Füstölt húsos burgonyagombóc lilakáposztával – Agáta konyhája

Agáta konyhája

A jelenlegi gombóc forma meglehetősen hosszú idő alatt alakult ki. Eredeti összetételük teljesen más volt, és kezdetben főételként szolgálták fel. A ma ismert gombócok a 19. század közepén jelentek meg először a tányéron, és számos változatukat a cseh háziasszonyok találták ki. Csehországban, Morvaországban és Sziléziában tölthetik sült hagymával, tepertővel, füstölt hússal, lekvárral, szilvával, de még reszelt almával, vagy akár darált dióval is. Szlovákiában a burgonyagombóc brynzával és sült szalonnával tálalva nemzeti étellé vált. Napjainkban a burgonyagombóc már köretként is megjelenik az asztalon, de a legtöbb háztartásban – legyen akár sós vagy édes a tölteléke – fő fogásként fogyasztják.

A füstölt húsos burgonyagombóc klasszikus körítése a káposzta. Van aki savanyú káposztával készíti, s sokan lilakáposztával. Én most ez utóbbit készítettem el, mert a lilakáposzta mindig is nagy kedvencem volt. S mivel az étel egy pohárka borral mindig jobban esik, ezért egy jóféle somlói furmintot bontottam mellé, a Kancellár Birtokról.

 

Hozzávalók:

5-6 db burgonya (közepes méretű)

200 g rétesliszt

50 g búzadara

2 db tojás

500 g darált füstölt hús

1 kg lilakáposzta

4 ek olaj

1 db lilahagyma

1 tk köménymag

1 tk étkezési keményítő vagy finomlisz

30 g nádcukor

2-3 ek borecet

só, bors

 

A burgonyát megfőzzük és egy napig pihentetjük. Ezután kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és búzadarát és megsózzuk. Sima állagú tésztává gyúrjuk. Amennyiben úgy ítéljük meg, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. Gyorsan kell dolgozni, mivel a burgonyás tészta hamar elkezd hígulni. A tésztából két cipót formázunk, majd rúd alakúra gyúrjuk őket, s mindkettőt felszeleteljük. A szeleteket kör alakúra nyújtjuk. Az így kapott korongokat megtöltjük a darált, főtt füstölt hússal és gombócokat formázunk belőlük. A gombócokat forrásban lévő sós vízben készre főzzük, kb. 15-20 perc alatt. A megfőtt gombócokat lecsepegtetjük és félretesszük.

 

A káposztát vékony csíkokra vágjuk. A finomra vágott lilahagymát olajon üvegesre pároljuk. Cukorral meghintjük és kevergetve karamellizáljuk. Hozzáadjuk a káposztát és a köménymagot, sózzuk. Felöntjük egy bögre vízzel és félig lefedve pároljuk. A mikor a káposzta puhulni kezd, megszórjuk étkezési keményítővel, vagy finom liszttel. Cukorral és ecettel ízesítjük, majd gyakori keverés mellett készre főzzük. Ízlés szerint tálaljuk.

Instagram: Agáta konyhája

Írjon véleményt