A TikTok legbrutálisabb szakács influencere, Bürgés Tamás

Bürgés Tamás tiktok

Bürgés Tamás kitalált karaktere (aki egyébként szerintem pont olyan, mintha a Tasmán ördög a Bolondos Dallamokból emberi külsőt kapott volna) a Tiktokon 260 ezer követővel büszkélkedhet. A harsány figura pár perces főzős, pálinkázós videóival szórakoztatja a nézőket, vele beszélgettünk.

 

Honnan jött az ötlet, hogy TikTok influencer leszel és főzni fogsz?

Egy nap átjött hozzánk a szomszédból az egyik legjobb barátom, és most már kollégám, hogy megmutassa, milyen jó nőt látott a Tiktokon. Elkezdtük pörgetni a tartalmakat, majd egyszercsak megláttam egy főzős videót. Nem látszott más, csak a két kéz meg a kaja, hozzá felirat. Azonnal mondtam Kavics barátomnak, hogy ezt kéne meglovagolni, a kaját, kifejezetten a magyaroknak. Olyan tartalmakat kellene gyártani, amire felkapják a fejüket az emberek, és élményt is ad. Aztán színész lévén elkezdtem próbálgatni a tükör előtt, mi az, amire meghökkenünk. Majd egyszer átjöttek édesanyámék, én meg bementem, elüvöltöttem magam, hogy „szevasztooook!”, mire mindenki csak nézett. Én pedig tudtam, hogy na, ez az.

 

Előtte ismerted a TikTokot?

Nem, nem is nézegettem, de utána persze elkezdtem tudatosan figyelni, hogy mi az, ami kötelező egy videóban, és szépen lassan megtanultam kezelni az egészet. Úgy 3-4 hónap volt, amíg bemelegedtünk, és rutinosabban ment a tartalomgyártás.

 

Az első videóra hogyan emlékszel vissza?

A legelső kajás videó egy tojásrántotta volt, a címe a legbrutálisabb tojásrántotta. Egyébként semmi extra, csak kellett a clickbait cím. Az elején nyilván egyszerű kajákkal kezdtünk, csináltam menzás kajákat, az ember nem fektet bele annyi időt, energiát, ha még kétséges a siker, vagy látszik, hogy nem megy. Elkezdtek az emberek veszettül kommentelni, hogy te miért ordibálsz, miért ez, miért az, és akkor tudtam, hogy révbe értünk, biztosan ez lesz az a karakter, amit kerestem.

 

 

Mikor dőlt el, hogy milyen jellegű ételeket fogtok csinálni?

Ez a platform a gyorsaságról szól, gyors a videó, gyors a reakció. Megvan a ritmusa az egésznek. Úgy gondolom, hogy a nagyon bonyolult dolgok nem állják meg a helyüket ezen a felületen. Egy időben elkezdtem a barbecue irányba menni, de azt nagyon erősen meg kell vágni. A fine dining vonalat épp ezért nem is erőtetem, ráadásul szerintem nekem nem is áll jól. Lehet, hogy tök menő lenne egy-egy ilyen videó, mert van, amit szívesen megcsinálnék, de nem a mi stílusunk. Én azt szeretem, ha olyan visszajelzések érkeznek, hogy a „köszi, a hétvégére megvan a kaja”, kipróbálják, kísérleteznek a követők. A fine dining kaját otthon nem tudná megcsinálni az ember, de ha öreganyám féle pörköltet teszek elé, arról elhiszi, hogy ő is meg tudja csinálni. Mi ezzel teremtünk értéket, és nem csak egy ordibálás az egész. Azt is szeretnénk megmutatni, hogy a főzés nem korhoz kötött, és egy apuka a kisfiával, kislányával is odaállhat a konyhába. Az én gyerekem is segít, elmondom neki, hogyan kell csinálnia, megmutatom, megtanítom neki a korának megfelelő apróságokat, de persze kést nem adok a kezébe. Szeretném, ha látnák, hogy ez egy jó családi program is lehet, de emellett fontos, hogy mindenki által fogyasztható legyen a tartalom.

 

Mennyire tudatosan csinálod? Eltervezel egy hetet, mit fogsz főzni, beszerzed az alapanyagokat vagy valamennyire spontán?

