Ez a kenyér recept egy régi családi receptúránk. Én anyukámtól tanultam, ő pedig a nagymamámtól. Rajongunk érte. Ha nem is készítem napi szinten, de hetente legalább egyszer nekiállok! Simán eláll négy napig is. Nylon zacskóba nem szabad beletenni. Viszont egy tiszta konyharuhába tekerve, simán eláll 4 napig is. Pontosabban csak “elállna”. Ugyanis rendszerint két nap alatt elfogy nálunk!
Hozzávalók az élesztő felfuttatásához:
42 g (1 kocka) friss élesztő
1 tk kristálycukor
5 tk langyos víz
2 tk finomliszt
Hozzávalók a kenyérhez:
3 db közepes méretű héjában főtt burgonya
650 g finomliszt (plusz egy kis mennyiség a gyúródeszka szórásához)
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
2 ek só
4 tk egész köménymag
1 ek étkezési ecet
500 ml langyos víz
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt. Morzsoljuk bele egy kisebb edénybe a friss élesztőt és adjuk hozzá a kristálycukrot. Jöhet hozzá a langyos víz, amivel sűrű masszává dolgozzuk. A tetejét szórjuk meg liszttel. Takarjuk le és meleg helyen futtassuk fel legalább a duplájára. Adagoljuk a dagasztógép keverő edényébe a liszteket, a szétnyomott főtt burgonyákat, a sót, a köménymagot, az ecetet és a felfuttatott élesztőt. Indítsuk el a dagasztást, s közben lassan öntsük hozzá a langyos vizet. A dagasztást akkor állítsuk le, amikor a tészta már szép sima és lágy, az edény falától pedig könnyen elválik. Takarjuk le konyharuhával és kelesszük meleg helyen, míg térfogata legalább kétszeresére nő. Osszuk a tésztát kétfelé (de akár egyben is lehet hagyni) és a belisztezett gyúrótáblán alakítsuk őket cipó (vagy más tetszőleges) formájúvá. Amikor megvagyunk, takarjuk le őket és hagyjuk a tésztát tovább kelni. Közben készítsünk sós kenegető oldatot; forraljunk fel 1 deciliter vizet és adjunk hozzá 1 teáskanál sót. A sütőt melegítsük elő 250 fokra, a tepsivel együtt; fontos, hogy tepsit is melegítsük fel! Óvatosan ráhelyezzük a cipókat a 250 fokos tepsire, majd ecset segítségével kenjük be őket a sós oldattal. Mehetnek is a sütőbe 50 percre. 15 perc után a hőmérsékletet csökkentsük 200 fokra. A sütés félidejében, azaz 25 perc elteltével ismét kenjük meg a kenyereket a sóoldattal. Amikor letelt az 50 perc sütési idő, vegyük ki a kenyereket a sütőből és újból kenjük át őket a sós vízzel! Helyezzük a kenyereket egy konyhai pihentető rácsra hűlni. A rácsra azért van szükség, hogy az aljuk ne nedvesedjen be. Kész!
instagram: Agáta konyhája
Jó étvágyat!
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra