Paleo, vega, vegán – divatdiéták vagy tudatos trendek?

Vegán, vegetáriánus, paleo-diéta. Csak néhány a manapság divatos táplálkozási és életmód mozgalmak közül. Képviselőik egy része igazi mozgalmár: lélekre ható érvekkel, vágóhíd-fotókkal és láthatóan beteg emberekről készült fényképek küldésével növelik meggyőző erejüket és bizonyítják, hogy náluk melyik, az egyetlen üdvözítő megoldás. De tényleg előkerült az egészséges étkezés kulcsa ?

Vegának lenni jó

„A táplálkozási ajánlások szerint valóban kevesebb húst kellene ennünk. Olyannyira, hogy a lakto-ovo vegetáriánusságot, azaz a hús nélküli, ám tejtermékek fogyasztásával kialakított étrendet manapság már a várandós kismamáknak is javasolják” – hangsúlyozza a Gastroguide-nak nyilatkozó Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont munkatársa.
A vegetáriánus étrend tehát egészséges, igaz, a húsevés sem egészségtelen, ha a magyar szokásoknál több zöldséget, gyümölcsöt, magasabb rozstartalmú gabonát viszünk a szervezetünkbe.  „A fehér lisztet teljes kiőrlésű búzaliszttel, a fehér rizst barna rizzsel helyettesítve, kölest, hajdinát, árpagyöngyöt és quinoát köretként fogyasztva, a hozzáadott cukrot elhagyva teljesen egészséges lehet az étkezésünk.”

Tudatos vegánok

A vegán, azaz az állati termékeket teljesen kizáró diéta már több figyelmet igényel. B12 vitamint például csak állati eredetű táplálékok tartalmaznak jelentősebb mennyiségben, azaz, ha valaki sem húst, sem tejet és tejterméket, sem tojást nem eszik, ez nagy valószínűséggel hiányozni fog a szervezetéből, szintjét ellenőriztetni, mennyiségét pótolni kell. Az állati eredetű fehérjék azért különlegesek, mert bennük minden olyan aminosav megvan, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. „A húsban minden megvan, amiből felépítjük az izmainkat, enzimjeinket, a növényekből mindig alacsony a szintje egy-egy fontos aminosavnak, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Ezeket lehet pótolni. Ha például tudom, hogy a kukoricában kevés a lizin nevű az izom-, a csont-, és egyéb szövetek kialakulását és megmaradását segítő aminosav, de eszem olyan olajos magvakat hüvelyeseket, amelyek lizin-gazdagok, akkor megoldottam a helyzetet.” – hívja fel a figyelmet a tudatos táplálkozás fontosságára a szakértő. A vegándivatot sok tinédzser lány követi, náluk nagyon fontos figyelni a vas pótlására, mert a húsokban, májban előforduló vas sokkal hatékonyabban tud felszívódni, mint a növényekben lévő. De a C-vitaminban gazdag citrusfélék és paprika fogyasztásával segíthetjük a növényi eredetű vas felszívódását,. Fontos a vegán étrend esetén a kálciumpótlás is, ez is megoldható kálciummal dúsított növényi tejtermékekkel, és olajos magvak rendszeres fogyasztásával.

„Ha valakinek nem válik teljesen egyoldalúvá a táplálkozása vegán étrendet követve, ha bevisz a szervezetébe hüvelyeseket, olajos magvakat is, nem romlik sem a fizikai, sem a szellemi teljesítménye, egészséges a haja, bőre, jól fejlődik, sem túlsúly, sem túl nagy fogyás nem alakul ki nála, akkor nem kell aggódni a kamaszok hóbortosnak vélt új szokásai miatt.” (18 év alatt semmiképp nem javasolt a vegán étrend!) – nyugtat meg Varga Dóra, aki viszont nem hisz a mindenkinek szóló tanácsokban: „Nincs két ugyanolyan ember, nincs két ugyanolyan szervezet, egy 50 kilós, nem intenzíven sportoló nőnek elég 50 gramm fehérje, egy sportoló fiúnak, ennek a közel 2-3 szorosára is szüksége lehet. Tételesen végig kell nézni egy-egy étrend beállítása során mindent és egyénre szabottan lehet meghatározni a szükséges tápanyagokat és lehet szükség esetén táplálék kiegészítőhöz nyúlni.”

