Parádés esemény két nagyágyúval

Titkos vacsora gombákból!  Két nagyágyú egy célért: Bicsár Attila, a napokban Michelin ajánlást kapott Sauska 48 étterem executive chefje és Kovács Antal, örökös sommelier bajnok hamarosan exkluzív vacsorát tart, hogy népszerűsítsék az egyik legkiválóbb alapanyagot, a gombát.🍄 Egy páratlan és különleges estére, különleges helyszínen várják az ínyenceket, akik nyitottak a meglepetésekre. Azonban nem érdemes sokáig

A borospohárban: Camembert – Kovács Anti sommelier

Marie Harel 1791-ben készítette el az eredeti Camembert sajtot nyerstejből, Normandiában. Ma már azonban a termelők csak nagyon kis százaléka használ nyerstejet Camembert készítéshez. Az eljárás természetesen minden tekintetben maradt a tradicionális verzió, de a tej – legalábbis ebben az összefüggésben – már nem ugyanaz. Azok a termelők, akik Marie Harel módszerével készítik a sajtot,

Ízes, házias vonal egy, vagy kettő csavarral – Stelázsi

Racsek Iván nevéhez nem csak a hagyományos, abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú Harapó Mókus fűződik. Hasonló vonalat képvisel a Stelázsi is, melyet a budai családi vendéglő mellé, portfólió bővítés céljából nyitottak meg 2014 márciusában, és sikere azóta is szárnyal.   A koncepció továbbra is az volt, hogy maradjanak meg a hagyományos házias ízek, egy

A borospohárban: Wiener Schnitzel – Kovács Antal sommelier sorozata

A Wiener Schnitzel (magyarul; bécsiszelet) legalább annyira emblematikus Ausztria számára, mint a bécsi barokk paloták, vagy klasszikus zeneszerzőik. A zsemlemorzsában, bő zsiradékban kisütött borjúszelet – s a hozzá kínált édes-savanykás íz tengelyű krumplisaláta -, az ország ikonikus ételévé vált. Olyannyira, hogy Ausztriában szeptember 9. a Wiener Schnitzel Napja, amit országszerte ünnepelnek. De tényleg osztrák találmány

Tavaszköszöntő a Mandragórában, Kovács Antival

Borvacsora Kovács Antal örökös sommelier bajnokkal Időpont: 2022.04.21. csütörtök 18:30 Helyszín: Mandragóra Étterem, 1027 Budapest, Kacsa utca 22. Mikor egy sommelier végigjárja a szakma minden zugát, amikor a szakmai- és élettapasztalatok mély alapvetéseket hoznak, akkor éri el a szabadságot. Kovács Antal, akit a borok világából sokan ismernek, egyike azoknak a szakembereknek, akinek véleményére érdemes hallgatni

A borospohárban: Húsvéti sonka

Ma már szinte alig van olyan háztartás hazánkban, ahol ne füstölt sonkával ünnepelnék a húsvétot. Persze nem volt ez mindig így. Mégis elmondható, hogy volt egyfajta törvényszerűség abban a folyamatban, aminek eredményeképpen, ennyire népszerű lett a második legjelentősebb katolikus ünnep étkeinek listáján…   Húsvét, Krisztus újjászületésének és a tavasz megújulásának ünnepe. Ekkor fejeződik be a

A borospohárban: Sushi – Kovács Anti sorozata

A sushi story meglepően régen kezdődött. Egy egyszerű étel fejlődéstörténetéről szól, ami végül meghódította az egész világot. Napjainkban a gasztronómia összes szintjén megjelenik, az utcai büféktől kezdve egészen a 3 csillagos éttermekig. A legelső írásos emlékek, a közhiedelemmel ellentétben nem Japánban, hanem Kínában említik, méghozzá a korai második században…   Az alapkoncepció tehát nagyjából 1800

A borospohárban: Grana Padano – Kovács Anti sorozata

Alig fél órányi autóútra Milánó belvárosától, hirtelen minden megváltozik. A sűrű forgatagú utcák helyett érintetlen olasz tájak, az idegesen rohangáló váróslakók helyett pedig a végtelenségig  nyugodt-, lelassult élettempójú emberek jelennek meg a színen. Amikor valaki arra jár, olyan érzés fogja el, mintha a legközelebbi város nem a sarkon túl, hanem több száz kilométerre helyezkedne el.

Sommelier 1 percesek: Buborékos vagányság

A fröccs 19. századi magyar találmány, és rajtunk kívül nagyon kevés olyan ország van a világon, ahol szódával húznák fel a bort. A legtöbb hozzánk látogató turista felszisszen, amikor először találkozik vele, majd annál nagyobb meglepetés éri őket, amikor megkóstolják. A fröccs fogyasztás egészen az 1990-es évekig magától értetődő dolog volt számunkra; nem beszéltünk róla, csak ittuk. Majd egyszer

A borospohárban: Édes-savanyú sertés – Kovács Anti sorozata

A nyolcvanas években, Bécsben jártam életemben először kínai étteremben. Édes-savanyú sertést ettem és akkora élmény volt, hogy sosem fogom elfelejteni. Az pedig, hogy nem kínából származik, sosem merült fel bennem. Mígnem három évtizeddel később szembesültem a ténnyel, hogy ugyan az édes és savanyú egyensúlyra épülő ételek valóban kínában alakultak ki, de abban a formában, ahogy

