A vasárnap a kedvenc napjaim egyike. De amit nagyon szeretek benne, azok a vasárnapi ebédek. Különösen szeretem ebben a receptben, hogy amennyiben előző nap előkészítemaz alapanyagokat, akkor másnap kevesebb, mint egy óra alatt kész vagyok vele. Így bőven marad idő minden másra is a nap folyamán. A másik ami jó benne, hogy nem megosztó étel. A családunkban mindenki imádja. S persze egy jó pohárka borral még jobban csúszik. Mi például egy könnyű rozét szoktunk hozzá bontani. Pont olyat, mint a Cardium Pincészet Etyeki Pinot Noir Rozéja!
Hozzávalók –
600 g darált hús (ízlés szerint sertés, csirke, pulyka vagy borjú)
2 db tojás
250 g reszelt ementáli sajt
150 ml tejszín
1 mk őrölt kömény
bors, só
Panírozáshoz –
250 g finomliszt
kb. 200 g zsemlemorzsa
3 db tojás
Sütéshez –
étolaj
vaj
Elkészítés –
A darált húst egy tálba helyezzük, hozzáadjuk a 2 tojást és sóval, borssal köménnyel fűszerezzük. Jöhet hozzá a reszeltsajt és a tejszín. Kézzel alaposan összedolgozzuk, majd letakarva pihentetjük a hűtőben egy éjszakán át, de minimum 3 órán keresztül. A pihentetésnek az a lényege, hogy az ízek jól összeérjenek. Kivesszük a hűtőből, majd újra átkeverjük. A panírozáshoz előkészítjük a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát. Púpozott evőkanálnyit veszünk a húsmasszából, s vizes kézzel kb. 2 cm vastag, ovális, nagyjából tenyérnyi darabot formázunk belőle és így tovább. Az elkészített szeleteket bepanírozzuk, majd felmelegített olaj és vaj keverékében aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Arra ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró. Lényegében pontosan úgy sütjük, mint a rántott húst. A kisütött szeleteket konyhai papírtörlőn hagyjuk pihenni néhány percig, hogy a felesleges olajtól megszabadítsuk. Köretként jellemzően krumplipürét kínálnak hozzá, de én petrezselymes burgonyával még jobban szeretem. Ám a csúcsok csúcsa, amikor tavasszal megjelenik a piacon az újburgonya. Remekül illik hozzá a tavaszi uborkasaláta.
Borajánló : Finom borocska
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra