A borospohárban: Húsvéti sonka

Kovács Antal sommelier

Ma már szinte alig van olyan háztartás hazánkban, ahol ne füstölt sonkával ünnepelnék a húsvétot. Persze nem volt ez mindig így. Mégis elmondható, hogy volt egyfajta törvényszerűség abban a folyamatban, aminek eredményeképpen, ennyire népszerű lett a második legjelentősebb katolikus ünnep étkeinek listáján…

 

Húsvét, Krisztus újjászületésének és a tavasz megújulásának ünnepe. Ekkor fejeződik be a 40 napig tartó böjt, ami Jézus 40 napos önmegtartóztatására utal. A Húsvét, mint azt neve is sugallja, a rövidnek egyáltalán nem mondható böjti időszak utáni első lehetőség, amikor a hívők húst vesznek magukhoz; „hús vét”. A böjt után, szinte szó szerint, ki vannak éhezve az emberek a húsra. Vannak, akik lyenkor pappal is megáldatják a húst. A tradicionális húsvéti ételek egyébiránt a bárány, a sonka, a kalács és a tojás. A tojás a termékenységet és a családi köteléket szimbolizálja. A szokás szerint a családnak együtt kell elfogyasztani a húsvéti asztalnál, hogy sose szakadjanak el egymástól. A kalács – illetve a kenyér -, a bőséget és a jólétet szimbolizálják. A bárány nem más, mint jézus szimbolúma, aki mintegy áldozati bárányként halt meg a kereszten, hogy ezáltal váltsa meg az emberiséget. Ám érdekes módon, a bárány nálunk nem játszik akkora szerepet a húsvéti asztalon, mint tőlünk nyugatabbra. Ellenben népszerűségéből adódóan, a sertéshúsnak sokkal nagyobb teret engedtünk, mint más országok. A régi időkben – de ez jellemzően most is így van – a téli disznóölés során készült a sonka, amit jó alaposan megfüstöltek. A füstöléssel lényegében tartósították a húst, ami húsvétig szépen érlelődött. Sőt nagyjából ilyenkor lett a legfinomabb. Minden bizonnyal ezért kapott kiemelt szerepet az ünnepi asztalon. Később, amikor már a hatalmas igényeket nem voltak képesek sonkával kielégíteni, divatba jött a füstölt tarja, sőt az oldalas és a karaj is.

Az asztalkultúra fejlődésével, később aztán a jól megválasztott italok is egyre nagyobb figyelmet a húsvéti menükben. S mivel a magyar ember elsősorban a borra van hangolva – több, mint 1000 éve készítünk bort, így kijelenthető, hogy kultúrjavaink egyike -, csak idő kérdése volt, mikor lesz szinte központi kérdés húsvétkor, hogy milyen bort igyunk a sonkához. Egyébként sokféle bor illik hozzá. Vannak, akik testes tanninos vörösbort választanak mellé. Erre én azt mondom, hogy miért is ne? Nekem a tannin és a füstös karakterű sonka nem adják azt az összhatást, amit várnék, de ha valakinek ez a párosítás bejön, akkor tegyen így bátran, mert csak az számít, hogy nekünk mi ízlik igazán. A sillert viszont nagyon pártolom a sonkához. Megfigyeléseim szerint a rozék is gyönyörűen teszik a dolgukat mellette, de egy gyümölcsös aromájú, ropogós savérzetű fehérbort is – pl. Irsai Olivér – simán el tudok képzelni hozzá. Ami viszont számomra is egy nagy felfedezés volt, hogy mennyire jól illenek a buborékos borok a füstölt sonkához! A sonkában tobzódik a füstaroma, a borban a buborék, s mikor találkoznak, először egymásnak feszülnek, majd átölelik egymást. Úgyhogy legyen szó akár gyöngyözőborról, habzóborról, vagy pezsgőről, javaslom nyugodtan adjon neki egy esélyt, mert az élmény teljesen újszerű lesz és nem mellesleg; felejthetetlen lesz.

A Cardium Birtok Pinot Noirból szűrt gyöngyözőbora például egészen kivételesen jól teljesít a sonka mellett. Nem csak felnő a feladathoz, de határozottan olyan érzést okoz, mintha ő maga irányítaná a történéseket. Mivel, hogy lényegében ez is történik. Parádés társítás, alanyi jogon.

 

Cardium Borház Etyek-Budai Pinot Noir Rosé Gyöngyözőbor

Közepes intenzitású, lazac színű megjelenés. A bor illatában friss piros bogyósgyümölcsök – cseresznye, málna, ribizke – aromái randevúznak, finom pinot-fűszerekkel egészülve ki. Kóstolva száraz, pikáns buborékjáték, ropogós savak, finoman húsos test, elegáns gyümölcsös ízaromák jellemzik. Parádés gyöngyözőbor, szinte minden alkalomra. Halászléhez, lecsóhoz, pörköltekhez, paprikásokhoz, paradicsomos tésztákhoz, pizzához, valamint sertés-, kacsa- és libasültek mellé ajánlom kísérőként. Füstölt sonka? No problem! Ugyanakkor villásreggelikhez, vagy éppen esti kerti partikra is tökéletes választás!

 

A bor linkje: Cardium Borház Etyek-Budai Pinot Rosé 

Instagram: Kovács Antal Sommelier 

 

 

 

Írjon véleményt