A borospohárban: Töltött káposzta- Kovács Anti Sommelier sorozata

Kovács Antal Sommelier

A töltött káposzta igazi nemzeti ételünkké vált az utóbbi 200 esztendőben. Első írásos említése 1695-re datálódik, de jelentős elterjedése hazánkban a 18. századra tehető, s a monda szerint, ebben bizony a törökök is jelentős szerepet játszottak. Fogyasztása elsősorban ünnepekhez kötődik (Húsvét, Karácsony, családi ünnepek, lakodalmak), de nagyon sok háztartásban nem kell ahhoz különleges alkalom, hogy káposzta rotyogjon a tűzhelyen. A töltött káposzta nagyon sokféle lehet. Készülhet édes-, vagy savanyú káposztából, s létezik nyári illetve téli verzió is. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a háziasszonyok szinte minden háztartásban belecsempésznek egy-egy titkos hozzávalót, amitől megintcsak más lesz, mint a többi. Szóval, akárcsak az ízlések és a pofonok, a töltött káposzták is különbözőek.

 

A töltött káposzta elődje a húsos káposzta volt. A sokféle töltött káposzta közül, két – mondjuk úgy – alapiskola létezik itthon; az erdélyi és a szabolcsi. Előbbi elsősorban a savanyú káposztára építkezik, utóbbi pedig az édesre. Az erdélyi verzió egyértelműen dominánsabb karakterű, hiszen a savanyú káposzta mellett gazdagon tartalmaz füstölt húst és az elmaradhatatlan csombort. Nos, ehhez az ételhez nagyon nehéz megfelelően intenzív karakterű bort választani. Sőt, lehet, hogy nem is érdemes. Hogy miért? Az ételek és borok társításának egyik alaptétele, hogy az étel alap ízét a bornak felül kell írnia. Márpedig ebben az összefüggésben a két legalapvetőbb íz az édes és a savanyú. Ám van egy kitétel, amit nem árt figyelembe venni. Ha az étel kiugróan édes (pl. baklava), nem biztos, hogy érdemes megtalálni hozzá azt a bort, ami még nála is édesebb. Egyrészt, mert az valószínűleg egy Tokaji Natúr Eszencia lesz, ami csilliárdokba kerül. Másrészt, mivel nem biztos, hogy ennyi cukor bevitele a szervezetünkbe jól fog esni nekünk. A savanyú íz kapcsán pedig gondoljunk csak bele; az a bor, ami a savanyú káposztánál is savasabb, vajon mennyire lehet élvezetes? Szerintem semennyire. Így tehát az erdélyi töltött káposztához és legfeljebb egy fiatal olaszrizlingből elkészített hosszúlépést szoktam javasolni, esetleg sört. De tisztán bort, nem.

 

A szabolcsi töltött káposzta ellenben, kifejezetten érdekes lehetőségeket kínál borválasztás szempontjából. Meghatározó karakter jegyeit az édes káposzta, a paradicsom, s a diszkréten használt füstölt hús adják. A tavaszi verzió, amikor lehetőség van új káposztából készíteni, különösen zamatos és zsenge. Vörösbor társítását semmi sem indokolja mellé. A nem túl könnyű, hanem inkább közepesen testes fehér- és rosé borokét viszont igen. Életteli savak, legalább 13-as alkohol, s inkább fűszeres, mint gyümölcsös aromák jelenthetik a tökéletes megoldás kulcsát. Mivel elkötelezett vagyok a hazai szőlőfajták mellett, magam sem gondoltam volna, hogy chardonnay-ból szűrt bort fogok kipróbálni hozzá. Pedig így lett. A Rubin Borászat dél-balatoni chardonnay-ja már a második évjáratban bizonyítja, hogy a szőlőfajta Balatonkeresztúron igazi otthonra talált. Ha így nézem, üde és légies, de ha úgy nézem, telt és mokány. Szenzációsan ötvözi a lezser eleganciát a megsüvegelendő beltartalommal. Fűszeres aromája tökéletes társa a káposzta aromájának, savai pedig szépen kerekednek az étel roppanós karaktere fölé. Sőt, a tejföllel adnak is egymásnak egy hatalmas pacsit az összekóstolás pillanatában. Hal- és fehér húsú szárnyas ételek mellett mindig tökéletesen teljesített, de, hogy a szabolcsi töltött káposzta oldalán is jelesre fog vizsgázni, az számomra is nagy felütés volt. Szóval ők ketten együtt, megérnek egy misét. Vagy akár többet is.

 

 

 

Rubin Borászat Dél-Balatoni Chardonnay “Guerilla”

 

Világos aranysárga megjelenés. A chardonnay illatában finom fűszeresség viszi a prímet, amit diszkrét fehér húsú gyümölcsök ölelnek körül. A Rubin Borászat bora kóstolva száraz, életteli savérzet, krémes felszínű test, összetett fűszeres aromák jellemzik, amit könnyed gyümölcsösség kísér a háttérben. Ez a chardonnay az elegancia egy olyan szintjét képviseli, amivel bor esetében ritkán találkozhatunk. Nagyszerű, párját ritkító chardonnay, ezt meg kell hagyni! Halakból, valamint fehér húsú szárnyasokból készített fogásokhoz ajánlott!

 

 

 

link a borhoz: https://pincearon.hu/collections/termekek-type-bor/products/rubin-del-balatoni-chardonnay-guerilla

Instagram: Kovács Antal Sommelier

Írjon véleményt