hátat fordít a valóságnak és tudomást sem vesz a felnövekvő új séf-generációról. Csendes forradalom a konyhán Amikor 1969 márciusában

Zsebemben sok kicsi alma van – Kiemelt vendégországok a Gastronomikán

A címben szereplő mondat, törökül pontosan ugyanúgy hangzik (Cebemde çok küçük elma var) és a jelentése is ugyanaz, mint magyarul. Miért érdekes ez éppen most? Nem is lehetne aktuálisabb, mikor egy színpadra kerültünk a Gastronomikán a törökökkel, érdemes hát felidézni néhány kulináris epizódot a gazdag török-magyar múltból. Minden, ami török Nem is gondolnánk, hogy néhány szívbéli

Bekápiáztam – Pierre főz

Nem tudom, miért, de teljesen rákattantam a kápiára. Mindenhol, ahol járok, persze ezek többnyire piacok, a kápiával szemezgetek. Néhol a kofák is szemrevalóak, de engem csak a kápia érdekel. Ott vöröslik, bíborlik, teljesen megcáfolva az aktuálisan szomorújátékba forduló évszakot. A szürke égbolt borongása persze éppenhogy kedvez ennek az agresszív vörösnek, a porba hullott vörös csillagra

Aszúval főzni?

Ahogy így elmélkedtem a borral főzés örömeiről, hasznáról, nem tértem ki az aszúval főzés nem csekély nehézségeire. Nehéz azért, mert az aszú oly tökéletes entitás, amely nem igen tűri a tőle idegen anyagokkal való elvegyülést. Különösen a tokaji borvidéken alkotó séfek számára elkerülhetetlen kihívás Tokaj szimbólumát, az aszút nem belefőzni ételeikbe. Nyilvánvaló, hogy az eleve

Fővárosi zsánerképek

Egy elfeledett, de tehetséges ügyvéd, Báttaszéki Lajos író és publicista, humorisztikus írásait terítjük az asztalra. Nem csoda, hogy könyveit ma nem olvashatjuk: „a magyar szellemi életnek a zsidó szerzők írói műveitől való megóvása tárgyában kibocsátott 10.800/1944. M. E. számú rendelet 7. §-ában foglalt felhatalmazás alapján műveinek a közforgalomból való kivonását elrendelem.” Szerencsénkre kezünkbe került egy

Szatmári Feri – a srác, aki visszaadta nekünk a főzeléket

Ferinek a kormányban lenne a helye. Vagy legalábbis egy olyan pozícióban, ahol a mintamenza menüjét állítják össze. Akárhogy is hívják azt, amit manapság (nagy általánosságban) az óvodák és iskolák menzáján adnak, köze nincs a követendő mintához. Nálunk az etalon jó ideje Feri, legalábbis, ami a zöldségeket és azon belül is a főzeléket illeti. Az általa

Te mekkora lábnyomot hagysz a konyhádban?

Azt tudtad, hogy egy kiló marhahús előállítása 15 ezer liter ivóvízbe kerül? De hogyan is kerül “vízlábnyom” az ételeinkbe? Talán elsőre meglepőnek tűnik, mennyi vízbe is kerül az étel az asztalunkon. A “vízlábnyomunk” kétharmadát az ételeink teszik ki. A vízlábnyom az általunk felhasznált vízmennyiséget jelenti. Azon kívül ugyanis, amit megiszunk a csapból, vagy amit a

Mikortól eszünk brunch-ot?

Hát ez bizony nagyon angolszász, minden ízében. Egyrészt a „breakfast” és a „lunch” szavakból képződött valamikor a XIX. sz. fordulóján. Nagyon praktikusan a késői reggeli és korai ebéd összevonásából született. Mondjuk: rebéd is lehetne. Kutyaharapást szőrével Másrészről a szombat esti elhajlások adták az ötletet, hiszen vasárnap nem kell korán kelni, amúgy is együtt a család,

Kávéház és bodega a Kálvin téren

Ma bárki lehet étterem- és kávéháztulajdonos – ki tudja, mit hoz a sors –, csak pénz kell hozzá. Abból viszont sok. A szakértelmet és a vendégekkel való bánásmódot se kéri számon senki. De hogy sikeres lesz-e az üzlet, azt majd a vendégek eldöntik. Régen is majdnem ugyanígy volt. A mai Kálvin téri szálloda helyén állt

