7 étel a stressz és a szorongás ellen

Bizonyos ételek stresszoldó hatása segíthet a szélsőségek csökkentésében, és megnyugtathatja a szervezetet. Az étrendünk megváltoztatása természetesen nem elegendő a bipoláris zavar, vagy egyéb lelki probléma, mentális zavar megoldásához, és nem helyettesíti az orvosi kezelést, de azt kiegészítve segíthet, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezek az ételek pedig nem csak bipoláris zavar esetén éreztethetik pozitív hatásaikat: ha valaki egyszerűen csak egy stresszesebb időszakon megy keresztül, annak is ajánlott az alábbiak fogyasztása.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonyában, a málnában és az eperben is találhatók természetes antioxidánsok és C-vitamin. Egyes tudósok szerint a C-vitamin hozzájárul a kortizol-szint szabályozásához, ami elősegítheti a stressz gyorsabb leküzdését.

LE_Depi_ellen_01_Bogyos_gyumolcsok

Teljes kiőrlésű gabonafélék     

Amellett, hogy jót tesz a szívnek és az emésztőrendszernek, a teljes kiőrlésű gabonának nyugtató hatása is van. Fogyasztása elősegíti a szerotonin termelését, ami szerepet játszhat a szorongás leküzdésében.  

LE_Depi_ellen_02_Teljes_kiorlesu_gabonak

Hal

Sokféle hal van, amely remek omega-3 forrás. Ez a zsírsav, amely szintén mérsékelheti a szorongást, megtalálható például a lazacban, a tonhalban, a makrélában, a heringben, a pisztrángban, a laposhalban és a szardíniában. Ha valaki nem szereti a halat, helyette dióból, tökmagból vagy edamame babból is hozzájuthat a maga omega-3 adagjához.

LE_Depi_ellen_03_Halak

Babfélék

A feketebab, a limabab, a csicseriborsó, a szója és lencse mind elsőrangú magnézium-forrás. Ez pedig segíthet mérsékelni a hangulat-ingadozást a bipoláris zavarral küzdők számára. Bár az erre vonatkozó tanulmányok elsősorban a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel foglalkoznak, így azt nem tudhatjuk biztosan, hogy az ételből származó magnézium is ilyen hatással van-e a szervezetre, de nagy bajunk nem lehet belőle, ha rostokban és tápanyagban gazdag babféléket fogyasztunk.

LE_Depi_ellen_04_Babfelek

Alma, narancs és banán

Ezeknek a gyümölcsnek rengeteg pozitív tulajdonsága van. Rostban és C-vitaminban gazdagok, ami erősíti az immunrendszert, a narancs pucolása pedig rákényszerít, hogy lelassíts egy pár percre, ami legalább annyira jót tesz, mint a benne lévő tápanyagok.

LE_Depi_ellen_05_AlmaNarancsBanan

Gyógytea

A hosszú téli estéken nincs is jobb, mint a meleg szobában ülni egy bögre teával a kezünkben. Ma már gyógyteák széles választékából válogathatunk, de a kamillateát például évszázadok óta használják gyomorproblémák, szorongás és alvászavarok esetén, így ezzel semmiképpen nem nyúlhatunk mellé.

LE_Depi_ellen_06_Gyogytea

Étcsokoládé

A csokoládé híres nyugtató hatásáról, de ha szeretnéd maximalizálni a pozitív tulajdonságait, tejcsokoládé helyett válaszd a legnagyobb kakaótartalmú étcsokit, amit csak találsz. Ez a bogyósgyümölcsökhöz hasonlóan csökkenti a stresszhormon-termelést.

LE_Depi_ellen_07_Etcsoki

Mit ne fogyasszunk?

Van néhány olyan étel és ital, amit jobb kerülni, amikor feszültek vagyunk, ilyenek elsősorban a koffein- és alkoholtartalmú termékek. Előbbi olyan stimuláns, amely nyugtalanságot válthat ki, fokozhatja a szorongást és megnehezítheti az elalvást. Az alkohol pedig – bár sokan hajlamosak azt gondolni róla, hogy nyugodtabbá teszi az embert – miközben lebomlik a szervezetben, szintén feszültté tehet, ráadásul dehidratál, ami szintén negatív hatással lehet a hangulatunkra.

Forrás: heatlthline.com

Írjon véleményt