Ha már főzhetünk otthon sört, süthetünk saját kenyeret, akkor miért ne pörkölhetnénk mi magunk kávénkat?
De ehhez először ismerjük meg, hogy mi is az a kávé. A kávé a kávécserje terméséből készített ital. Az apró kávécseresznye sok folyamaton és lépésen megy keresztül, míg kávé nem lesz belőle.
A kávécserje termése vékony, piros héjú és 1,5 cm-es, ezért kapta a találó kávécseresznye nevet. A belsejében található mag pedig nem más mint a kávébab.
Az érett kávécseresznyéket leszüretelik, majd a kávé magjától elválasztják a termés húsát. A szüretet követően 6-8 hétig pihentetik a babokat, majd lehántolják a külső, kávébabot körülvevő vékony ínréteget, így kapjuk meg a kávébab zöld színét. Ezután kiválogatják a kávébabok közül a kisszeműeket vagy a hibásakat, hogy megakadályozzák az ízélmény elrontását.
A válogatás után egy nagy utat tesz meg a kávébab: kiszállítják a helyi pörkölőkhöz. Ekkor lesz az eredetileg zöld kávébab barna és ekkor alakul ki az aromája. A pörkölés azt jelenti, hogy hő segítségével a kávébabban különböző kémiai és biológiai folyamatokat indítanak el, megváltoztatva ezzel az anyag szerkezetét. Két fontos mozzanatot figyelnek a pörkölők a hő és az idő folyamatos ellenőrzése mellett: az első és a második reccsenést. Az első reccsenés előtti kávébabból készült kávét világosnak (pl.: bécsi), a második reccsenést követően sötétnek (pl.:olasz), míg a kettő közöttit közepes (pl.:francia) pörkölésűnek hívják.
Bár mindösszesen 3 féle pörkölési módot különböztetünk meg név szerint, valójában a pörkölőmester alkotói szabadsága végtelen. Ahogy egy színnek számtalan különböző árnyalata létezik, most Te döntheted el, milyen színűre pörkölöd a kávédat! De hogyan is kell megpörkölni a kávét? Nézzük meg a lépéseit!
Miért jó házilag pörkölni a kávét?
1. Mindig az a legfinomabb, mint amit mi magunk készítünk.
Örök igazság, hogy a házi, a saját készítésű mindig finomabb és frissebb. A szívvel-lélekkel készült ételt és italt valahogy nem lehet elrontani, mindig jól esik fogyasztani. Az elkészítésébe fektetett munka öröme és kihívásai felbecsülhetetlen értéket adnak hozzá a kávé italhoz is.
2. A frissen pörkölt kávé a leggazdagabb aromákban.
Jól tudjuk, hogy a kávé pörkölés után rohamosan kezdi elveszíteni értékes aromáit. Sajnos tévhit, hogy ezen segítenek az aromazáró tasakok. A legfrissebb pörkölésű kávé akkor kerülhet a csészédbe, ha Te magad pörkölöd!
3. Ráadásul a konyhádat a kávépörkölők hihetetlen illata fogja betölteni, és a sütődön illetve egy csomag szemes zöld kávén kívül semmi másra nem lesz szükséged ahhoz, hogy felfedezd a különböző pörkölési módok adta eltérő ízvilágokat.
A Pörköld magad zöldkávét keresd az OfficeCoffee webáruházban: https://www.officecoffee.hu/termekcimkek/szemes-zold-kave/
További részletek: https://www.officecoffee.hu/kave-porkoles-hazilag/
Írjon véleményt
Vélemény írásához be kell jelentkezned az oldalra