Rebarbarás – Epres Pite – Agáta Konyhája

Agáta konyhája

A gasztronómiában, a rebarbara a tavasz egyik első hírnöke. Pikánsan fanyar ízével, félelmetesen sokoldalúan lehet kombinálni, számos alapanyaggal a konyhában.

 

Készíthetünk belőle lekvárt, kompótot, szörpöt, vagy akár mártást, de tehetjük süteményekbe is. Arra viszont ügyelni kell, hogy ugyan savanykás az íze, de azért ne cukrozzuk meg túlságosan, mert pont ellenkező hatást érhetünk el, mint amit szerettünk volna. Remekül párosíthatjuk gyümölcsökkel, illetve jól passzol hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Mi a családban a rebarbarás-epres pitét szeretjük a legjobban. Különösen finom egy kis vanília, vagy eperfagyi társaságában. Legutóbb az AM Tokaj Pince Tokaji Accipite nevű borát kortyolgattuk hozzá, ami egy Furmint & Hárslevelű házasítás. Édes, krémes felszínű bor, ami fantasztikus kísérőnek bizonyult a pitéhez!

 

 

Hozzávalók:

500 g rebarbara

250 g eper

200 g finomliszt

50 g vaj + egy kis darabnyi a tepsi kikenéséhez

2 db tojás (M méretű)

50 ml félzsíros tej

1 tasak sütőpor

80 g kristálycukor

1 tasak vaníliás cukor

Csipetnyi só

Rétesliszt a tepsi kiszórásához

 

 

Az édes morzsához:

100 g rétesliszt

100-150 g kristálycukor vagy nádcukor

50 g olvasztott vaj

 

 

Első lépésként előkészítjük a rebarbarát. Alaposan megmossuk, meghámozzuk, 4 centis darabokra vágjuk. 3 evőkanál cukrot karamellizálunk egy teflon edényben. Amikor enyhén barna, rádobjuk a rebarbara darabokat. 2-3 percig óvatosan kevergetjük, majd elzárjuk a lángot. Félretesszük hűlni. Az epret megmossuk a csumáját eltávolítjuk. Tetszés szerint felekre vagy negyedekre vágjuk. Hozzákeverjük a már majdnem kihűlt rebarbarához. Félretesszük és nekikezdünk a tészta elkészítésének.

 

A finomlisztet keverőtálba öntjük. Kézi habverővel folyamatosan keverve hozzáadjuk az olvasztott vajat, a két tojást, a tejet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot. Addig keverjük, míg egy lágy állagú tésztát kapunk. Megsózzuk, majd a tésztát beleöntjük a kivajazott, liszttel megszórt tepsibe. Félretesszük pihenni egy kis időre. Nekilátunk az édes morzsának.

 

A réteslisztet, a cukrot és a vajat egy kisebb tálba öntjük és kézzel szép lassan összegyúrjuk. Akkor jó, ha nem homogén állagú, hanem darabos – morzsás. Félretesszük. A rebarbara – eper keveréket kanállal a tészta tetejére adagoljuk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta felszínén egységesen legyen elosztva. A morzsát a süteményre szórjuk. Itt is ügyeljünk az egyenletes elosztásra. 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor elkészült hagyjuk kihűlni, s csak utána vágjunk belőle! Jó étvágyat!

Borpár: AM Tokaj

 

instagram: Agáta Konyhája 

fotó: Kovács Anti 

Írjon véleményt