Konyhai alapműveletek mindenkinek. Ha túlságosan alapnak tűnik is, azért csak fusd át! A jól bevett konyhai mozdulatoknak is jót tesz a frissítés! Idén már mindent tudni fogsz, tarts velünk a mini-suliba!
Hogyan gyúrjunk tésztát?
Vásárolhatsz finom kenyeret a pékségből is, de amíg nem vetted ki a sajátodat a sütőből, még forrón kesztyűvel, nem tudod mit hagytál ki! Ha a vizet, a lisztet és a kovászt összekeverted, kidagasztottad és lefedted, a glutén elkezd aktiválódni. Amikor a letakart, meleg helyen tartott tészta megkelt, egy gyúródeszkára hints lisztet és tedd a tésztát a közepére. Kezdd el gyúrni a tenyered alsó részével. Nyomkodd fel és le, nyújtsd, gyúrd. Néha fordítsd meg, forgasd gyúrás közben. Itt a videó!
Fokhagymapréselés
Nagyon sok étel alapja, ezért fontos megtanulni, hogyan kell megroppantani, egyszerűen egy késsel, így megspórolva a drága fokhagyma pucolót és aprítót. A tisztításról nem is beszélve. Ha megtanulod a késes módszert, többé hámoznod sem kell. Ezzel az egyerű trükkel krémes állagú fokhagymát kapnunk, ami könnyedén feloldódik.
Chili
A friss a legjobb, de használhatsz szárítottat is. Mennyiségét az ételektől függően variálhatod, illetve, hogy mennyire szeretnéd csípőssé tenni. bele Bármilyen erősségűről legyen is szó, kezet mosni sose felejts el!
Szaftos hús
Bármilyen szaftos húst szeretnénk a tányérunkon látni, először meg kell sütni, lepirítani, kérgesíteni. Serpenyőben hevítjük a húst, amíg az oldalai meg nem sülnek.
A tökéletes steak titka
A serpenyőben sütés a legegyszerűbb módja a tökéletes steak elkészítésének. A sütési idő függ a hús fajtájától, vastagságától és persze attól, hogyan szereted a húst. Kövesd tippjeinket!
Egyszerű salátaöntet
A vinaigrette a legegyszerűbb dresszing, amit csak egy salátához készíthetünk. A klasszikus francia mártás három rész olajból, egy rész ecetből áll. Ízléstől függően adhatunk hozzá citromlevet, friss zöldfűszereket, mustárt vagy zúzott fokhagymát.
Tisztaság és biztonság a konyhában
Nagyon fontos a higiénia és az eszközeink megfelelő használata. A konyhában való munkálkodás itt kezdődik: mindig moss kezet főzés és evés előtt és miután hússal dolgoztál. A hús és zöldségaprításhoz külön deszkát használj. Mindig alaposan moss el minden konyhai eszközt. A húst mindig a hűtő legalsó polcán tárold, nehogy rácsöpögjön másra a húslé.
Süteménytészta
A technika az összetevőktől függ, szinte minden tésztához más “recept” tartozik, de egy mindig ugyanaz, a száraz és nedves alapanyagoknak csomómentesen el kell keveredniük egymással.
Liszt és vaj
Vannak aki kifejezetten szereti és vannak, akik fölösleges időpazarlásnak tartják a vaj és a liszt összemorzsolását. A piték elkészítésénél például ez az alap, így nagyon nem tehetünk mást, mint morzsolunk!
Vajazzuk ki a tepsit!
Ha biztosra akarsz menni vajazz is, és bélelj is sütőpapírral. A vajat tedd egy darab papírba, így mindjárt könnyebben megy a legravaszabb formák kivajazása is.
Paradicsomszósz
Persze, hogy a friss a legjobb, abból is, amit otthon készítesz. Csak egyszer próbáld ki, soha többet nem veszed meg a boltit! Egy hétig eláll a hűtőben.
Avokádó előkészítése
Finom, szép és egészséges kiegészítője salátáinknak, és alapanyaga a guacamolénak. Felbontása könnyebb, mint gondolnád! Vágd félbe, távolítsd el a középen terpeszkedő, hatalmas magot, majd egyszerűen kanalazd ki a héjából és már használhatod is.
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra