Pulyka??? Ne ess pánikba, íme a nyerő recept!

Miután eldöntöttük, hogy az idei karácsonyon – is, vagy most először – pulyka lesz az ünnepi vacsora fő fogása, azt is ki kell találnunk, milyen módszerrel sütjük meg a madarat.

Locsoljuk vagy pácoljuk?

Két út közül választhatunk, ha egész pulykát akarunk sütni. Az első módszer a sütés előtti sós vízben áztatás 12-24 órán át, a másik pedig a rengeteg vajjal kenegetés, fólia alatt sütés metódusa. Ebben az esetben a szárnyas mellének bőre alá legalább 15 dkg vajat terítünk el, majd befűszerezés után letakarjuk a mellet (a combokat nem) alufóliával, így sütjük készre a pulykát.

Ám ha igazán jóízű, szaftos húst szeretnénk, a sós vizes áztatást javaslom. Ehhez 6 százalékos sós vizes oldalra van szükségünk, ami azt jelenti, hogy minden liter vízhez 6 dkg jódozatlan sót kell adni. Ehhez persze le kell mérnünk, hogy a megvásárolt pulyka mennyi vízben merül teljesen el. Turbózhatjuk a páclevet egy kevés cukorral (mennyisége a sónak a harmada), szemes borssal, fokhagyma gerezdekkel, babérlevéllel, de el is hagyhatjuk ezeket. Célszerű a páclevet úgy készíteni, hogy a víz felét felforraljuk, feloldjuk benne a sót, visszahűtjük, majd a többi vizet jégkocka formájában adjuk hozzá, tökéletes hőmérsékletre hűtve így a páclevet. Ebbe helyezzük bele a megtisztított pulykát, fedjük le az edényt, és mehet a hűtőbe a madár legalább 12 órára. Ha 6 kilósnál súlyosabb a pulyka, pácolhatjuk 18 órán keresztül is.

Sütés

A pácolási folyamat végén emeljük ki a húst a vízből, öblítsük le, majd töröljük szárazra, és hagyjuk egy-két órán át szikkadni. Ezután tehetünk a pulyka hasüregébe vöröshagymát, fokhagymát, citromot, almát, külsejét bemasszírozhatjuk a kedvenc szárnyas fűszerkeverékünkkel. Természetesen a vajjal való kenegetés itt sem haszontalan. Helyezzük a madarat rácsra, ezt tegyük rá a tepsire, és süssük 175 fokon, kilónként 40 percig. Ez azt jelenti, hogy egy 6 kilós pulykát 4 órán át kell sütnünk. Amint a comb belső hőmérséklete eléri a 79 fokot, elkészült a sült. Ez a belső hőmérséklet irányadó akkor is, ha áztatás nélkül sütjük a pulykát.

KÉ_Pulyka_2

Töltsük meg!

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban készíthetjük a pulykát töltötten is. Ekkor az a dolgunk, hogy a pulykát megfelelően előkészítsük a töltésre. Vághatunk belőle nyitott szeletet ún. pillangó vágással. Ez azt jelenti, hogy a pulykamellet a vastagabb oldalán egy éles késsel lapjában bevágjuk, a késsel haladunk a vékonyabb szél mellett párhuzamosan, de nem vágjuk át a húst, hanem amikor odaértünk a vékonyabb szélhez, befejezzük a vágást, és a hússzeletet, mint egy könyvet, kihajtjuk. A középső, kicsit vastagabb részt megütögethetjük kissé klopfolóval.

A másik módja a töltésnek, hogy vékony szeleteket vágunk a pulykamellből, és azokat egymás mellé fedésben fektetjük, így alakítunk ki egy nagy, tölthető felületet a húsból. És választhatjuk azt a módszert is, hogy egy vékony pengéjű késsel a hosszanti tengelye mentén felszúrjuk a húst, jobbra-balra mozgatva a kést egy tölthető zsebet vágunk a pulykamellbe.

Az egyben sütéshez rengeteg féle fűszerkeveréket készíthetünk ízlésünknek megfelelően, ugyanígy a töltelékeket is számtalan módon variálhatjuk. Mutatom a saját kedvenc töltött pulykamell receptemet.

Hozzávalók:

fél pulykamell
15 dkg aszalt vörös áfonya
néhány szem aszalt barack
25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
5 dkg megpirított, apróra vágott kesudió vgy pisztácia
25 dkg szeletelt bacon
0,5 dl vörösbor

bors

Elkészítés:

Az áfonyát áztassuk be a vörösborba, hagyjuk, hogy megpuhuljon kissé a folyadékban. A gesztenyemasszát villával dolgozzuk át, keverjük hozzá az áfonyát és az összevagdalt barackot, végül a kesudiót. Egy csipet sóval, kevés borssal ízesítsük a tölteléket. A húst szúrjuk fel, tágítsuk ki a keletkezett lyukat, töltsük meg a gesztenyés masszával, majd szorosan, fedésben tekerjük be a húsdarabot a bacon szeletekbe. Fektessük a húst sütőpapírral bélelt tepsibe, öntsünk alá egy kevés vizet, majd fóliával takarjuk le az edényt, és 170 fokon süssük két és fél órán át a sültet. Az utolsó negyed órában kapcsoljuk sütőnket grill fokozatra, és pirítsuk meg a bacont.

Írjon véleményt