Minél több emberhez eljuttatni a bor pozitív előjelű üzenetét

Hogyan lehet népszerűsíteni napjainkban a borkultúrát? Miként tud kommunikálni egy sommelier a borkedvelő közönséggel? Mi változott ebben a szakmában? Interjúnkban Kovács Antal sommelier mindenre fényt derít. Mit gondolsz, mennyire influencer ma egy sommelier? Úgy gondolom, bizonyos szempontból egy sommelier mindig is influencer volt, csak régebben más szinten. Hiszen teljesen más volt a helyzet húsz évvel

Parádés esemény két nagyágyúval

Titkos vacsora gombákból!  Két nagyágyú egy célért: Bicsár Attila, a napokban Michelin ajánlást kapott Sauska 48 étterem executive chefje és Kovács Antal, örökös sommelier bajnok hamarosan exkluzív vacsorát tart, hogy népszerűsítsék az egyik legkiválóbb alapanyagot, a gombát.? Egy páratlan és különleges estére, különleges helyszínen várják az ínyenceket, akik nyitottak a meglepetésekre. Azonban nem érdemes sokáig

A borospohárban: Camembert – Kovács Anti sommelier

Marie Harel 1791-ben készítette el az eredeti Camembert sajtot nyerstejből, Normandiában. Ma már azonban a termelők csak nagyon kis százaléka használ nyerstejet Camembert készítéshez. Az eljárás természetesen minden tekintetben maradt a tradicionális verzió, de a tej – legalábbis ebben az összefüggésben – már nem ugyanaz. Azok a termelők, akik Marie Harel módszerével készítik a sajtot,

Ízes, házias vonal egy, vagy kettő csavarral – Stelázsi

Racsek Iván nevéhez nem csak a hagyományos, abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú Harapó Mókus fűződik. Hasonló vonalat képvisel a Stelázsi is, melyet a budai családi vendéglő mellé, portfólió bővítés céljából nyitottak meg 2014 márciusában, és sikere azóta is szárnyal.   A koncepció továbbra is az volt, hogy maradjanak meg a hagyományos házias ízek, egy

A borospohárban: Wiener Schnitzel – Kovács Antal sommelier sorozata

A Wiener Schnitzel (magyarul; bécsiszelet) legalább annyira emblematikus Ausztria számára, mint a bécsi barokk paloták, vagy klasszikus zeneszerzőik. A zsemlemorzsában, bő zsiradékban kisütött borjúszelet – s a hozzá kínált édes-savanykás íz tengelyű krumplisaláta -, az ország ikonikus ételévé vált. Olyannyira, hogy Ausztriában szeptember 9. a Wiener Schnitzel Napja, amit országszerte ünnepelnek. De tényleg osztrák találmány

Tavaszköszöntő a Mandragórában, Kovács Antival

Borvacsora Kovács Antal örökös sommelier bajnokkal Időpont: 2022.04.21. csütörtök 18:30 Helyszín: Mandragóra Étterem, 1027 Budapest, Kacsa utca 22. Mikor egy sommelier végigjárja a szakma minden zugát, amikor a szakmai- és élettapasztalatok mély alapvetéseket hoznak, akkor éri el a szabadságot. Kovács Antal, akit a borok világából sokan ismernek, egyike azoknak a szakembereknek, akinek véleményére érdemes hallgatni

A borospohárban: Húsvéti sonka

Ma már szinte alig van olyan háztartás hazánkban, ahol ne füstölt sonkával ünnepelnék a húsvétot. Persze nem volt ez mindig így. Mégis elmondható, hogy volt egyfajta törvényszerűség abban a folyamatban, aminek eredményeképpen, ennyire népszerű lett a második legjelentősebb katolikus ünnep étkeinek listáján…   Húsvét, Krisztus újjászületésének és a tavasz megújulásának ünnepe. Ekkor fejeződik be a

A borospohárban: Sushi – Kovács Anti sorozata

A sushi story meglepően régen kezdődött. Egy egyszerű étel fejlődéstörténetéről szól, ami végül meghódította az egész világot. Napjainkban a gasztronómia összes szintjén megjelenik, az utcai büféktől kezdve egészen a 3 csillagos éttermekig. A legelső írásos emlékek, a közhiedelemmel ellentétben nem Japánban, hanem Kínában említik, méghozzá a korai második században…   Az alapkoncepció tehát nagyjából 1800

A borospohárban: Grana Padano – Kovács Anti sorozata

Alig fél órányi autóútra Milánó belvárosától, hirtelen minden megváltozik. A sűrű forgatagú utcák helyett érintetlen olasz tájak, az idegesen rohangáló váróslakók helyett pedig a végtelenségig  nyugodt-, lelassult élettempójú emberek jelennek meg a színen. Amikor valaki arra jár, olyan érzés fogja el, mintha a legközelebbi város nem a sarkon túl, hanem több száz kilométerre helyezkedne el.

Sommelier 1 percesek: Buborékos vagányság

A fröccs 19. századi magyar találmány, és rajtunk kívül nagyon kevés olyan ország van a világon, ahol szódával húznák fel a bort. A legtöbb hozzánk látogató turista felszisszen, amikor először találkozik vele, majd annál nagyobb meglepetés éri őket, amikor megkóstolják. A fröccs fogyasztás egészen az 1990-es évekig magától értetődő dolog volt számunkra; nem beszéltünk róla, csak ittuk. Majd egyszer

A borospohárban: Édes-savanyú sertés – Kovács Anti sorozata

A nyolcvanas években, Bécsben jártam életemben először kínai étteremben. Édes-savanyú sertést ettem és akkora élmény volt, hogy sosem fogom elfelejteni. Az pedig, hogy nem kínából származik, sosem merült fel bennem. Mígnem három évtizeddel később szembesültem a ténnyel, hogy ugyan az édes és savanyú egyensúlyra épülő ételek valóban kínában alakultak ki, de abban a formában, ahogy

A borospohárban: Veganuár

A Veganuár (Veganuary) egy éves kihívás, amelyet egy brit nonprofit szervezet hozott létre. A veganizmust népszerűsíti – és oktatja – azáltal, hogy az embereket a vegán életmód követésére ösztönzi január hónapban. A kezdeményezés 2014-es indulása óta évről évre nő a csatlakozók száma. A 2020-as kampányra 400 000 ember iratkozott fel, a  szervezők becslése szerint ez

A borospohárban: Fish & Chips – Kovács Anti sommelier sorozata

A panírozott sült halat valószínűleg Spanyolországból és Portugáliából menekülő zsidók vitték be az Egyesült Királyságba, még a 16. században. A fehér húsú halakból – jellemzően tőkehalból vagy foltos tőkehalból – készült ételt, vékony lisztes panírban sütötték. Ez volt a „Pescado frito” a szefárd zsidók egyik nagy kedvence. Péntekenként sütötték, hogy másnap, fogyasszák el, amikor is

A borospohárban: Insalata Caprese – Kovács Anti Sommelier sorozata

Az Insalata Caprese (azaz Capri Saláta), egy önmaga egyszerűségében nagyszerű mediterrán fogás, amit ma már egész évben fogyasztanak emberek milliói világszerte. A minden tekintetben legideálisabb friss-, lédús- és édes paradicsom okán, természetesen nem kérdés, hogy nyáron a legfinomabb. De ha mi mégis télen kívánnánk meg, akkor sincs gond, ám ilyenkor különösen ügyeljünk a minél magasabb

