Kéhli Vendéglő, maga a történelem

Kéhli Vendéglô Top terasz

Aki ismerős Budán, és csak meghallja a Kéhli nevet, egyből tudja, miről is van szó.

A vendéglő, amióta világ a világ, létezik, valamilyen formában.

Először 1885-ben nyitotta meg kapuit, mint borkimérő kiskocsma, ahol hideg ételeket is kínáltak, és már akkor a vendégszeretetéről vált híressé a hely. Kéhli Mama neve fogalommá vált egy szempillantás alatt. Hamarosan Krúdy Gyula kedvenc helye is lett, és nagyon sok más híres írónak, művésznek adott menedéket a kiskocsma vendéglő.

 

 

Egészen az 1980-as évekig a köztudatban Híd Vendéglőként ismerték az emberek.

A változások a 90-es években kezdődtek, amikor a vezetést átvette Cecei-Horváth Tibor, és feltámasztotta a Kéhli nevet és vele azt a garanciát, amit korábban is kínált az étterem.

Egy olyan közösségi helyet hozott létre, amiben a Krúdys világ, az ízes, házias, mégis minőségi ételek kaptak központi helyet. Élőzene, csodálatos borok, igazi magyar konyha és  hagyományok. Ma is ez a Kéhli.

Az épület sokat változott az évtizedek során, azonban a hangulatát, az ódonságát mindig figyelembe véve alakították.

 

Tibor halála után a család vette át a vendéglő vezetését.

Számukra az egyik legfontosabb, hogy tiszteletben tartsák a közel 120 éves történelmét a helynek.

Az étlappal, bár változik időről időre, mindig az a céljuk, hogy az igazi, klasszikus, házias magyar konyhát képviseljék.

Fontosnak tartják a hagyományok megőrzését, a magyar konyhaművészet használatát.

A rántott hús, az rántott hús, ha egy ételt habarni kell, akkor az hagyományosan, háziasan lesz habarva.

Ezt a vonalat szeretnék megőrizni, Gaál B. Eduárddal, vagyis Béla bácsival együtt, aki az elmúlt 30 évben alakította a konyhát, és a menüt.

Az étlapon megtaláljuk a húslevest, a halászlét, a gulyáslevest, a hortobágyi palacsintát, a lecsót, a harcsapaprikást és még sorolhatnánk.

Minden étel minőségi alapanyagokból készül, és a tálalás is magáért beszél.

Különlegessége még az is az étlapnak, hogy családi receptek is fellelhetőek benne.

Ilyen a nagymama, Lévai Esztike töltött káposztája  is, aminek a történetét is olvashatjuk:

Az Önök vendéglõsének világra jöttekor – annak a napnak éjszakáján, édesanyja: Lévai Esztike jól belakmározott, a disznótorból megmaradt, és már sokadszor melegített töltött káposztából. Volt abban, csülök is, meg füle-farka. Jó csöves pirospaprikával, csipetnyi majoránnával és magyarborssal volt ízesítve. Olyan jól esett a lakoma, hogy Cecei uramnak ötkilósra sikeredett születni, és mára már a százat is meghaladta. Lévai Esztike sokáig fõzte még a töltött káposztáját, – Gaál B. Eduárd Mester pedig eltanulta, hogyan kell ötkilós babák születéséhez elemózsiát készíteni „

Tibor elmesélte, hogy nekik tényleg az a céljuk, hogy a Kéhli, mindig megmaradjon Kéhlinek, és arról legyen továbbra is híres, hogy itt isteni magyar ételek, és igazi magyar hangulat várja a vendégeiket.

 

És hogy a minőségi, magyar ételek mellett még miért kell ellátogatni a Kéhli Vendéglőbe?

Egyrészt nem mindennap fogyaszthatja el az ebédjét, vacsoráját az ember olyan étteremben, ami 120 éves.

Másrészt a hangulatot leírni sem lehet, érezni, látni kell.

Harmadrészt Krúdy Gyula mellett olyan hírességek fordultak meg, mint Adny Vajna, Bodrogi Gyula, Gojko Mitic, Korda György és Balázs Klári, Gerhard Berger, Sir Roger Moor, Kovács Koko István, Vitalij Klitschko, Puskás Ferenc. Arnold Schwartzenegger, Woody Alan és még sokan mások.

Kell még más garancia, hogy felkeresse az ember minél hamarabb a Kéhlit?

 

Cím: 1036 Budapest, Mókus u. 22.

facebook: www.facebook.com/kéhli 

fotók: Kéhli Vendéglô

Írjon véleményt