Éjszaka a konyhában – Gombászgatni, rizottózni

Gombászni menni lehet magányos kirándulás, ám lehet közös, baráti kaland is. Én mindig azokkal a barátaimmal megyek, akik kiválóan ismerik a terepet és a gombákat is. Jó levegőn lenni, és közben úgy ütni két legyet egy csapásra, hogy még rengeteget is tanulhatok a természet csodálatos alakzatairól (vagyis az ezernyi formájú, illatú és állagú gombákról), hát

Az olimpia konyhai bajnokai – Sztárséfek főznek hajléktalanoknak

250 tonna – ekkora mennyiségű alapanyagból készül a riói olimpia 18 000 résztvevőjének (a sportolóknak, az edzőiknek és a különböző tisztviselőknek) egyetlen étkezése az olimpiai faluban. Ezt szorozzuk meg hárommal, hiszen mindennap kapnak reggelit, ebédet és vacsorát. 750 tonna élelmiszer naponta – de vajon mi lesz a maradékkal? Az olasz sztárséf Massimo Bottura előállt egy ötlettel, ami

A kenyér jövője – top tíz trend a kemence mellől

A kenyérben rejlő lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Annyiféle forma, textúra és ízesítés létezik, erre pedig kezdenek rájönni a vendéglátósegységek is – legyen szó akár egy drága étteremről vagy egy egyszerű szendvicsezőről – és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi kenyeret szolgáljanak fel, illetve, hogy bővítsék a választékukat, amiben különlegességek is helyet kapnak. A US

Három kontinens bajnoka – Marcus Samuelsson kalandos élete

Az egyik legizgalmasabb kortárs séfet, Marcus Samuelssont mindig inspirálja azoknak az országoknak a konyhája, ahová ellátogat. És egy dolog biztos vele kapcsolatban: rengeteg helyen megfordult már. Bár Etiópiában született, Svédországban nőtt fel, és a New York-i Harlemben tett szert világhírre. Főzött már az Obama-családnak is, jelenleg pedig éppen új, londoni étterme megnyitása köti le leginkább.

Angyal vagy fantom – Te melyik vendég vagy?

Nem úgy van az, hogy semmi izgalmas nem születhetett mondjuk a hetvenes években, hiszen kezünkbe akadt Füzy Pálné A vendég száz arca című kötete, amelybe merülve az alábbi kivonatos futammal tértünk vissza. Ahhoz, hogy a vendég megelégedését kiérdemeljük, mélyen és közelebbről kell megismernünk az egyes típusokat, mert amennyire nem egyforma az alaptermészetük, és nem azonosak

Wales-ből, szeretettel – Elek Szabolcs és a nyers tej kalandja

Évekkel ezelőtt, amikor először találkoztam Elek Szabolccsal, az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy a közös témáink felkutatása nem igényel különösebb erőfeszítést, hiszen nagyon gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy mindketten szenvedélyesen keressük az új ízeket. Első találkozásunk ugyanis egy házibuliban történt, ahova jelentős mennyiségű házikészítésű thai kolbásszal érkezett. Ráadásul kiderült, hogy Wales-be készül épp, ahol sajtkészítést

A hamburgerforradalom nyertesei mi vagyunk

  Mert bár imádtuk a csalamádés utcai csodákat, azért mind éreztük, hogy az, aki csinálja nem annyira imád minket. Az igazi hamburgerek megjelenéséhez nemcsak húsból készült pogácsa, frissen sütött vajas buci és házilag készült szósz kellett, hanem szeretet is.  A hamburger eredete nem ismert, de valószínűleg német bevándorlóktól örökölte meg az amerikai gasztronómia. A neve

Miről beszélnek a női séfek?

Perszehogy a fenntartható konyhákról! A Kitchen Porch vezetője, Jan Buhrman a női séfek Los Angeles-i találkozóján a fenntartható konyhákról tartott előadást. Olyan szókimondó futamok is voltak a macerásabb ügyeket érintő kérdésekben, hogy “akkor most trendik legyünk, vagy megoldást akarunk keresni egy problémára“. Buhrman szerint ugyanis a konyhánkban érvényesített fenntartható elvek óriási hatással vannak környezetünkre. Ezekkel

Éjszaka a konyhában – A bolognai

Hosszú évek kitartó erőfeszítéseinek az a következtetése, hogy az éjszakai evésen kívül már csak egy dolog van, mi fontosabb: az éjszakai főzés. Az éjszakai evés, alapjáraton, a hűtő és kamra tudatos kifosztását, vagy gyengébb esetben a gyors falatozást jelenti. Az éjszakai főzés azonban már nagyobb vállalás, ami praktikusan a hűtők és kamrák állományaira alapozódhat, de ha már

Legszebb konyhák a filmvásznon

A legjobb rendezőket, színészeket és forgatókönyvírókat rendszeresen díjazzák, de mi lenne, ha kiosztanák a legmutatósabb filmbeli konyha díját is? A Food52 most összegyűjtötte a legszebb filmes konyhákat, amelyek között mindenki megtalálhatja kedvencét. And the winners are… Átkozott boszorkák (1998) Bár Nicole Kidman és Sandra Bullock konyhája vidéki stílusú, valójában egy Los Angeles‐i stúdióban építették fel. A sötét

Olia Hercules, a kelet-európai Nigella

Az már rég nem kérdés, hogy a séf szakma egyáltalán nem csak a férfiaké – az öt budapesti csillagos étteremből kettőben dolgozik női séf – de tény, hogy ez a fajta munka hihetetlen önfeláldozással, és idő feláldozással jár. Nemrég egy interjúban Szulló Szabina (Onyx) és Palágyi Eszter (Costes), Magyarország két legmenőbb női konyhafőnöke is kifejtette,

Szusszanás a Bocuse d’Or után

Mi szivároghat le ebből a való életbe, a valódi konyhákba? Mi a tanulság? Most akkor rögtön érezhetően jobb lesz egy eldugott vidéki étterem teljesítménye? Természetesen nem: mert ahogy a Forma-1-es cirkuszi járgányokon alkalmazott technikai újdonságok, amelyeknek egy része nem is biztos, hogy szükséges a napi autózásban, nem kerülnek be a konfekcióautókba, ugyanúgy a Bocuse d’Oron

Mióta használunk étlapot?

Az étlap használata Európában csak a szállodák, fogadók és éttermek gyors elterjedése idején, a 18. század vége felé vált mindennapossá. Egyes források, a bécsi Piros Alma tulajdonosának, adják az elsőséget, vagyis neki jutott eszébe 1784-ben, hogy vendégeit konyhacédulával tájékoztassa a kapható ételekről és azok árairól. Akkoriban az étkek ismertetése verbálisan hangzott el, amikor is vendéglős uram tiszta

Minőségi fogások stílusosan és lezseren Bernáth Józseftől

Dolgozott Lyonban Joël Robuchon és Nicolas Le Bec keze alatt, ahogy Pethő Balázst és Jahni Lászlót is azok közé sorolja, akiktől sokat tanulhatott étteremben. Főzött Londonban és Párizsban. Csak ezek után jött a Konyhafőnök zsűrije, majd az első könyv. Ez utóbbinál időzünk most el. Lótuszgyökér vagy csirkepöri? Bernáth József esetében bátran használható a sztárséf kifejezés, és

Fűszerkert – Kultúrhistóriák receptekkel fűszerezve

  Bár szám szerint hatvan receptet is találunk benne, mégsem nevezhető klasszikus szakácskönyvnek a Fűszerkert című kötet. Első pillantásra világos, hogy erős, átgondolt koncepció mentén született meg a Fűszerkert ‒ 22 fűszer, 60 recept című kötet. Az alapot 22 fűszer ismertetése adja, ehhez illeszkednek a receptek, a receptekhez pedig a borok, így alkotva teljes gasztronómiai

Az első étteremkalauz – Grimod de la Reynière legendája

Grimod de la Reynière a világ első étel- és étteremkritikusa volt. Szigorú megfigyelőként, élesszemű és ízlelésű kritikusként ő írta a „A vendéglátók kézikönyve” máig híres alapvetést, amit aztán évente kiadott a kora 1800-as évek Párizsában (Manuel des Amphitryons) „Az ínyencek almanachja” címen. Ez nevezhető az első étteremkalauznak. Társasági forgatag Grimod tehetős családban született Párizsban 1758-ban.

Jamie otthonos ízei

Ha meg kéne határozni a gasztronómiai marketing három legnépszerűbb és legelcsépeltebb szavát, akkor jó eséllyel indulhatnának versenyben a friss, a finom és a házias jelzők. Pedig még az a helyzet is előállhat, hogy van értelme ezen szavak használatának, akár egyszerre is. Mitől friss? A friss szó értelmezése nem kíván különleges erőfeszítést, ahogy annak belátása sem,