Tudatosan a konyhában is! 10 praktikus ötlet a jégkockatartó használatához

Meglepő, hogy a jégkockatartó milyen hasznos is, eredeti funkcióján, a jégkészítésen kívül. Pedig nagyon jó szolgálatot tesz, ha maradék ételek és kis adagok fagyasztásáról van szó. Tíz praktikus ötlet következik, a húsleves lefagyasztásától, a karamellizált hagyma tartósításáig.

1. Friss fűszernövények tartósítása

Ne dobd ki a megmaradt fűszernövényeket, csak azért, mert nem használod fel azonnal! A rozmaringot, a zsályát, a kakukkfüvet vagy az oregánót keverd le egy kis olívaolajban, majd mehet a jégkockatartódba.

2. Húsleves kis adagokban

Ahelyett, hogy a hűtőben ide-oda taszigálod a megmaradt húslevest, ami végül úgyis kidobásra kerül, inkább fagyaszd le kis adagokban! Később bármilyen ételhez előkaphatsz egy kockányit, ami kis mennyisége miatt hamar ki is fog olvadni.

3. Bor a mélyhűtőben?

Hát igen, a bor nem gyakran marad meg, de ha ez mégis előfordul, öntsd ezt is a jégkockatartóba a lefolyó helyett. Az alkohol miatt nem fog teljesen megfagyni, de elég szilárd lesz ahhoz, hogy ne folyjon ki a mélyhűtőben. A legközelebbi pörkölfőzés során pedig nem kell egy üveg bort felnyitnunk, csak beledobni egy borkockát.

4. Egyszerű reggeli

Maradék turmix? Ki ne öntsd! Inkább fagyaszd le, és használd fel a következő, álmos reggelen.

5. Kávét a fagyasztóba

Ahelyett, hogy kidobnád az utolsó korty kávét, ami már nem csúszik, inkább öntsd a jégkockatartóba, és dobd fel vele a legközelebbi jegeskávédat.

6. Bébiétel

Még velünk is előfordul, hogy nem esszük meg, ami a tányérunkon van, hát még a babákkal! Fagyaszd le a megmaradt pürét, és használd fel máskor.

7. Karamellizált hagyma a hűtőből?!

Igen! Minden további nélkül lefagyaszthatod. Nem sokkal több munka néhány fej hagymát megdinsztelni, mint egyet. Készíts egyszerre többet, és irány a jégkockatartó. Pont olyan felmelegítve, mint frissen elkészítve.

8. Mentsd meg a tojásfehérjét!

Sok sárgáját használtál fel egy süteményhez? Fagyaszd le a tojásfehérjét, ami így majdnem az örökkévalóságig eláll!

9. Maradék tej és tejszín

Ha tudod, hogy nem fogod felhasználni a maradék tejet vagy tejszínt, ne várd meg, amíg megromlanak, inkább fagyaszd le.

10. A rumlis fiók

Biztos nálad is létezik az a hely a lakásban, ahol minden olyan tárgyat gyűjtesz, amit nem tudod, hogy hova tegyél. Ebből egy idő után óriási rumli lesz, de nincs is jobb megoldás a rendszerezésre, mint egy jégkockatartó!

Forrás: thekitchn

Írjon véleményt