Leülök a laptop elé, és elgondolkodom, mi az, amit ennénk a családdal, emellett viszonylag gyorsan elkészíthető és ízleteslegyen, de ne egyhangú. Ezek az alapok. Néha megnézem a menüztetős éttermek kínálatát, ha valami megtetszik, és szerintem beépíthető a családom mindennapjaiba, arra csinálok egy saját receptet. Szerdán, pénteken és szombaton posztolok, a többi napon ötletelek. De nemcsak kajás tartalom van az oldalon, hanem például válaszolok is a követők kérdéseire, igyekszem kommunikálni a nézőkkel.

 

Mikor indult be úgy az oldalad, amikor azt mondtad magadnak, hogy ennek a fele sem tréfa?

Őszintén szólva én magam sem hittem el, hogy ez működőképes lehet itthon… Talán olyan fél évvel a csatorna indulása után, amikor az egyik kontenttel elértem a félmilliós nézettséget, és iszonyatosan sokan elkezdtek utána követni.

 

Azért ez a félmilliós nézettség elég szép teljesítmény.

Volt is benne meló, az elején minden nap posztoltam, és mindent én csináltam, a bevásárlástól a vágásig, a poénon át.Ez nagyon komplex dolog, alap esetben egy-egy videót 3 szakember tesz össze. Most már nekem is van segítségem, ez egy csapatmunka.

 

És a főzés iránti szeretet honnan jött?

A fateromtól tanultam főzni gyerekkoromban, aki nagyon jó szájízzel készíti a magyaros ételeket. De amikor már úgy éreztem, hogy ez a tudás kevés, akkor elkezdtem barbecuekönyveket olvasni, kaptam rengeteg anyagot a családtól, mert látták, hogy teljesen beszippantott. Aztán egyszercsak azon kaptam magam, hogy Jord Althuizen bbq világbajnok elkezdett követni a Facebook-on. Ráírtam, hogy ez nem valami tévedés-e. Mondta, hogy nem, látott a TikTokon, és nagyon tetszett neki, amit csinálok, ez az amcsi stílus, és csak így tovább. Megbeszéltük, hogy ha Magyarországon jár, akkor bandázunk. Szóval elég komoly kapcsolatok is épültek, barátságok alakultak ki ennek köszönhetően. Az egész egy hihetetlen csoda.

 

 

Mennyiben változott meg az életed, a mindennapjaid a csatornának köszönhetően?

Márciusban lesz két éve, hogy csináljuk, és teljesen más az életem. Főállásban logisztikus vagyok, este forgatok, hajnalban vágok, másnap még simogatom. Bele kellett épülniea mindennapjaimba, meg kellett teremteni hozzá a rendszert, ami viszont a család életét is megváltoztatja. Szerencsére nagyon megértő és toleráns a családom, ha például nem tudok részt venni egy családi ebéden, mert éppen forgatok, akkor megértik és alkalmazkodnak hozzá, nagy jó arcok.

 

És az a része, hogy felismernek?

Az nagyon veszélyes. (nevet) Én egy egyszerű monori srác vagyok, itt nagyjából mindenki ismer mindenkit, tudták ki vagyok, nem volt meglepő, hogy rám köszönnek az utcán. De amikor Budapesten odajönnek hozzám, felismernek, szóba elegyednek velem, az rettentő jó érzés, baromi aranyosak. Ez nagyon király, de egyben ijesztő is. Azt szoktam mondani, hogy a követőkkel úgy kell foglalkozni, mint a családoddal, igénylik a törődést. Aki nem tudja őket kezelni, annak nem való az influencerkedés.

 

És az italozás része mennyire komoly?

Nyilván senki nem gondolhatja, hogy nulla-huszonnégyben megy a piálás. Azt szoktam mondani, hogy onnan lehet megkülönböztetni az igazi piálást a kamutól, hogy amikor kint vagyok és barbecue-zom vagy színes a pohár tartalma (mert az almás-fahéjas a kedvencem), akkor az trú piázás. Amikor meg bent vagyok, akkor az általában kicsit csalás.

 

Mit tervezel, mi az, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani még idén, és publikus?

Sokkal több pecás, kinti főzéses videó lesz. Tavaly említettem, hogy megvan a nagymotor vizsgám, úgyhogy szeretném bemutatni, hogy utazás közben is lehet jókat enni. Nem az éttermeket, kifőzdéket, hanem inkább a street foodba hajló, érdekes helyeket, ahol lepattansz a mociról és már kajálsz is. Egy kicsit kitekintünk majd, de sok más meglepetéssel is készülünk, érdemes követni a csatornát!

 

tiktok: Bürgés Tamás

fotó: BRGS productions

Írjon véleményt