Paleo pro és kontra

„A paleo, azaz a cukor-, liszt- és tejmentes táplálkozásnak kevésbé vagyok híve. Való igaz, hogy több zöldséget enni, finomított szénhidrátokat, hozzáadott cukrot és a tartósítószereket elkerülni jó, de azzal nem értek egyet, hogy mindenkinek gluténmentes, tejmentes étrendet kellene követnie. Sokszor előfordul, hogy a gluténmentes kenyér nagyon gyorsan felszívódó, leggyengébb minőségű keményítőkből készül és jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. Fontos kiemelni, hogy a datolya, tömény cukor, azaz nagyon magas a természetes cukortartalma, a datolyaalapú paleo sütemények tehát nem egészségesebbek, nem alacsonyabb a kalória- és szénhidráttartalmuk, mint a hagyományosaknak” – fejti ki Varga Dóra, aki bármennyire meglepő pozitív oldalát is látja a szélsőséges étrendeknek szereti még az általa szélsőségesnek ítélt diétákat is, mert úgy érzi, hogy aki kipróbál ilyet, legalább törődik azzal, hogy mit fogyaszt. „Tapasztalataim szerint egyre többen néznek utána, hogy amit esznek, mit tartalmaz, milyen hatással van a szervezetre, érdeklődnek a táplálkozás iránt, és ha az ember a saját bőrén megtapasztal 1-2 szélsőséges étrendet, akkor már képet kap arról, hogy mi jó és mi kevésbé jó neki. A személyre szabott, megfelelő étrend összeállításában tud segíteni a táplálkozási szakember dietetikus is, és úgy látom, egyre többen veszik igénybe a tudásunkat.” – vall a tendenciákról Varga Dóra.

A gasztrodivatok racionális jövőképről is árulkodnak. „Hosszú távon nem fog rendelkezésre állni annyi állati eredetű fehérje, hús, tojás, tej és tejtermék, mint amennyit az emberiség elfogyaszt. Zajlanak fejlesztések, dolgoznak már azon, hogy miből lehet majd húst előállítani, miből tudjuk majd fedezni a fehérje szükségletünket a következő időkben, lehet-e növényekből húshoz hasonló fehérje szerkezetű terméket előállítani. Készült már növényből olyan összetételű anyag, ami húsnak néz ki, a tápértéke is annak megfelelő.„- rajzol a sci-fit idéző világot a dietetikus.

Tudatosan, de hogyan?

Érdemes a címkét nézni: az összetevők felsorolása azzal az alapanyaggal kezdődik, amiből a legtöbb van az adott termékben. Ha például a teljes kiőrlésű kenyér címkéjén búzaliszttel kezdődik a lista, akkor abból több van benne, mint teljes kiőrlésűből. Érdemes olyan kenyeret választani, aminél a egészséges kenyér címkéjén a felsorolás egy magas rost tartalmú gabonával kezdődik (pl a teljes kiőrlésű búzaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, barna rizsliszt), tömör szerkezetű, nem összenyomható, ez jelzi, hogy magas a rost tartalma. látszik, hogy van benne anyag. Ilyen magas rosttartalmú kenyérből 1-1 szelet is már teltségérzetet okoz, és sokkal később leszünk éhesek.  Ha ebből eszünk egy szeletet, elmúlik az éhségérzetünk, ez jelzi, hogy rostban gazdag. A rost fő jellemzője, hogy vizet szív magába és telíti a gyomrot. A bevásárlóközpontok többségében már Magyarországon is 5-10 -féle valóban magas rost tartalmú teljes kiőrlésű kenyeret árusítanak, így a címkék tanulmányozása után hamar találhatunk valóban értékes kenyérfélét.

Írjon véleményt