Agáta konyhája – Karácsonyi Halkrémleves

Agáta konyhája

Világszerte rengeteg féle halleves készül, de amelyik hozzánk – a halászlé mellett – nagyon közel áll, a Csehországból származó verzió. Fűszerezése kifejezetten diszkrét, így jobban érvényre jut benne a hal karaktere. Annyira megszerettük, hogy az utóbbi években már kizálólag ezt a receptet készítem a családnak a karácsonyi asztalra. Az ünnepi hangulatot fokozandó, idén a Zichy Birtok, Tokaji Frizzante elnevezésű habzóbora kerül mellé a poharakba kísérőként!

 

 

Hozzávalók az alapléhez:

500-1000 g halaprólék (filézés utáni maradék haldarabok, fej, gerinc)

Száraz fűszercsomag (szegfűbors, feketebors, babérlevél)

1 dl száraz fehérbor

1 db póréhagyma

2 db fehérrépa

½ zellergumó

1 fej vöröshagyma

2 szál angolzeller

 

 

Hozzávalók a hal-krémleveshez:

200 g vaj

1 db sárgarépa

1 db fehérrépa

¼ zellergumó

3-4 db közepes méretű karfiolrózsa

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek finomliszt

1 dl főzőtejszín

Az alaplé készítésből visszamaradt, kiszálkázott haldarabok

Haltej

Ikra

Bors

Szerecsendió

Petrezselyem a díszítéshez

 

 

Az alaplé elkészítése:

A halaprólékot alaposan megmossuk, egy kisebb lábasba tesszük és felöntjük fél liter hideg vízzel. Fontos, hogy az alaplevek készítését mindig hideg vízzel indítsuk el. Hozzáadjuk a fűszer csomagot és a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 1-1,5 órán át. Az alaplét ne sózzuk. Miután elkészült, hagyjuk két órát állni, hogy az ízek teljesen összeérjenek. Ezután sűrű szitán szűrjük át. Az alaplé azonnal felhasználható, de hűtőben akár két napig is tárolható. Sokan vannak, akik megfelelő edénybe helyezve lefagyasztják és csak hetekkel később használják fel.

 

 

A leves elkészítése:

A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A vajat is felkockázzuk, közepes darabokra. A vaj felét egy magas falú edényben, kis lángon felolvasztjuk. Beletesszük a répát, a fehérrépát, a zellert, valamint a karfiolt és üvegesre pirítjuk őket. Hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát és tovább pirítjuk 2-3 percig. Egy szűrő kanállal kiszedjük a zöldségeket és félretesszük. Most mehet az edénybe a vaj másik fele. Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és kis lángon zsemleszínű habarást készítünk belőle. Amikor elérte a zsemle színt, levesszük a tűzről. Hozzáadunk egy merőkanálnyi hideg alaplevet, alaposan elkeverjük és mehet is vissza a tűzre. Folyamatos keverés mellett hozzá adagoljuk a többi alaplevet. Amikor már sűrű krémleves állaga van és meggyőződtünk róla, hogy nincsenek benne liszt csomók, nem kell tovább kevergetni. Lassú tűzön főzzük 20 percig. A 20 perc elteltével beletesszük a pirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és reszelünk hozzá egy kis szerecsendiót. Tovább főzzük, s közben ellenőrizzük az alapléből megmaradt hal darabokat, hogy ne legyen bennük szálka, majd az ikrával és a haltejjel együtt mehetnek a levesbe. 2-3 percig hagyjuk rotyogni, s hozzáadjuk a tejszínt. Pár perc alatt óvatosan felforraljuk és el is készült a levesünk.

 

Ha még tartalmasabb fogást szeretne belőle varázsolni, süssön ki néhány szelet tetszőleges halfilét, s tálaláskor helyezze a leves tetejére!

instagram: Agáta konyhája 

 

Jó étvágyat!

Írjon véleményt