Felvidéki paradicsomos töltött paprika – Agáta konyhája

A töltött paprika egy igazi nyári egytálétel. Feljegyzések szerint a törökök által jutott el hozzánk, de gyorsan a nevünkre vettük. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné. Sok töltött paprika recept kering az országban, sőt, tájegységenként is mutatkoznak eltérések a készítésében. A felvidéki verzió jellemzően tejszínnel készül, egy kis fahéjjal bolondítják, s szinte mindig knédlit

Agáta konyhája – Túrós bukta

Ki ne szeretné, a finom kelt tésztából készülő buktát? Ami ráadásul – a látszat ellenére – szinte légiesen könnyed érzetű finomság, ha jól készítjük el a tésztáját. S most jön ami a legfontosabb. Gyönyörű külleme alapján, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy óriási tudás kell az elkészítéséhez. Pedig ez nem igaz. Először én is féltem tőle

Agáta konyhája – Húsvéti sárgatúró

Húsvéti sárgatúró   A sárgatúró egy hagyományos Kárpát-medencei étel, amit főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Hajdúságban, a Csereháton és Felvidéken készítenek. Fogyasztása szinte kizárólag a húsvéti ünnepekhez kötődik. Elkészítésében lehetnek apró eltérések, de a lényegi lépések ettől függetlenül sosem változnak. Vannak például akik csak egyszer főzik fel, s vannak akik akár 3-4-szer is. Édesanyám tanítása alapján,

Agáta konyhája – Savanyú káposztás haluska

Gyakori jelenség, hogy tájegységenként más-más névvel illetjük ugyanazt az ételt.   Hasonló a helyzet a felvidékről származó haluskával, amit mi leginkább sztrapacskaként ismerünk. A receptúra, még ha oly egyszerű is, nem teljesen egyértelmű. Van ahol tesznek bele tojást, s van ahol nem. Ez ma már egyéni ízlés dolga. Azonban szeretném megjegyezni, hogy a haluska eredeti

Füstölt húsos burgonyagombóc lilakáposztával – Agáta konyhája

A jelenlegi gombóc forma meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki. Eredeti összetételük teljesen más volt, és kezdetben főételként szolgálták fel. A ma ismert gombócok a 19. század közepén jelentek meg először a tányéron, és számos változatukat a cseh háziasszonyok találták ki. Csehországban, Morvaországban és Sziléziában tölthetik sült hagymával, tepertővel, füstölt hússal, lekvárral, szilvával, de még