A borospohárban: Veganuár

A Veganuár (Veganuary) egy éves kihívás, amelyet egy brit nonprofit szervezet hozott létre. A veganizmust népszerűsíti – és oktatja – azáltal, hogy az embereket a vegán életmód követésére ösztönzi január hónapban. A kezdeményezés 2014-es indulása óta évről évre nő a csatlakozók száma. A 2020-as kampányra 400 000 ember iratkozott fel, a  szervezők becslése szerint ez

A borospohárban: Fish & Chips – Kovács Anti sommelier sorozata

A panírozott sült halat valószínűleg Spanyolországból és Portugáliából menekülő zsidók vitték be az Egyesült Királyságba, még a 16. században. A fehér húsú halakból – jellemzően tőkehalból vagy foltos tőkehalból – készült ételt, vékony lisztes panírban sütötték. Ez volt a „Pescado frito” a szefárd zsidók egyik nagy kedvence. Péntekenként sütötték, hogy másnap, fogyasszák el, amikor is

A borospohárban: Insalata Caprese – Kovács Anti Sommelier sorozata

Az Insalata Caprese (azaz Capri Saláta), egy önmaga egyszerűségében nagyszerű mediterrán fogás, amit ma már egész évben fogyasztanak emberek milliói világszerte. A minden tekintetben legideálisabb friss-, lédús- és édes paradicsom okán, természetesen nem kérdés, hogy nyáron a legfinomabb. De ha mi mégis télen kívánnánk meg, akkor sincs gond, ám ilyenkor különösen ügyeljünk a minél magasabb

A borospohárban ; füstölt lazac- Kovács Anti sorozata

A füstölés lényegében nem más, mint a hús tartósításának egy igen hatékony módja, amit már sok-sok évszázada alkalmaznak. S az már csak hab a tortán, hogy a füstös íz, mennyire csábító lehet az asztalon…   A halak és húsok füstölése már az ókorban kezdődött, azzal a céllal, hogy az éléskamrák mélyén megpihenve segítse a hosszú

A borospohárban: Töltött káposzta- Kovács Anti Sommelier sorozata

A töltött káposzta igazi nemzeti ételünkké vált az utóbbi 200 esztendőben. Első írásos említése 1695-re datálódik, de jelentős elterjedése hazánkban a 18. századra tehető, s a monda szerint, ebben bizony a törökök is jelentős szerepet játszottak. Fogyasztása elsősorban ünnepekhez kötődik (Húsvét, Karácsony, családi ünnepek, lakodalmak), de nagyon sok háztartásban nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy

A borospohárban; Tortellini al Brodo

Fennmaradt írásos dokumentumok, már a korai XII. században említést tesznek a tortelliniről. Eredetéről számtalan legenda kering. Modenában szentül állítják, hogy egy helyi fogadós készítette először, miután leskelődés közben megpillantotta Lucrezia Borgia köldökét. Bologna pedig bizton hangoztatja, hogy nekik köszönhetően született meg a tortellini, méghozzá úgy, hogy Vénusz, a szerelem istennőjének köldökéről mintázták meg. A feszültséget

Kovács Anti- Szicíliai szardíniás spaghetti & Bor

Van az úgy, hogy bizonyos fúziós ételek percek alatt születnek a konyhában, de olyan esetekről is tudunk, amikor évtizedek, sőt, évszázadok történései idézték elő bizonyos fogások megszületését. Például, amikor egymáshoz közeli kultúrák találkoznak félúton, vagy amikor fontos kereskedelmi útvonalak mentén alakul ki egy-egy étel úgy, hogy a szakácsok generációi adják tovább a receptúrát az utódoknak,

Kovács Antal Sommelier sorozata-Burger & Bor

2004-et írunk, a helyszín London. Este van, a London Wine Fair-t aznapra bezárták. A biztonságiak kellő udvariassággal ugyan, de azért kimért határozottsággal tessékelték ki a nagyérdeműt a vásárváros borgőzös leheletű pavilonjaiból. A város központjába visszaérve eszméltem rá, hogy a gyomrom jelez; enni kéne valamit. Előző este, egy parádés Fish & Chips-et pipáltam ki egy sarki

Étel & bor ajánló Kovács Antival

Kacsacomb lilakáposztával és krumplis knédlivel   Ez a fogás nem túl komplikált, borválasztás szempontjából mégis sok tényezőt kell figyelembe vennünk.   Az első tényező, maga a kacsa jellegzetes aromája. Ehhez igazodva, olyan bort válasszunk mellé, amely nem csak kellően karakteres, de megfelelően intenzív aromával is rendelkezik. Ez jöhet a különleges talajból (pl. vulkáni kőzetek), a kései

Heti Borajánló Kovács Antal Sommelier-vel 3. – Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017

Rubin Pince Dél-Balatoni Merlot “Peripheria” 2017   “Amikor a Balaton partjáról köszön rád az ország egyik merlot-ja, az mekkora már?”   Így indítottam az egyik FB posztomat, s cserébe kaptam hideget-meleget a nyakamba, de rendesen. A félreértést valószínűleg az idézte elő, sokan “legjobbnak”, s nem az “egyik legjobbnak” olvasták a rövidke mondatot. Az előbbit nyilván nem

Heti Borajánló Kovács Antal sommelier-vel 2. – Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019

Zichy Birtok Tokaji Pezsgő “Zichy Anna” 2019   A második világháború előtt, Magyarország volt az egyik legjelentősebb európai pezsgő exportőr, s bizony fogyasztását illetően is előkelő helyet foglaltunk el a rangsorban. Akkoriban mindig találtunk alkalmat pezsgőfogyasztásra, s ha nem volt, akkor kreáltunk egyet. Majd, mind sok minden más, a pezsgő is kiment a divatból. Jelenleg