A borospohárban ; füstölt lazac- Kovács Anti sorozata

A füstölés lényegében nem más, mint a hús tartósításának egy igen hatékony módja, amit már sok-sok évszázada alkalmaznak. S az már csak hab a tortán, hogy a füstös íz, mennyire csábító lehet az asztalon…   A halak és húsok füstölése már az ókorban kezdődött, azzal a céllal, hogy az éléskamrák mélyén megpihenve segítse a hosszú

A borospohárban: Töltött káposzta- Kovács Anti Sommelier sorozata

A töltött káposzta igazi nemzeti ételünkké vált az utóbbi 200 esztendőben. Első írásos említése 1695-re datálódik, de jelentős elterjedése hazánkban a 18. századra tehető, s a monda szerint, ebben bizony a törökök is jelentős szerepet játszottak. Fogyasztása elsősorban ünnepekhez kötődik (Húsvét, Karácsony, családi ünnepek, lakodalmak), de nagyon sok háztartásban nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy

A borospohárban; Tortellini al Brodo

Fennmaradt írásos dokumentumok, már a korai XII. században említést tesznek a tortelliniről. Eredetéről számtalan legenda kering. Modenában szentül állítják, hogy egy helyi fogadós készítette először, miután leskelődés közben megpillantotta Lucrezia Borgia köldökét. Bologna pedig bizton hangoztatja, hogy nekik köszönhetően született meg a tortellini, méghozzá úgy, hogy Vénusz, a szerelem istennőjének köldökéről mintázták meg. A feszültséget

Kovács Anti- Szicíliai szardíniás spaghetti & Bor

Van az úgy, hogy bizonyos fúziós ételek percek alatt születnek a konyhában, de olyan esetekről is tudunk, amikor évtizedek, sőt, évszázadok történései idézték elő bizonyos fogások megszületését. Például, amikor egymáshoz közeli kultúrák találkoznak félúton, vagy amikor fontos kereskedelmi útvonalak mentén alakul ki egy-egy étel úgy, hogy a szakácsok generációi adják tovább a receptúrát az utódoknak,

Kovács Antal Sommelier sorozata-Burger & Bor

2004-et írunk, a helyszín London. Este van, a London Wine Fair-t aznapra bezárták. A biztonságiak kellő udvariassággal ugyan, de azért kimért határozottsággal tessékelték ki a nagyérdeműt a vásárváros borgőzös leheletű pavilonjaiból. A város központjába visszaérve eszméltem rá, hogy a gyomrom jelez; enni kéne valamit. Előző este, egy parádés Fish & Chips-et pipáltam ki egy sarki

Étel & bor ajánló Kovács Antival

Kacsacomb lilakáposztával és krumplis knédlivel   Ez a fogás nem túl komplikált, borválasztás szempontjából mégis sok tényezőt kell figyelembe vennünk.   Az első tényező, maga a kacsa jellegzetes aromája. Ehhez igazodva, olyan bort válasszunk mellé, amely nem csak kellően karakteres, de megfelelően intenzív aromával is rendelkezik. Ez jöhet a különleges talajból (pl. vulkáni kőzetek), a kései

Heti Borajánló Kovács Antal Sommelier-vel 3. – Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017

Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017   “Amikor a Balaton partjáról köszön rád az ország egyik merlot-ja, az mekkora már?”   Így indítottam az egyik FB posztomat, s cserébe kaptam hideget-meleget a nyakamba, de rendesen. A félreértést valószínűleg az idézte elő, sokan “legjobbnak”, s nem az “egyik legjobbnak” olvasták a rövidke mondatot. Az előbbit nyilván nem

Heti Borajánló Kovács Antal sommelier-vel 2. – Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019

Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019   A második világháború előtt, Magyarország volt az egyik legjelentősebb európai pezsgő exportőr, s bizony fogyasztását illetően is előkelő helyet foglaltunk el a rangsorban. Akkoriban mindig találtunk alkalmat pezsgőfogyasztásra, s ha nem volt, akkor kreáltunk egyet. Majd, mind sok minden más, a pezsgő is kiment a divatból. Jelenleg