Agáta konyhája – Tarkedli, avagy a híres cseh fánk

A múlt század elején, a legtöbb háztartásban megtalálható volt a tarkedli serpenyő. Lényegében úgy néz ki, mint egy palacsintasütő, ám félgömb formájú mélyedésekkel – jellemzően 4-6 darabbal – van ellátva. Elengedhetetlen eszköze a tarkedli készítésnek, de más célra is nagyszerűen használható; pl. tükörtojást is süthetünk benne. Mi nagyon szeretjük ezt az édességet. Van, hogy egy

Füstölt Húsos Ceruzabab Leves – Agáta Konyhája

Imádom ezt a levest, ami egy régi családi receptünk alapján készül. Elkészítése nagyon egyszerű, ugyanakkor hihetetlenül finom. Eredetileg nagymamám receptje, tőle tanulta anyukám, én pedig anyukámtól. Az adott kornak megfelelően, apró módosításokat ejtettünk csak rajta, de a lényeg sosem változott.   Mivel ez egy meglehetősen tartalmas leves, egytálételnek is beillik. Klasszikus főételt jellemzően nem kínálok

Agáta konyhája – Szilvás pite ropogós cukormorzsával

Meglepően egyszerű elkészíteni és félelmetesen finom! Mi rendszerint reggelire, vagy tízóraiként szoktuk fogyasztani. Az igazán jó hír pedig az, hogy ízlésünknek, vagy éppen a szezonnak megfelelően, a szilva rengeteg gyümölccsel helyettesíthető. Tehát nyugodtan használhatunk helyette sárgabarackot, nektarint, körtét, meggyet, áfonyát, ribizlit, vagy amit szeretünk, illetve eszünkbe jut. Sokan frissen szeretik a legjobban, s vannak, akik

Agáta konyhája – Kukoricás csirkeleves

Ez egy nagyon finom, kellően tartalmas, házias krémleves, ami akár egytálételnek is simán beillik. Nálunk az egész család imádja. Rendszeresen készítek itthon húslevest, s bizony nem ritkán fordul elő, hogy másnap már kevésbé kívánjuk. Leginkább ilyenkor készítem el ezt a fogást. Elsősorban nyári ételként tekintünk rá, de nyugodtan mondhatom, hogy a téli hideg időszakban sem

Csőben sült paradicsomos lazac – Agáta konyhája

Egy végtelenül egyszerűen elkészíthető “Eintopf” (egytálétel), amihez még csak alapszintű szakácstudományra sincs szükség. Ráadásul a maga egyszerűségében is egy nagyszerű fogás. Hihetetlenül finom és egészséges. Főleg a nyári kánikulában szoktam készíteni, amikor nincs kedvem órákat tölteni a konyhában. De – tapasztalatból mondom – télen is jólesik. Nálunk az egész család imádja, túlzás nélkül mondhatom, hogy

Felvidéki paradicsomos töltött paprika – Agáta konyhája

A töltött paprika egy igazi nyári egytálétel. Feljegyzések szerint a törökök által jutott el hozzánk, de gyorsan a nevünkre vettük. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Sok töltött paprika recept kering az országban, sőt, tájegységenként is mutatkoznak eltérések a készítésében. A felvidéki verzió jellemzően tejszínnel készül, egy kis fahéjjal bolondítják, s szinte mindig knédlit

Agáta konyhája – Túrós bukta

Ki ne szeretné, a finom kelt tésztából készülő buktát? Ami ráadásul – a látszat ellenére – szinte légiesen könnyed érzetű finomság, ha jól készítjük el a tésztáját. S most jön ami a legfontosabb. Gyönyörű külleme alapján, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy óriási tudás kell az elkészítéséhez. Pedig ez nem igaz. Először én is féltem tőle

Agáta konyhája – Húsvéti sárgatúró

Húsvéti sárgatúró   A sárgatúró egy hagyományos Kárpát-medencei étel, amit főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Hajdúságban, a Csereháton és Felvidéken készítenek. Fogyasztása szinte kizárólag a húsvéti ünnepekhez kötődik. Elkészítésében lehetnek apró eltérések, de a lényegi lépések ettől függetlenül sosem változnak. Vannak például akik csak egyszer főzik fel, s vannak akik akár 3-4-szer is. Édesanyám tanítása alapján,

Agáta konyhája – Savanyú káposztás haluska

Gyakori jelenség, hogy tájegységenként más-más névvel illetjük ugyanazt az ételt.   Hasonló a helyzet a felvidékről származó haluskával, amit mi leginkább sztrapacskaként ismerünk. A receptúra, még ha oly egyszerű is, nem teljesen egyértelmű. Van ahol tesznek bele tojást, s van ahol nem. Ez ma már egyéni ízlés dolga. Azonban szeretném megjegyezni, hogy a haluska eredeti

Füstölt húsos burgonyagombóc lilakáposztával – Agáta konyhája

A jelenlegi gombóc forma meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki. Eredeti összetételük teljesen más volt, és kezdetben főételként szolgálták fel. A ma ismert gombócok a 19. század közepén jelentek meg először a tányéron, és számos változatukat a cseh háziasszonyok találták ki. Csehországban, Morvaországban és Sziléziában tölthetik sült hagymával, tepertővel, füstölt hússal, lekvárral, szilvával, de még