Agáta Konyhája – Moravai köményes sertéssült parajpürével és krumplis knédlivel

Agáta Konyhája

                                              Moravai köményes sertéssült parajpürével és krumplis knédlivel

Egy nagyon finom moravai specialitás. Csehország szerte sokan készítik hétköznapi ételként, de az ünnepi asztalokon is rendszeresen feltűnik. Szinte nem találni olyan sörözőt a cseheknél és a Felvidéken, ahol ne szerepelne étlapon. Természetesen borral is kísérhető, de szerintem ehhez az ételhez, egy jó pilseni típusú világos sör illik a legjobban.

 

 

Hozzávalók:

1,5 kg Sertés császár vagy Sertéscomb 3 centis kockákra vágva

4-5 gerezd fokhagyma

3 közepes méretű vöröshagyma

1 ek köménymag

500 ml világos sör

100 ml hús alaplé

 

Hozzávalók Spenót : 

350 g  parajlevél (lehet fagyasztott is)

70 g vaj

Fél fej vöröshagyma

150 ml 3,5%-os tej

100 ml főzőtejszín

Szerecsendió

Bors

 

Hozzávalók Krumplis Knédli :

300 g krumpli

1 tojás

100-200 g rétesliszt

 

 

Elkészítés:

A húst felvágjuk kb. 3X3 cm-es kockákra, majd mehetnek egy tepsibe. Én többnyire jénait vagy porcelánt szoktam használni. Hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát, a köményt. Sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. Felöntjük a sörrel és az alaplével. Mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, 90 percre. Sütés közben néha átkeverjük. Ha szükséges, pótoljuk az alaplét. A sütés végén – ha minden rendben alakult – nagyjából egy ujjnyi sűrű szaft lesz a húson.

 

A spenót-

Vajon és kiskanálnyi olíva-olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a finomlisztet és kb. 1 percig kevergetjük a tűzön. Felöntjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön tovább főzzük kb. 10 percig. A végén egy lágy, selymes bechamel mártást kapunk. Beletesszük a spenót leveleket és lassú tűzön, kevergetve felforraljuk, majd levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük.

 

Krumplis knédli-

A legjobb eredményre akkor számíthatunk, ha a krumplit már előző nap héjában megfőzzük és éjszakára a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, megpucoljuk, majd krumplinyomón átnyomjuk, vagy durva reszelőn lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk. Jöhet hozzá a liszt és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet. A végére egy sűrű tésztát kapunk. Egy meglisztezett gyúrótáblára borítjuk és egy kicsit még gyúrunk rajta kézzel. Formázzunk a tésztából 2-3 darab hosszúkás hengert. A knédliket óvatosan helyezzük a forrásban lévő, gyöngyöző vízbe és lassú tűzön, letakarva főzzük őket kb. 20 percig. (A tizedik percben óvatosan megfordítjuk a knédliket). Amikor elkészültek, szűrőkanállal kiemeljük őket a vízből és még forrón kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk az elkészült knédliket.

 

Ízlés szerinti elrendezésben tálaljuk. Jó étvágyat!

Agáta konyhája 

instagram: Agáta Konyhája 

Írjon véleményt