A Cukorborsó pizzája hódító útjára indult

Cukorborsó kertvendéglő

Amikor hat évvel ezelőtt Balázs Attila és Rákóczi Feri fejében megszületett a Cukorborsó ötlete, elsőként azt határozták el, hogy legyen egy fatüzelésű pizzakemence, hiszen a környéken még nem volt ilyen, ahogyan igazán jó nápolyi pizza sem. Szerették volna megmutatni a pátyiaknak és a törzsvendégeiknek ezt a csodát, amely azonban már szélesebb körben is elvarázsolta a világ egyik legnépszerűbb ételének a kedvelőit.

 

 

Attila 15 évvel ezelőtt tanulta ki ennek a csínját-bínját, az ott szerzett tudását azóta is bővíti (úgy tervezi, ősszel újra Nápolyba látogat), folyton tanul, fejlődik, keres, kísérletezik, tanítja a kollégákat. Ezzel a szerelemmel teljesen „megfertőzte” Ferit is, aki immár maga is szép eredményeket ér el. Jó padavan, Attila nagyon büszke rá.

 

Végtelen szenvedély

Ez a szenvedély rögtön szembe tűnő, hiszen már abból is látszik, mennyire imádja csinálni, amikor beszél róla. Elhivatottsága másokra is átragad, kisebb csapattal dolgozik immár, akiket ugyancsak beszippantott a tésztadagasztás, találékony feltétválasztás, szószkeverés művészete.

„Van úgy, hogy reggel felkelek, és már jönnek is az ötletek, mindig megihlet valami, most épp a lecsószezon, ezen agyalok, hogyan lehetne visszaadni a pizzán. Folyamatosan kísérletezek, most például van egy variációnk sárga koktélparadicsomos alappal, cukkinivirággal, spárgával, de óriási sikere van a nutellás-epres pizzának, ami robbanóscukorral van megbolondítva. Elsőre talán meghökkentően hangzik, de imádják. Mindig kellenek érdekességek, nem lehet beérni a megszokott ízekkel, kell egy kis meghökkentés.

 

 

Turné és kísérletezés

A pandémia időszaka jó alkalom volt a tudásakamatoztatásának, azóta pedig a régió egyik legkiemelkedőbb pizzériájává váltak. Olyannyira, hogy azóta folyamatosan jönnek a megkeresések, menjenek ki külső helyszínekre, rendezvényekre, workshopokat tartani.

„Elhívtak bennünket, hogy a bornapokon süssünk pizzát. Mondtam, hogy nagyon szívesen, de a kemencét nem tudjuk magunkkal vinni. Ekkor jött az ötlet, hogy szerezzünk be mobilkemencét. Kinéztem a neten, és ismerkedni kezdtünk. Az első néhány alkalommal majdnem elsírtam magam, mert nem sikerült, leégett, de természetesen nem adtam fel, és úgy tíz próbálkozás után elkezdtek jönni a szenzációs eredmények.Elképesztő, hogy gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a nagytesója, fatüzeléssel is működik, 525 fokig fel lehet hevíteni, baromi gyors. Másfél perc alatt kész is a tészta, annyi a hátránya, hogy egyszerre csak egy fér be. Ezért azóta beszereztünk több ilyen hordozható kis kemencét is. Most akácfát használunk, remek ízt ad a pizzának, úgyhogy az eperfa lesz a következő, amivel alápörkölünk, nagyon kíváncsi vagyok, mennyire adja majd át az aromáját.”

Hatalmas sikert aratnak ezekkel a kitelepülésekkel, részt vettek az Etyeki Pikniken, a Pátyi Majálison, úgyhogy most már szabályszerűen road showznak, még Horvátországba is kaptak meghívást egy kikötőtulajdonostól.

 

 

Élménysütés, nagy lehetőségek

De tartanak a Cukorborsóban csapatépítős estéket is, aholbelevonják a folyamatba a résztvevőket, mindenki megsüti a maga pizzáját. Közösen dagasztják a tésztát, autentikusan kézzel, szószt készítenek. A legtöbben fogékonyak erre, de sokan zárkózottak, úgyhogy ki kell mozdítani őket a komfortzónájukból, ami nem olyan nehéz, ha valaki ilyen lendülettel, csillogó szemekkel és lehengerlő szenvedéllyel beszél a pizzáról, mint Attila.

„Felkértek, hogy menjünk ki az Efottra, mert hallották, hogy milyen jó a pizzánk. Óriási durranás és hatalmas mérföldkő lenne megmutatni magunkat egy ekkora rendezvényen, ha összejönne. A következő lépés még nem kristályosodott ki, de mindig vannak tervek, jó lenne szélesebb körben oktatni is, sokan küzdenek azzal, hogy nincs pizzaszakács. Affinitástól függően néhány hét alatt el lehet érni olyan szintet, hogy az ember megállja a helyét bármelyik pizzériában. Nagyon szívesen átadom a tudásomat annak, aki erre nyitott.”

 

 

 

cím: Somogyi Béla Út 131, Páty

Facebook: Cukorborsó Kertvendéglő 

Írjon véleményt