Agáta konyhája – Túrós bukta

Agáta konyhája

Ki ne szeretné, a finom kelt tésztából készülő buktát? Ami ráadásul – a látszat ellenére – szinte légiesen könnyed érzetű finomság, ha jól készítjük el a tésztáját. S most jön ami a legfontosabb. Gyönyörű külleme alapján, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy óriási tudás kell az elkészítéséhez. Pedig ez nem igaz. Először én is féltem tőle egy kicsit, de vettem egy nagy levegőt és belevágtam. Már az első alkalommal fantasztikusan sikerült. Így azóta is rendszeresen készítem családom nagy örömére. Ezúttal túróval töltöttem meg, de ugyanez a recept készülhet lekvárral, vagy akár mákkal is, minden további nélkül…

 

 

 

Hozzávalók 15 db buktához:

600 g rétesliszt

90 g vaj

4 tojássárgája

250 ml félzsíros, vagy zsíros tej

80 g kristálycukor

35 g élesztőkocka

 

 

Hozzávalók a túró töltelékhez:

250 g zsíros túró

30-50 g kristálycukor

1 tasak vaníliáscukor

Fél citrom reszelt héja

1-2 tojás sárgája

1 kis marék mazsola

1 ek vaníliás pudingpor

 

 

Elkészítés:

A dagasztógép keverőtáljába tesszük a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, a 4 tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt (35 g élesztő + 250 ml langyos tej + 80 g kristálycukor), sózzuk. A hozzávalókat selymes érzetű, lágy állagú tésztává dagasztjuk. A tésztát kivesszük a tálból és kézzel tovább dagasztjuk 2-3 percig. Ezután meleg helyen, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe.

 

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A túrót elkeverjük a tojássárgájával és a kétféle cukorral. A fél citrom héját belereszeljük. Ügyeljünk rá, hogy csak a héj sárga része kerüljön bele, mert az alsóbb fehér rész keserűvé teszi a tölteléket. Mehet hozzá a mazsola és a pudingpor. Aki szereti, esetleg tehet bele egy evőkanál sütőrumot is. Kanállal jól összekeverjük és félretesszük.

 

A megkelt tésztát lisztes felületre borítjuk, hosszúkás henger alakúra gyúrjuk, késsel három egyenlő méretű darabra vágjuk. Mindegyiket öt egyforma méretű korongra szeljük. Tehát most 15 darab korong formájú tésztánk van. Mindegyiket gombóc formára gyúrjuk. Letakarjuk őket konyharuhával és 10 percig pihentetjük. Jöhet a buktatöltés. A gombócokat a tenyerünkben lepény formára lapítjuk, de ne legyenek túl vékonyak. Kiskanálnyit túrós tölteléket teszünk a közepükre és ismét gombócot formázunk belőlük. Egy közepes méretű sütőedényt (tepsit) alaposan kivajazunk. Én jénai üvegtálat használok. A gombócokat úgy helyezzük az edénybe, hogy ne érjenek egymáshoz! A legszerencsésebb 3 sorba helyezni őket, mindegyik sorban 5 gombóc. A gombócokat megkenjük olvasztott vajjal. Letakarjuk az edényt és 30 percig ismét kelesztjük a gombócokat. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A véglegesen megkelt gombócokat 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből és a még forró bukták tetejét újra megkenjük olvasztott vajjal. Amikor kihűltek, finoman meghinthetjük a tetejüket porcukorral.

 

Jó étvágyat!

 

Instagram: Agáta konyhája 

Írjon véleményt