Hamburger késsel-villával – megnyitott a Beef Heaven, ahol nem kötnek kompromisszumot

Erdélyi Róbert az ételben és az életben is a harmóniát keresi. Nem akart franchise-t csinálni a Tuning Bar & Burgerből, inkább nyitott egy ,,húsmennyországot”, ahol három műfajt próbálhatunk ki: szmókerben sült húsok, steakek, és amiben már bizonyítottak: burgerek. 
A Tuning Bar & Burger az elmúlt két évben díjjal tért haza a Hamburger Days elnevezésű mustráról, és folyamatos teltházzal üzemel, így Erdélyinek egy ideje minden alapja megvolt, hogy terjeszkedjen. Arra azonban még ő sem gondolt, hogy 2017-ben ekkorát lép. 

Babaágy és HighTec

„Éppen egy ház foglalóját raktunk volna le a párommal januárban, amikor szembejött velem egy hirdetésben az akkor még olasz étteremként működő helyiség a Liszt Ferenc téren. Hazamentem, és még aznap este előadtam az ötletemet a páromnak. Niki tudja, hogy nehéz engem visszafogni, ha megindulok egy cél felé, ezért annak ellenére támogatott, hogy augusztusra várjuk a  lányunkat. Természetesen nem felejtettem el a kivitelezéskor sem, hogy nemsokára apa leszek, be is került egy rácsos ágy az irodámba” – kezdi Róbert széles mosollyal.

Tesztüzem pipa

A terasz nélkül is 100 fős étterem persze nemcsak babaágyas irodát, de csúcstechnológiás (lávaköves sütővel, szmókerrel, intelligens rostlappal, sous vide-dal felszerelt) konyhát és egy cool kézműves sörgalériát is kapott. A három hónapos felújítás után a Beef Heaven a múlt héten több teltházas estével nyitott. Erre mondhatnánk, hogy szép teljesítmény tesztüzem alatt, csakhogy a Tuning és a „nagytestvér” megálmodója annyira maximalista, hogy ő a tesztüzemet zárt ajtók mögött tudta le. Az étteremben már rég a helyére került az utolsó csavar is, amikor még mindig csak ismerősök és a Tuning törzsvendégek kaptak meghívást próbaevésre. Róbert szerint bőven megérte az a pár száz tiszteletdíj nélküli vacsora azt, hogy az éles nyitásra lehetőleg ne maradjon gyerekbetegség.

Erdélyi Róbert

Út a Tuningig

„30 éve dolgozom a vendéglátásban, a vendéglátóipari főiskola óta voltam lerámoló, felszolgáló, dolgoztam a Gundelben és a Remizben. Tíz évvel ezelőtt az addig megspórolt pénzemből nyitottam egy kis kávézót Extra néven a Királyi Pál utcában. Azóta sok mindenbe belevágtam, és bőven megfizettem a tanulópénzt. Volt helyem, ami eleve halálra volt ítélve, és volt, ami saját hibámból ment tönkre” – emlékszik vissza a föl nem ismerések időszakára Róbert.
A Tuningnak ösztönösen jött a siker. Erdélyinek elege lett abból, hogy azt nézze, a szomszédban mi, mennyibe kerül. Egy ismeretségen keresztül, véletlenszerűen találta meg a 40 fős üzlethelyiséget az Akácfa utcában, ahol a nyitás után nemsokára már 9 fős személyzet dolgozott egy váltásban.

Gourmet burger

„Eléggé telített volt már akkor a piac burgerezőkkel, de a gourmet vonalon láttam egy elég széles piaci rést. Talán csak Háda Imre volt az, aki a Pesti Burger és Bárban azon a szinten csinálta a hamburgert, ahova mi pozícionáltuk magunkat; megspékelve még azzal, hogy el mertük kérni az árát. Ugyanis nem pénztárca-, hanem minőségbarát hely akartunk lenni” – idézi fel a kezdeteket Róbert.
A Tunningban 2450-tól indulnak, és a Beef heavenben elérnek egészen 6500 Ft-ig a burger árak. Ez utóbbi csak addig tűnik soknak, amíg ki nem derül, hogy a csúcs-hamburger angusból készül, az pedig a legjobb fajtáktól, nebraskai Omahától és skót Aberdeen szarvasmarhától származik. A kobe marha sem ritka errefelé, és ha valaki kételkedne, kísérőlevéllel bizonyítják, hogy az alapanyag, aminek kilója 70.000-130.000 Ft között mozog, tényleg Japánból érkezik.

A Beef Heavenről már most kijelenthető, hogy hiteles, nem köt kompromisszumot a minőségben, a személyzet pedig erős szolgáltatást ad az ételekhez: a mosoly, a jó hozzáállás alap, és nem ismerik azt a szót, hogy ’nem’.  Welcome házi pálinka, kézfertőtlenítő az asztalon, az előétel nagyobb létszám esetén a ház ajándéka, mint ahogy a méltán híres csokiszufléjuk is elég gyakran. Az sem ritka, hogy valaki egy egyedi csomagolású házi fűszerkeveréket kap búcsúzóul. 

Az üzleti “titok”

„Szándékosan adunk sokat, vigyázva arra, hogy az eredeti elképzeléshez képest ne árazzuk alul magunkat. Általános piaci hibának tartom, hogy a vállalkozó elbizonytalanodik, az üzleti tervhez képest lejjebb megy árban, aztán beleszorul. Fontos a profit, de nem azért, hogy újabb autót vegyek, hanem hogy a kollégáknak többet tudjak adni, miközben a családomat és vállalkozásomat is biztonságban tudom. Szerintem ez a kulcsa mindennek. Mindenki kiszámítható biztonságra vágyik nemtől, kortól, beosztástól függetlenül. Vallom, hogy, minél többen gondolkodunk így a szakmában, annál előbb meg tudjuk állítani a szakemberek külföldre áramlását.”

Jó időben, jó helyen

A 45 éves Erdélyire – aki hobbihegymászóként már bejárta fél világot – jellemző a globális gondolkodás. Sok kutatómunka és konzultáció eredménye minden receptje. Négy földrészen vannak szakmai partnerei, akikkel a Tuning indulása óta levelez, és cserél recepteket. Ez a nyitottság és profizmus is hozzájárult ahhoz, hogy a Tuningba egy hétre előre kell asztalt foglalni a hétvégi napokra. Amíg nem volt meg a Beef Heaven, napi 50-100 embert küldtek el éhesen az Akácfa utcából. Most, aki nem jut be, az kap egy pálinkát, és riksával viszik át a Liszt Ferenc térre.
Vagyis, ha a megszokott ’tuning burger’ minőséget szeretnénk a világ legmenőbb marhahúsaiból és Gál Józsi (MészárSteak) saját állományából, Szabi, a pék (Panificio il Basilico) bucijaiban, egyedi receptek alapján, akkor már nemcsak egy helyen juthatunk hozzá Pest belvárosában. A Liszt Ferenc téren ismét ígéretes illatok szállnak, bár jó mélyet kell a levegőbe szippantani, mert a Beef Heaven profi, hazai gyártású szmókeréből éppen annyi hangulatos füstös illatot engednek ki, amitől a vendégtérben ülők azt érezhetik, hogy jó helyen vannak.

Írjon véleményt