Agáta konyhája – Szilvás pite ropogós cukormorzsával

Agáta konyhája

Meglepően egyszerű elkészíteni és félelmetesen finom! Mi rendszerint reggelire, vagy tízóraiként szoktuk fogyasztani. Az igazán jó hír pedig az, hogy ízlésünknek, vagy éppen a szezonnak megfelelően, a szilva rengeteg gyümölccsel helyettesíthető. Tehát nyugodtan használhatunk helyette sárgabarackot, nektarint, körtét, meggyet, áfonyát, ribizlit, vagy amit szeretünk, illetve eszünkbe jut. Sokan frissen szeretik a legjobban, s vannak, akik másnap, amikor már alaposan átjárta a tésztát a gyümölcs leve és a fahéj. Én mindkét verzióban szeretem, de valamiért másnap még jobban ízlik. Ha azonban egy vacsora végén küldöm az asztalra, rendszerint bontok mellé egy kései szüretelésű tokaji édes bort. Az egyik kedvencem az oldalán, az AM Tokaj Pince “Amadeus” nevű tétele, amit furmint és hárslevelű szőlőfajtákból szűrtek.

 

 

Hozzávalók:

250 g friss szilva

150 g finomliszt

50 g vaj

2 db M-méretű tojás

50 ml 3.5%-os tej

1 tasak sütőpor

80 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

1 kk őrölt fahéj

cukormorzsa (4 ek kristálycukor, 4 ek rétesliszt, 25 g puha vaj, 1 tasak vaníliás cukor, a kk fahéz, kézzel összedolgozva)

rétesliszt a tepsi megszórásához

csipet só

 

 

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Tálba helyezzük és megszórjuk fahéjas cukorral (1 ek kristálycukor, 1 mk őrölt fahéjjal elkeverve).

Keverőtálba tesszük a finomlisztet, a tojásokat, a tejet és kézzel elkezdjük szép lassan összedolgozni. Hozzáadjuk a sütőport, a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és egy csipetnyi sót. Lágy tésztává dolgozzuk össze. Használhatunk keverőgépet is. A kész tésztát beleöntjük a kivajazott és rétesliszttel megszórt tepsibe.

A szilvát egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Az így előkészített pite tetejét, szintén egyenletesen megszórjuk a cukormorzsával. 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

Agáta Konyhája 

 

Instagram: Agáta Konyhája 

Írjon véleményt