Agáta konyhája – Tarkedli, avagy a híres cseh fánk

Agáta Konyhája

A múlt század elején, a legtöbb háztartásban megtalálható volt a tarkedli serpenyő. Lényegében úgy néz ki, mint egy palacsintasütő, ám félgömb formájú mélyedésekkel – jellemzően 4-6 darabbal – van ellátva. Elengedhetetlen eszköze a tarkedli készítésnek, de más célra is nagyszerűen használható; pl. tükörtojást is süthetünk benne. Mi nagyon szeretjük ezt az édességet. Van, hogy egy könnyű főétel után kerül az asztalra, de az is előfordul, hogy egy tartalmas levest követően, főételként fogyasztjuk. A kései szüretből származó édes borok, nagyon jól illenek hozzá. Az AM Tokaj Pince Amadeus nevű bora például, tökéletes választás mellé!

 

 

Hozzávalók:

750 ml 3,5%-os tej

3 ek kristálycukor

20 g friss élesztő

300 g finomliszt

3 közepes méretű (M) tojás

20 g vaníliás cukor

csipet só

olaj a sütéshez

Tetszés szerinti lekvár

200 g túró

Tejszínhab – opcionális

 

Elkészítés:

A tej felét langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a szétmorzsolt élesztőt és egy evőkanálnyi lisztet. Lazán elkeverjük. A tejet meleg helyre tesszük, s hagyjuk felfutni az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a maradék tejet és lisztet, valamint a 3 tojást. Habverővel alaposan átkeverjük, míg egy sűrű palacsintatésztát kapunk. Ha kész, konyharuhával letakarjuk és ismét meleg helyre tesszük kelni, körülbelül 40 percre. Ezután a tarkedlisütő serpenyőt közepes lángon felmelegítjük, a sütő korongjait kikenjük kevés olajjal és merőkanállal bele adagoljuk a megkelt tésztát. Kis lángon pirosra sütjük a tarkedlik mindkét oldalát. Tálalása teljesen egyén függő. Van aki több darabot rétegez egymásra, s vannak akik darabonként tálalják, s úgy tesznek rá különböző finomságokat. Leggyakrabban lekvárral, tejszínhabbal és túróval tálalják, de különböző joghurtok és friss gyümölcsök is rendre feltűnhetnek a tarkedlik tetején. Illetve a hagyomány szerint, sokan hintik meg a tetejét porcukorral, esetleg kakaóval. A szabály tehát, hogy nincs szabály, a család pedig imádni fogja!

 

Jó étvágyat!

 

Instagram: Agáta konyhája 

Írjon véleményt