Agáta konyhája – Házi kelt zsemle

Agáta konyhája

Házi kelt zsemle

 

Régebben nem gondoltam, hogy mennyire egyszerű elkészíteni a házi kelt zsemlét. Úgyhogy magam is csodálkoztam, amikor már az első próbálkozásom is sikerrel járt. Azóta nagyon sokszor készítettem. Amit külön szeretünk benne, hogy 2-3 napig gond nélkül megtartja a minőségét; nem lesz gumis az állaga és nem szárad ki. Így amikor időm engedi, mindig sütök egy jó adag zsemlét, s napokig nem kell a boltba rohangálnunk friss pékáruért!

 

 

Hozzávalók 12 darabhoz:

30 g élesztő

30 g cukor

500 ml langyos víz

1 kg finomliszt

125 ml olaj

40 g só

A zsemlék megszórásához mák / kömény / só

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb tálba, majd adjunk hozzá egy kiskanál cukrot-, fél deci langyos vizet és egy evőkanál lisztet. Keverjük össze, takarjuk le és meleg helyen hagyjuk felfutni az élesztőt. Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba és adjuk hozzá a felfutott élesztőt, az olajat, a sót, a cukrot és a langyos vizet. Dagasszuk addig, míg hólyagos nem lesz és a tál oldaláról könnyen leválik. Takarjuk le ismét és meleg helyen pihentessük nagyjából egy órán át. Amikor a tészta duplájára dagadt, gyúrjuk át egy kicsit, s formáljunk belőle egy nagyobb cipót. Vágjuk ketté, s az így kapott két cipóból gyúrjunk hengereket. Vágjuk fel őket 6-6 darabra. Most következik a tetszés szerinti formázás: alakíthatjuk őket zsemle- vagy kifli formára, de akár kalács formára is fonhatjuk. Tegyünk sütőpapírt a tepsire és helyezzünk rá hat darabot a formázott tésztákból. Ne legyenek egymáshoz túl közel, hogy legyen helyük tovább kelni. Takarjuk le konyharuhával és pihentessük további 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Amikor letelt a 20 perc pihentetés, kerítsünk egy ecsetet, s kenjük meg a zsemléket langyos vízzel. Ízlés szerint szórjuk meg őket mákkal, köménnyel vagy nagyobb szemű sóval. Helyezzük a sütőbe 15-20 percre. Amikor megsültek, mehet utánuk a második adag is sülni. Fogyasztás előtt mindenképp hagyjuk kihűlni a zsemléket!

 

instagram: Agáta Konyhája 

Jó étvágyat!

Írjon véleményt