Ízes, házias vonal egy, vagy kettő csavarral – Stelázsi

Stelázsi étterem és kávéház

Racsek Iván nevéhez nem csak a hagyományos, abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú Harapó Mókus fűződik. Hasonló vonalat képvisel a Stelázsi is, melyet a budai családi vendéglő mellé, portfólió bővítés céljából nyitottak meg 2014 márciusában, és sikere azóta is szárnyal.

 

A koncepció továbbra is az volt, hogy maradjanak meg a hagyományos házias ízek, egy kis csavarral. Vagy kettővel.

Nem egészen ugyanaz, mintha hazamennénk, mert a mami rántott húsával nem akarok versenyezni, az külön kategória. De ha teszünk a jól ismert mellé még valami pluszt, vagy olyan házias ételeket kínálunk, amelyeket otthon macerás elkészíteni, azzal esetleg lépéselőnyhöz jutunk a mamához képest – meséli Racsek Iván a Stelázsi indulásáról.

 

 

Nudli vagy Stelázsi

Azt is megtudtuk, hogy másik névötlet gyanánt felmerült még a nudli, de a Facebookon indított szavazás alkalmával majdnem kétszer annyi voks érkezett a stelázsira, így végül ezlett a neve. Ezután indult el a koncepció, a dizájn kitalálása, kialakítása. Az első időszak nehéz volt, vállaltak olyat is, amit előtte és utána is kevésbé, de már őszre teljesen saját lábra állt az étterem. A tél egészen szép volt, a következő tavasszal pedig már hatalmas erőre kapott. Jó visszhangot kaptak, elindult a hétköznapi egységáras menü, ami munkanapokon 12-15-ig megy.

Azt látom, hogy az emberek szeretik a stabil, megbízható, fix ajánlatokat, ezért is lett roppant népszerű a menünk. Olyannyira, hogy lassan tarthatatlanná vált a tendencia, hogy ebédidőben 170-180 ember ült be. Emiatt kibővült a csapat, hogy megfelelő színvonalú maradjon a kiszolgálás – teszi hozzá a tulajdonos.  – Aztán egy nyári este találkoztunk Kovács Anti sommeliervel. A szomszédban volt dolga, épp zártunk, amikor bekopogtatott, beszélgetni kezdtünk, szó szót és ötlet ötletet követett, így indult a közös munkánk. Szeretett volna ő is bővülni, úgyhogy összefogtunk, így indultak az abszolút sikeres borvacsorák, a tematikus estek és a kézműves borok forgalmazása: ugyanannyiért kaphatóak a legjobb pincészetek natúr borai nálunk az étteremben, mint Anti webshopjában. Azóta ez a gyakorlat már nagyon sok helyen bevett szokás, de tőlünk indult el.

 

 

Stelázsis fogások

Az étlapon található finomságok gyakorlatilag alig változnak, egyrészt ezek mindig húzóételek, másrészt a havonta változó séf ajánlat színesíti a kínálatot.

Hatamlas kedvenc a rosé kacsamell káposztás rétessel, ami nemrég kapott egy kis pluszt:mascarponés meggymártás is került mellé. Séf ajánlatként indult, de akkora sikere lett, hogy fel kellett venni az állandó étlapra. Ikonikus Stelázsi-fogás még a vaslapon pirított főtt-füstölt csülök juhtúrós sztrapacskával.

 

A fix ételeknek konstans a forgalma, ezért úgy döntöttem, nem cseréljük, nem lesz új étlap. Mind tradicionális jellegű és mindig van igény a brassóira, a szárnyas pecsenyére, a kacsára,vagy az őrségi gombalevesre burgonyás galuskával. Ezekre egyszerűen szükség van, mert egyfolytában keresik. A séf ajánlat pedig mindig egy kicsit extravagánsabb, nem szeretem ezt a kifejezést, de akkor is ez írja le a legjobban, hogy újragondolt, továbbgondolt ételek ezek – tette hozzá még Iván.

 

 

Stelázsi Étterem címe: 1036 Budapest, Nagyszombat utca 3. 

Facebook: Stelázsi 

Fotók: Juhász Gitta 

Sommelier : Kovács Antal Sommelier 

Írjon véleményt