Most vagyok a helyemen – Havas Dóra konyhája

Kicsit olyan, mintha már régóta ismernénk, hiszen láttuk képernyőn főzni, volt már a kezünkben a könyve is: egy belevaló, pörgős csaj tele új ötletekkel. Az első szakácskönyve nagyon kikívánozott belőle: a Lila füge blog már megérett a nyomtatásra, aztán egy hiánypótló kötet következett a “Születéstől a születésnapig” formájában, ami sok kismama első 12 hónapját mentette meg. 
Most a harmadik könyve megjelenése előtt, ideje jobban is megismernünk ezt a lányt a szomszéd konyhából.

Vannak kedvenc alapanyagaid?

Én mindig szezonális konyhát viszek, annak örülök, ami van, és nem azt keresem, ami már nincs. Az ősz a nagyobbik fiam kedvenc időszaka – még ha nem is feltétlenül tudja ő ezt –, mert ilyenkor előtérbe kerülnek a raguk és a tartalmasabb levesek, amiket ő nagyon szeret. A kicsi annak örül, hogy több a pirított bacon és az olvadozó sajt.

Fotó: Havas Dóra // Lilafüge blog (www.lilafuge.hu)

Fotó: Havas Dóra // Lilafüge blog (www.lilafuge.hu)

Mindennap meleg vacsora kerül az asztalotokra?

A most megjelenő könyvem, pont arról szól, hogy hogyan oldjuk meg napról napra a család etetését.
Igyekszem legalább háromszor egy héten meleg vacsit főzni a hétköznapokon is. Nem kell sok fogás, semmiképpen nem kellenek bonyolult dolgok, inkább az a lényeg, hogy szívesen üljünk le az asztalhoz. Mostanában rászoktam arra, hogy félkész állapotban több dolgot előre elraktározok a hűtőben és a mélyhűtőben és ezekkel variálok esténként: egy kis levesből megmaradt főtt hús végzi melegszendvicsben vagy salátában, nagyobb adag bolognai ragu fele egyből megy a mélyhűtőbe és csak a tésztát kell hozzá kifőzni este, vagy héjában sült krumplira kanalazzuk a megmaradt zöldség curry-t.

Mi a trükk? Tényleg ennyire egyszerű főzni? Ez egy szemlélet, vagy egy fejleszthető kreativitás?

Szerintem ez egy abszolút fejleszthető készség. Az az egésznek a kiindulópontja, hogy kell szerezni egy alap biztonságot a konyhában. El kell hinni, hogy igenis meg tudod csinálni és szerencsés, ha ezt olyasmivel indítod, amit tényleg sikerélményt okoz – mindenkinek van kedvenc étele. Sokat segít, ha találsz ehhez egy olyan segédeszközt (szakácskönyv, blog, videócsatorna), ami megfelel a stílusodnak, ízlésednek, tudásszintednek, így már tényleg nagy rá az esély, hogy az első próbálkozások sikeresek lesznek. Amint ez megvan, jönnek a pozitív visszajelzések és magadnak is örömet szerzel, akkor már nem akkora nyűg a mindennapos főzés. Szintén fontos még, hogy el kell engedni a külső nyomást: nincs semmi, ha egyik este májkrémes kiflit vacsoráztok. Az is lehet eleinte cél, hogy a héten csak legalább egyszer legyen meleg vacsora. Ez lehet egy egészen egyszerű tészta, amit mindenki szívesen eszik. Innen lehet építkezni. A trükk szerintem a belső indíttatás: ha szívesen csinálod, sokkal jobban esik a főzés.

Fotó: Havas Dóra // Lilafüge blog (www.lilafuge.hu)

Fotó: Havas Dóra // Lilafüge blog (www.lilafuge.hu)

Ha vacsorára hív el a pasi: milyen étellel mit üzenünk magunkról?

Én úgy tapasztalom, hogy a pasik bírják azt, ha egy nő szeret enni. Én nem szoktam azzal foglalkozni, hogy mit gondolnak rólam – ha éppen steak-et szeretnék enni, akkor kikérem a medium rare steaket. Ehhez persze hozzá tartozik az is, hogy már ott vagyunk a randin, tehát kiderült, hogy van szimpátia és az is, hogy nem úgy fogom magam degeszre tömni, hogy közben semmit nem teszek az egészségemért. Kell mozogni, kell magaddal foglalkozni és akkor mindent meg lehet enni. Én egy randin pont azt szeretném magamról üzenni, ami az igazság, hogy imádok enni és azt fogom választani az étlapról, amihez a leginkább kedvem van. Ha salátát rendelnék vízzel, azt egészen biztosan nem tudnám hitelesen képviselni és a randi után vacsorát követelnék.

LA_Havas_Dora_5

Nagy újrakezdő vagy, évekig jegelted a blogodat és most ezerrel pörög, pont mint te. Honnan jön ennyi energia? 

Ami most velem történik, azt a szenvedély fűti és viszi előre. Ez mindig is így volt csak talán most teljesedik ki úgy igazán. A Lila füge blog 10 éve azért indult, mert imádtam főzni és volt erről mondanivalóm. Ez mindig így volt, szerencsére semmit sem változott, inkább csak sokkal tudatosabbá vált: az, hogy mit szeretnék elmondani és az is, hogy milyen formában és hol. A Street Kitchen egy nagyon fontos állomás volt az életemben, sok új dolgot kipróbáltam és megtanultam ott, és érdekes módon eközben került bennem egy csomó minden a helyére a Lila fügével kapcsolatban – hiszen folyamatosan és egyre jobban hiányzott. A Lila füge, amellett hogy a receptjeimről, mindig nagyon is rólam és az én életemről szólt. Jó ide visszatérni úgy, hogy az elmúlt 3 év tapasztalatait be tudom építeni a saját életembe és a brandembe. Most vagyok a helyemen, ennél nagyobb motiváció nincs.

Az új könyvedet is ez a szenvedély hívta életre?

Az Így etesd a családodat (a TV Paprikán december 10-én indul egyébként az azonos című műsorom is.) 100 %-ig rólam szól: tele van olyan receptekkel, amelyeket otthon elkészítettem már vagy ezerszer. Mindegyik ételt a fiaim tesztelték, s biztos vagyok benne, hogy a könyv nagy segítség lesz, hiszen sok anya küzd a mindennapos dilemmával: mit főzzek, ami gyorsan elkészül, egészséges plusz még finom is?
Vacsoratippek mellett, adok ötleteket lusta reggelekre, vagy hogy mi kerüljön az uzsonnás dobozba.

A fotó Havas Dóra tulajdona.

A fotó Havas Dóra tulajdona.

 

  1. […] bártender; Cseszár Gábor, az internet szakács, akik mostanában sokat vannak velünk. Ez egy laza csapat, ahol a ragasztóerő a hasonló hozzáállás. Egyszerű, de mégis izgalmas, frappánsnés ezért […]

  2. […] szeretnétek megtudni többet a könyv hátteréről, akkor ITT és ITT az interjúkban megtalálhatjátok a […]

Írjon véleményt